Jubileul înfiinţării Muzeului Casa Mureşenilor
Peste 70 de specialişti din muzee, institute de cercetări, biblioteci şi arhive militare din toată ţara sunt prezenţi la Muzeul Casa Mureşenilor la Sesiunea de comunicări ştiinţifice „Ţara Bârsei
Peste 70 de specialişti din muzee, institute de cercetări, biblioteci şi arhive militare din toată ţara sunt prezenţi la Muzeul Casa Mureşenilor la Sesiunea de comunicări ştiinţifice „Ţara Bârsei.
Cele două teme propuse anul acesta sunt Centenarul României Mari şi jubileul înfiinţării Muzeului Casa Mureşenilor Braşov.
La cea de-a XVII-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Ţara Bârsei” şi-au anunţat prezenţa 70 de specialişti din muzee din toată ţara şi Republica Moldova Managerul muzeului braşovean a prezentat evoluţia instituţională din perspectivă managerială în perioada 1968-2018.
Casa Mureşenilor s-a deschis în Piaţa Sfatului, nr. 25, în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al lui Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Istoria şi frumuseţea muzeului braşovean au fost apreciate de specialiştii din ţară prezenţi la eveniment.
Printre lucrările prezentate se numără şi „Eroi necunoscuţi din Şchei: căpitan Dumitru Furnică” de dr. Alexandru Stănescu şi „Un braşovean în armata austro-ungară în Primul Război Mondial” – Cristina Seitz.