Veteranii de Război – „această tagmă de aur a Armatei Române”

Veteranii de Război – „această tagmă de aur a Armatei Române”

0 410

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată în avans la Braşov. În Piaţa Unirii a fost organizat un ceremonial militar şi religios la care au participat autorităţi locale şi judeţene, elevi şi veterani de război

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată în avans la Braşov. În Piaţa Unirii a fost organizat un ceremonial militar şi religios la care au participat autorităţi locale şi judeţene, elevi şi veterani de război.
Ceremonia din Piaţa Unirii a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de o depunere de coroane. Prof. univ. dr. Ion Petrescu, general de brigadă în retragere, a vorbit despre veteranii de război ca despre o tagmă de aur a Armatei Române, care a participat la toate actele importante naţionale, nu şi-a precupeţit viaţa, nu s-a gândit la familie și a îndurat arșiță și ger la chemarea patriei.
Dacă acum 20 de ani erau 300.000 de veterani, în 2016 mai trăiau 300. În prezent doar 152 de veterani braşoveni mai sunt în viaţă. Unul dintre ei este Gheorghe Andrieş, care elibera Ardealul la vârsta de 18 ani şi 6 luni, pe când era elev caporal în şcoala militară. „Am avut zile de la Dumnezeu” spune emoţionat venerabilul veteran, astăzi în vârstă de 94 de ani.
Finalul ceremoniei a fost marcat de defilarea Gărzii de onoare, constituită din vânători de munte, jandarmi şi militari ISU.
Titlul de veteran de război, a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.