„Noi suntem STATUL!”! Adică EI! Cinci generali din SRI, în frunte cu...

„Noi suntem STATUL!”! Adică EI! Cinci generali din SRI, în frunte cu Florian Coldea, vizați de o anchetă a DNA, au fost făcuți scăpați de Koveși!

0 1722

Operațiunea „Noi suntem Statul!” a căpătat noi confirmări. Astăzi publicăm încă o mărturie, a unui fost ofițer SRI care aduce niște acuzații de o gravitate uriașă: generalul Florian Coldea a făcut presiuni asupra DNA pentru mazilirea unui procuror care intrase în măruntaiele SRI. Cum s-a putut întâmpla asta? Scriam la începutul serialului că a existat o axă de forță formată din George Maior – Florian Coldea – Victor Ponta – Liviu Dragnea – Gabriel Oprea, la care s-a adăugat și Laura Codruța Kovesi. Partidele de tenis de la Ștrandul Generalilor și de la vila SRI T14, urmate de șprițurile de rigoare între cei mai sus menționați aveau loc în timp ce se desfășurau alegeri parlamentare, suspendări ale Președintelui sau alegeri prezidențiale. Era o prietenie ce depășea granițele politicului.

Kovesi-Coldea. Binomul instituțional. De-a lungul acestor săptămâni au venit noi elemente care demonstrau că nu era vorba de o alăturare întâmplătoare a unor nume, locuri și întâmplări. Iar zilele trecute s-au adăugat altele.
Am scris despre relația ciudată dintre Liviu Dragnea și Florian Coldea, relație care a fost marcată de gesturi de prietenie. Răbufnirea lui Victor Ponta la adresa președintelui PSD are origine faptul că fostul primministru s-a simțit folosit de Dragnea, el fiind cel care l-a introdus în acest cerc, după care a fost trimis pe tușă.
„Mă duc să îmi primesc „plata” de la Băsescu, Soros și SRI. Încep cu SRI că acolo sigur au mai rămas din sticlele de vin One” pe care le ducea «prietenul » Liviu pentru prietenul lui, Florin!”, scria Ponta zilele trecute pe Facebook.
Tot aici am relatat și episodul conversației prelungite dintre Laura Codruța Kovesi și Liviu Dragnea, în perioada în care acesta din urmă era trimis în judecată în „Dosarul fraudării referendumului de suspendare”, la una din aniversările capilor SRI.

Avem încă o mărturie a unui martor ocular.
„A doua întâmplare a avut loc de Ziua lui George Maior. Ea, Elena Udrea şi Alina Bica au venit, amândouă, îmbrăcate trăsnet. Atrăgeau toate privirile bărbaţilor. Ea, Elena Udrea, într-o rochie roşie. Alina Bica, cu părul încreţit. Codruța Kovesi ședea pe o canapea și discuta cu Liviu Dragnea. Din când în când le arunca celor două priviri pline de ură turbată. I-am zis Alinei – mărturiseşte Elena Udrea – asta ne arestează pe amândouă când îşi va încheia mandatul Traian Băsescu“, scria Ion Cristoiu.Poate fi vorba despre același eveniment ca cel invocat de noi, deși prima relatare conținea un amănunt important: Kovesi avea mâna în ghips, sau e un nou episod de „tandrețe” între Dragnea și șefa DNA.
Nu mai devreme de acum două seri, fostul Președinte a confirmat tot ceea ce am scris în episodul dedicat luptei dintre șefii SRI și Daniel Morar, pe vremea când acesta era șeful DNA. O tentativă de aplanare a conflictului a avut loc în biroul lui Traian Băsescu de la Cotroceni, iar Băsescu a recunoscut-o:
„Daniel Morar a fost întrun conflict puternic cu SRI. Ajunsesem să mediez între DNA și SRI, la asemenea conflicte se ajunsese.
Daniel Morar le reproșa lui Maior și lui Coldea că trunchiau înregistrările pe care le trimiteau la DNA. Morar le spunea așa: < Dacă ascultați șase luni, nu-mi dați numai câteva convorbiri, dați-mi toate cele șase luni, ca să văd în ce context se purtau acele convorbiri >”.
La toate acestea se adaugă episoadele în care am arătat cum intervenția ofițerilor SRI în dosare penale era recunoscută în documente oficiale ale instituției, cum termenul de Binom Instituțional SRI-Ministerul Public era o expresie consacrată oficial încă din 2013, iar „câmpul tactic” din Justiție beneficia de toată atenția și implicarea SRI.
De fapt, îmi dau seama că suntem de-abia la începutul unui drum lung, pe care avem de gând să-l parcurgem până la capăt, în ciuda presiunilor și amenințărilor. (Dan Andronic)

CUM L-A „MAZILIT” LAURA CODRUȚA KOVESI PE PROCURORUL DNA CARE ÎL ANCHETA PE FLORIAN COLDEA
Fostul ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), Adrian Radu, relatează un episod care confirmă seria de dezvăluiri din Evenimentul zilei, „Noi suntem statul”. Mai exact, din momentul preluării de către Laura Codruța Kovesi a șefiei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nu numai că a crescut colaborarea cu servicul secret, dar anchete care vizau ofițeri din fosta conducere a SRI au încetat.
Momentul de cotitură a fost vara anului 2014, atunci când procurorul militar Vasile Doană, cel care devenise spaima generalilor și coloneilor corupți din sistem, a fost îndepărtat de Laura Codruța Kovesi de la Secția Parchetelor Militare a DNA.
Ce nu se știa până acum, susține Adrian Radu, este faptul că magistratul Vasile Doană (foto) îl avea în vizor pe generalul Florian Coldea, fostul primadjunct al directorului SRI de atunci, George Maior.
Florian Coldea, așa cum a relatat Evenimentul zilei, a fost cel care a avut o contribuție esențială la promovarea Laurei Kovesi la șefia Parchetului General, în anul 2006, și, apoi, la cea a DNA, în anul 2013. Așa cum ne-a relatat Adrian Radu, pe lista lui Vasile Doană se aflau „vreo cinci generali, în frunte cu Coldea, cinci colonei, un maior şi doi căpitani, toţi din SRI”.

Întâlnirea secretă din biroul șefei DNA
Mai mult, Adrian Marius Radu, dat afară, și el, după ce a dezvăluit cazul de corupție în care a fost implicat generalul SRI Ovidiu Soare, dosar anchetat de Vasile Doană, relatează un episod care face lumină în acest caz. Este vorba despre o întâlnire în trei în biroul șefei DNA. În cadrul discuției, gen SRI Florian Coldea l-ar fi întrebat pe procurorul militar Vasile Doană dacă are de gând să aresteze toată conducerea SRI.
„A fost mazilit (Vasile Doană – n.r.) într-o noapte de vară din 2014 de doctoriţa Kovesi, pe care o apucase disperarea văzând că rebelul subaltern din Secţia militară îşi suflecase din nou mânecile şi-şi scuipase gospodăreşte în palme şi se pregătea de un nou asalt asupra a vreo cinci generali, în frunte cu COLDEA, cinci colonei, un maior şi doi căpitani, toţi din SRI. Având în vedere tandreţurile <  instituţionale > şi protocolare dintre Steaua Polară şi Ordinul Jartierei, cărora li se încurcau rău de tot socotelile din grupul ocult <  Noi suntem Statul >, la ordinul repetentului, plagiatoarea l-a executat după ce, cu ceva timp în urmă, în biroul ei, de faţă fiind şi generalul Coldea, l-a întrebat dacă intenţionează să aresteze pe aproape toţi din conducerea SRI centrală şi locală!”, a scris Adrian Radu.

Trafic de influență și presiuni asupra procurorilor
L-am întrebat pe fostul ofițer SRI care sunt ceilalți ofițeri care, alături de Florian Coldea, erau vizați de ancheta procurorului Vasile Doană.
Pe lista neagră a Parchetului Militar s-ar fi aflat:

  • generalul George Voinescu – adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică;
  • generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului;
  • generalul Elena Istode (cunoscută, mai recent, sub pseudonimul „Anaconda”), fosta şefă a Departamentului Securităţii Economice, acum șefa acoperiților;
  • generalul Emilia Cristina Posastiuc – şefa Centrului pentru Surse Deschise (Centrul de Monitorizare Media);
  • colonelul Ştefan Vatră – şeful Diviziunii Filaj-Investigaţii;
  • colonelul Vasile Cămărăscu- şef al Direcției SRI Bucureşti şi, apoi, director adjunct la ORPISS;
  • colonelul Eugen Tudor – locţiitor la UM 0982 Bucureşti;
  • generalul Valentin Dan Căpşună – fost șef la Contraspionaj și „acoperiți”. „

Este gașca lui Coldea. În 1998, Istode a făcut școala de ofițeri de la Grădiștea cu mine, eu i-am pus porercla de < Anaconda >. A terminat penultima acea promoție. Este revoltător cum o fostă secretară de la o centrală sindicală din Giurgiu a ajuns ditamai șefă a Diviziei C din SRI și a ajuns și șefa acoperiților, datorită relației cu generalul Cosma, protejatul fostului prim adjunct, generalul Florian Coldea”, ne-a declarat Adrian Radu.

Fostul ofițer SRI susține că a făcut, în anul 2015, o plângere penală la Parchetul Militar în care relata despre modul în care echipa Kovesi-Coldea, atunci când Laura Codruța era șefa Parchetului General, a încercat îndepărtarea lui Daniel Morar de la conducerea DNA, dar și a lui Vasile Doană. „Am trimis probe, nume, documente, fapte. Pentru că, în perioada 2004-2008 eu am lucrat cot la cot cu Morar și Doană în cazul de corupție de la SRI Prahova și cel al generalului Soare. Știu cum se comporta Coldea cu ei”, susține fostul ofițer SRI. Acesta a declarat că Parchetul Militar i-a răspuns că nu este „parte interesată” și, drept urmare, nu a dispus vreo cercetare față de probele trimise de fostul ofițer SRI.

Daniel Morar l-a dat afară din birou
În context, Adrian Radu ne-a dezvăluit că Florian Coldea făcea trafic de influență la Daniel Morar pentru a stopa ancheta lui Vasile Doană privitoare la generalul Ovidiu Soare. „Exasperat de tupeul lui, Daniel Morar l-a dat afară din birou pe Coldea, cu vreo două săptămâni înainte de arestarea generalului Soare, în septembrie 2006”, susține Adrian Radu.
Vasile Doană, în prezent locțiitor al șefului Direcției Juridice din MAI, a fost unul dintre procurorii propuși de fostul ministru al justiției, Monica Macovei, la șefia Secției Parchetelor Militare, în aprilie 2006. Candidatura sa a primit aviz negativ de la CSM, aviz care este, însă , consultativ, dar a fost respinsă de fostul președinte Traian Băsescu. Ulterior, s-a aflat și de ce: SRI dăduse aviz negativ.

Traian Băsescu, „păcălit de Coldea”
Despre acest episod, Adrian Radu susține că șeful statului „la fel ca și în cazul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, a fost mințit și înșelat de Coldea” care, în numele SRI, a dat avizul negativ pentru numirea lui Vasile Doană pe acel post.

Interesant este că, în aceeași perioadă de timp, Doană lucra la dosarul de corupție în care era implicat generalul- maior Ovidiu Soare, din conducerea centralei SRI, dar și colonelul Gheorghe Dumitrache, fost șef interimar al SRI Prahova. Cei doi au fost arestați, pe 22 septembrie 2006, printr- o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar au fost eliberați, pe 26 septembrie, de completul de nouă judecători.
În fața completului de judecată, colonelul Dumitrache a declarat, citat de „România Liberă”: „Este o răzbunare personală a procurorului Doană care s-a exprimat în mai multe cercuri că o să mă aresteze deoarece SRI-ul și-a exprimat avizul negativ pentru numirea sa în funcția de procuror-șef al parchetelor militare, aviz care a ajuns pe masa președintelui”. Avizul la care făceau referire, atât Dumitrache, cât și Soare, era, de fapt, o notă internă a SRI ajunsă pe masa președintelui în martie 2006. Întrebat, imediat, dacă SRI-ul a facut un asemenea raport care-l privea pe procurorul Doană, colonelul a negat.

Cazul generalului Soare
Cazuri răsunătoare de corupție din sânul SRI au fost instrumentate de procurorii DNA în perioada în care instituția era condusă de Daniel Morar. Unul dintre acestea a fost cel al generalului-maior Ovidiu Soare, condamnat, definitiv, în aprile 2013, la trei ani de închisoare, cu suspendare, de judecătorii de la ÎCCJ, împreună cu fostul său subaltern, colonelul Gheorghe Dumitrache, pentru fapte de corupție. Dosarul a fost disjuns din alt caz celebru, instrumentat tot de Vasile Doană. Este vorba despre traficul ilegal de combustibil de la rafinăria Astra Ploiești, în care fostul șef al SRI Prahova, colonelul Corneliu Păltânea și adjunctul său, colonelul Daniel Bucur, au fost condamnați, în decembrie 2012, la câte trei ani și jumătate de închisoare, cu executare, pentru luare de mită, instigare la delapidare şși asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, alături de fostul director general al rafinăriei, Octavian Nan.

DNA arată că, între anii 1996 și 2002, Dumitrache a lucrat la SRI Prahova, fiind subordonat generalului Ovidiu Soare, care a condus Diviziunea „A” şi, ulterior, Inspectoratul pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică din SRI. Apoi, Dumitrache a fost avansat la unitatea condusă de Soare, din Bucureşti, până în 2005. Datorită susţinerii lui Soare, Dumitrache „dicta” legea în județul Prahova, în sensul că proteja interesele unor oameni de afaceri, intervenind la factori de decizie din SNP Petrom, Lukoil SA, dar şi la ofiţeri de poliţie şi magistraţi pentru obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau judecați. Procurorii DNA au calculat că „taxa de protecție” a celor doi ofițeri SRI, primită, în timp, de la doi oameni de afaceri însumează 1.496.675.579 de lei vechi şi 102.600 de dolari.

Legături la vârful Justiției
Probele depuse la dosarul generalului Soare de procurorul Vasile Doană arată faptul că subordonatul său, Gheorghe Dumitrache, s-a lăudat în faţa mai multor persoane că finul său, fostul şef al DIICOT Gheorghe Muscalu şi fostul procuror general adjunct Marcel Sîmpetru, fost consilier în CSM, care a demisionat în urma unui scandal de corupţie, i-au promis că dosarul său va fi repartizat unui procuror care să dea o soluţie favorabilă lui.
În rechizitoriu este redată și o convorbire telefonică din 14 martie 2006, în care Dumitrache îi relata finului său, procurorul Gheorghe Muscalu, că a discutat despre dosarul lui penal cu primul adjunct al procurorului general al Românei de atunci, Marcel Sîmpetru. În cadrul unei întâlniri speciale cu Muscalu, Dumitrache i-a relatat că procurorul Marcel Sîmpetru i-a spus să stea liniştit în legătură cu dosarul penal de la DNA, deoarece procurorul anchetator care îl instrumentează va fi mutat în altă unitate, după care dosarul va fi dat unui alt procuror (evz.ro)

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.