Marea Unire este rezultatul unui proces istoric început mult înainte de 1918

Marea Unire este rezultatul unui proces istoric început mult înainte de 1918

La 1 Decembrie, a fost vorba de exprimarea voinţei naţionale. Actul Unirii însă a fost consfinţit un an mai târziu, în decembrie 1919

Este convingerea istoricului Alex Mihai Stoenescu, invitat să susţină o conferinţă pe tema Centenarului, la Aula Universităţii Transilvania.
Alex Mihai Stoenescu le-a dezvăluit ieri studenţilor o nouă perspectivă a momentului de la 1 decembrie 1918. Marea Unire este rezultatil unui proces istoric declanşat cu mult înainte, odată cu trezirea conştiinţei naţionale, prin contribuţia celor trei şcoli: Şcoala de la Neamţ, Şcoala de la Râmnicu Vâlcea şi Şcoala Ardeleană. Potrivit lui Stoenescu, Centenarul înseamnă 1918-1919, idee argumentată prin ceea ce istoricii denumesc „dublet istoric”.
Mai exact, Unirea României nu s-a făcut într-o singură zi. La 1 Decembrie, a fost vorba de exprimarea voinţei naţionale. Actul Unirii însă a fost consfinţit un an mai târziu, în decembrie 1919.
Un astfel de dublet istoric a fost şi cel al Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, în condiţiile în care documentul oficial prin care Înalta Poartă recunoştea de iure Unirea a fost dat în 1861.

Istoricul a mai amintit şi rolul lui Vasile Goldiş în organizarea Adunării de la Alba Iulia, rolul episcopilor Miron Cristea și Iuliu Hossu în timpul Adunării, votul minorităţilor şi Adunarea Naţională de la Bucureşti.
Conferinţa istoricului Alex Mihai Stoenescu este prima dintr-o serie pe care Universitatea le are în plan în acest an, pentru a marca Centenarul României Mari, în care vor fi invitaţi profesori universitari de renume şi academicieni.
Alex Mihai Stoenescu este cunoscut pentru seria unor volume de istorie recentă a României. Este membru fondator al Fundaţiei care a propus mutarea capitalei administrative a României la Braşov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.