Ce mai exportau „stegarii” în 1982 Brașovenii se închinau la vederea „monstrului”...

Ce mai exportau „stegarii” în 1982
Brașovenii se închinau la vederea „monstrului” DAC 120 DE!

0 1056

Povestea uriasei basculante construita la poalele Tampei a început în anii ’80, atunci când s- a constatat că șantierele se înmulțesc  și este nevoie de „mașinării” tot mai mari și mai performante. Astfel,  inginerii constructori brasoveni au întocmit planurile pentru fabricarea unor camioane gigant.Asa a apărut pe piață in România camionul botezat DAC 120 DE.
Era un mastodont care, așa cum îi spunea și numele, putea transporta o încărcătură de până la 120 de tone.Basculanta ce goală cântărea 90 de tone a fost proiectată la ICPAT Brașov și construită la Întreprinderea de Autocamioane Brașov, după conceptul american Lectra Haul.
Camioanele obținuseră titlul de a fi cele mai puternice mijloace de transport construite vreodată în sud-estul Europei. Iar motoarele vorbeau de la sine.

Mastodonții aveau amplasate în roţile de pe puntea spate două motoare electrice care dezvoltau 520 de cai putere fiecare. Motoarele îi permiteau camionului DAC 120 DE să ruleze cu 70 km/oră gol şi cu 55 km/oră încărcat.. DAC 120 DE beneficia de servodirecție, o noutate a vremii, servofrâna hidraulică sau chiar aer condiţionat.O anvelopă pentru DAC 120 DE costa 10.000 de dolari.
DAC 120 DE mai avea două rezervoare imense în care încăpeau câte 1.600 de litri de combustibil.

Diametrul roţilor lui DAC 120 DE era de 3,2 metri. Camionul era echipat cu anvelope franțuzești marca Michelin ce costau în jur de 10.000 de dolari bucata. „Erau pneuri speciale, fără cameră, care trebuiau să țină cel puțin unul-doi ani de rulaj pe drumuri de carieră. Un astfel de cauciuc n-avea voie să se spargă decât dacă vreun buldoexcavator intra accidental cu cupa în el”,

Au fost fabricate 16 astfel de camioane în total dintre care 11 au fost utilizate la noi în țară, iar cinci au luat drumul Australiei, la mina „Mc Caimy Monster Pilbara”. Statul australian a plătit 1,5 milioane de dolari, iar camioanele și-au meritat fiecare cent întrucât trei basculante umpleau două garnituri de tren fiecare vagon având 100 tone în doar 24 de ore.„Maşinile s-au dus bucăţi şi au fost remontate la faţa locului, în condiţii de atelier de mină, nu de uzină. Reasamblarea celor cinci camioane , între ’88 şi ’89″si. până în 1992, o echipă formată din trei români a asigurat în permanenţă mentenenţa „DAC-urilor 120 DE”,.

Costul unui asemenea camion era de 300.000 de dolaride aproximativ trei ori mai puțin decât alte produse similare fabricate în Statele Unite ale Americii sau în Occident.Oare industria romaneasca era un morman de fier vechi,dle Petre Roman,sau Romnia trebuia desfiintata ca putere economica importanta in aceasta parte a Europei?
Pentru a se asigura că proiectul Dac 120 DE nu va fi un eșec, statul român a cumpărat o basculantă aproape similara  din Statele Unite ale Americii. Camionul a fost dus la Basarabi unde trebuia să care un deal de cretă. Și mașina a făcut față cu brio.„De fapt, adevăratul motiv pentru care statul român a cumpărat camionul american n-a fost să transporte pământ, pentru că în final mașina a ajuns la Roman Brașov unde a fost demontată și analizată. Se pregătea producția lui DAC 120 DE”,..

Ceaușescu  a mers la Brașov când producția primului Dac 120 DE a fost finalizata la uzina de la Brasov, prin ’84. Dictatorul urcat să viziteze cabina primului camion de 120 de tone și totul a mers până bine, până la coborâre. El nu s-a dat jos cu spatele pe scara aceea, cum se procedează pe utilaje, ci s-a dat cu fața. Era la un pas să cadă …de la 3m la.inaltime. După ce a fost finalizat și înainte de a lua drumul exportului, camionul a fost testat pe drumurile din Brașov. Era dimineață, într-o zi de lucru, pe o șosea betonată uzinală dintre Rulmentul și Tractorul, un fel de șosea de centură si lumea, cand l-a vazut, isi facea cruce!!”,

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.