Papa Francisc la ONU solicita acorduri asupra climei, combaterea sărăciei și a...

Papa Francisc la ONU solicita acorduri asupra climei, combaterea sărăciei și a excluziunii sociale!

0 460

Papa Francisc a rostit vineri, în plenul Adunării Generale a ONU, un discurs așteptat cu mare interes, în care s-a axat pe problemele legate de conservarea mediului înconjurător și a abordat teme diverse de actualitate precum proliferarea armelor, lupta contra narcotraficului, combaterea sărăciei și a excluziunii sociale.
Este necesar ca „Reuniunea de la Paris asupra schimbărilor climatice să ajungă la acorduri fundamentale și eficiente„, a spus suveranul pontif, referindu-se la conferința internațională (COP21) care va avea loc în luna decembrie.
Cel de al patrulea papă care a mers la ONU a opinat că există un veritabil ‘drept al mediului’ și a făcut referire la ‘limitele etice pe care acțiunile omului trebuie să le recunoască și respecte’.
„Fiecare daună adusă mediului constituie o daună adusă omenirii”, iar „criza ecologică poate pune în pericol însăși existența omenirii”. Papa argentinian a reamintit unele din prioritățile menționate în enciclica sa despre mediul înconjurător, difuzată în 18 iunie, ‘Laudatio si (Slavă ție). Despre ocrotirea casei comune’, și a atras atenția asupra folosirii în exces a mijloacelor materiale ale planetei.
Totodată, el a urat succes programului Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care urmează a fi adoptat la acest summit al ONU.
Suveranul pontif a denunțat „războiul slab combătut” contra traficului de droguri, „care provoacă, în tăcere, moartea a milioane de persoane”. „Traficul de droguri se asociază cu exploatarea oamenilor, spălarea de bani, traficul de arme, exploatarea copiilor și diferite forme de corupție. Corupție care s-a infiltrat la diferite niveluri ale vieții sociale, politice, militare, artistice și religioase, generând, în multe cazuri, o structură paralelă, care pune în pericol credibilitatea instituțiilor noastre”, a afirmat papa.
Abordând un subiect extrem de sensibil, asupra căruia există poziții diferite în cadrul ONU, Papa Francisc a denunțat „colonizarea ideologică” care impune popoarelor „modele de viață anormale’ și, ‘în ultimă instanță, iresponsabile„.
AFP consideră că aceasta a fost o aluzie implicită la căsătoriile între persoane de același sex, care au mulți apărători la New York. Papa a cerut ONU să recunoască „o lege morală înscrisă în însăși natura umană, care include diferența naturală între bărbat și femeie”.
Suveranul pontif a criticat organismele financiare internaționale care „supun țările, până la asfixiere, unor sisteme de credit care subjugă popoarele unor mecanisme generatoare de sărăcie suplimentară, de excludere și dependență”. În acest sens, el a vorbit despre „exploatarea ființelor umane, comerțul de organe, exploatarea sexuală a copiilor, sclavie, traficul de droguri și de arme, terorism și crimă organizată”.

Pentru a combate excluziunea, Jorge Bergoglio a cerut statelor să fixeze un „minim absolut” care ar cuprinde, în plan material, trei lucruri: adăpost, loc de muncă și pământ, iar în plan spiritual, libertatea de gândire, care înseamnă libertate religioasă, dreptul la educație și alte drepturi civice”. Papa a insistat ca dreptul la educație să fie valabil și „pentru fete, private de aceasta în unele regiuni” din lume.
Cu o virulență surprinzătoare, suveranul pontif a apreciat că ONU ar trebui să se ocupe de efectele negative ale unei „puteri tehnologice” care depășește „distanțele și granițele’. ‘ O reacție este indispensabilă fiindcă puterea tehnologică, în mâinile unor ideologii naționaliste sau fals universaliste, poate duce la atrocități îngrozitoare”.
Papa s-a arătat îngrijorat și de „proliferarea armelor”.Trebuie să se acționeze pentru o lume fără arme nucleare”, a spus el, salutând acordul încheiat între marile puteri și Iran (fără să citeze numele acestei țări) în privința programului nuclear al acestuia.
Suveranul pontif s-a declarat favorabil unei reforme a ONU, care „să asigure tuturor popoarelor o participare și o implicare reală și echitabilă la luarea deciziilor”, îndeosebi în cadrul Consiliului de Securitate.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.