Da, România se află în plin război – 14 DIVIZII DE TINERI...

Da, România se află în plin război – 14 DIVIZII DE TINERI “ALEȘI” (finanțați) DE AMBASADA SUA și ALTE AMBASADE OCCIDENTALE pentru a fi “AGENȚI AI SCHIMBĂRII”!

0 471
“RESTART ROMANIA” – sau cine și cum a creat mișcarea “#Rezist” (VIDEO)
CEI 140.000 DE TINERI “ALEȘI” DE AMBASADA SUA și ALTE AMBASADE OCCIDENTALE să fie FINANȚAȚI pentru a fi “AGENȚI AI SCHIMBĂRII” si pentru A SUSȚINE INSTITUȚIILE “ANTICORUPȚIE”. Mark Gitenstein, Fondul Proprietatea și META-CORUPTIA anticorupției străinilor“ cu voie de la stăpânire”

Restart România este o platformă online care permite cetăţenilor să-şi definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva, să primească feed-back şi apoi, dacă acestea sunt bune, să le vadă transformate în proiecte online care să producă o schimbare în viața reală.
Platforma online este un proiect al organizaţiei non-guvernamentale TechSoup România, realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, care se bucură de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.
În România, membrii fondatori ai Restart România sunt Oana Pellea, Marina Sturdza, Dante Stein și Bogdan Atanasiu.

Extras din emisiunea Esential cu Ana-Maria Roman de joi, 1 martie 2018 (A3).

EvZ: Mircea Badea, uimit de un EPISOD INCREDIBIL, derulat la ANTENA 3. O vedetă a postului I-A PROVOCAT, probabil, REVELAŢIA VIEŢII. Acesta a rămas uimit de conexiunile făcute de colega sa de la Antena3, Ana Maria Roman, în emisiunea pe care o realizează. “Stăteam și mă uitam la televizor când Ana Maria Roman prezenta niște chestii foarte tari, dar atât de tari încât mi-a căzut capul de pe umeri”, a spus realizatorul TV.
Jurnalista a făcut legătura între o declarație din 2012, aparent banală, cu evenimentele din prezent. “Era în vara lui 2012 când ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, anunța că un grup de ambasade finanțează 140.000 de tineri care vor lupta împotriva corupției. Tinerii au fost introduși în programul Restart Romania și urmau să susțină instituțiile de forță. În urmă cu șase ani declarația a trecut neobservată, azi însă… ea capătă o cu totul și cu totul altă semnificație”.
“Acum înțelegeți de ce pe mulți ONG-iști îi încurcă inițiativa domnilor Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae privind transparentizarea finanțării?”, a mai zis Mircea Badea.

Un discurs care nu a atras atenția nimănui la vremea cînd a fost rostit și care, atunci cînd ar fi avut mai mare valoare explicativă căzuse deja în uitare, a fost cel rostit de ambasadorul american Mark Gitenstein de ziua SUA, în iulie 2012.
Un discurs absolut senzațional, care explică esența așa-zisului fenomen TFL-ist: cum s-a născut el, cine l-a pus la cale și din ce bani a fost și e susținut.
Nu o spunem noi, ci a spus-o Gitenstein, consemnat de Hotnews.
Și ce a spus el, concret?
A spus că România are nevoie de instituții puternice, care să lupte mai ales contra corupției. Iar acele instituții, ca să fie puternice, trebuie să fie sprijinite de cetățeni.
Iar acei cetățeni, ca să se implice, trebuie să fie sprijiniți financiar.
Iar acel sprijin financiar a venit din afara țării, de la un grup de mari state, respectiv SUA, Marea Britanie, Germania, Spania și Canada, operațiune purtînd numele de Restart România.
Cîți cetățeni au primit bani de la acest grup financiar de mare calibru pentru a se implica în sprijinirea unor instituții ale statului?
Răspuns: 140.000.

Ați citit bine: 140.000 de români au primit, după 2012, finanțare prin intermediul unui program susținut de cîteva mari țări occidentale cu interese în România.
Cine sunt cei care fac parte din acest grup atent selectat, potrivit ambasadorului SUA?
Sunt tineri care lucrează în multinaționale, care au umblat prin străinătate și au revenit în țară ca să-și deschidă firme și tineri preocupați de internet.
Adică exact profilul tefelistului din ultimii ani, așa cum s-a conturat el de la sine, am putea spune.

Să-i dăm cuvîntul lui Gitenstein:
Atunci când creează instituții economice și politice “cuprinzătoare”, țările prosperă, iar atunci când puterea este concentrată în mâinile câtorva persoane, ele eșuează.
Națiunile care eșuează sunt cele ale căror instituții sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat. În cazul României, trăinicia acestor instituții va decide dacă prosperați și dacă copiii voștri vor hotărî să trăiască aici.
Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoși și consecvenți și judecători neînfricați. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege.
Sunt conștient că forțele care doresc “întoarcerea la situația de dinainte”, care se opun acestor reforme, sunt puternice și neobosite.
Există un grup de români care nu vor mai tolera starea de fapt (s.n.).
Oriunde merg în România, mă întâlnesc cu tineri. Mulți dintre ei fie au trăit în străinătate și s-au întors pentru a-și lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale sau sunt activi pe internet.
Pe acești tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei și Canadei într-un program pe care l-am numit Restart România (s.n.).Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a internetului în lupta împotriva corupției.

100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat, de a lupta împotriva unei multitudini de probleme, de la furtul de lemn din pădurile dumneavoastră, până la mita din spitale și parcatul ilegal. Acești cetățeni reformatori folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiți mentalitatea corupției.
Atunci când Romanian American Fund a încercat aceeași idee pentru reformarea sistemului educațional, peste 40.000 de români au răspuns apelului.

Acești 140.000 de “restarteri”, cum îi numim noi, sunt agenți ai schimbării care vor susține aceste reforme și vor sprijini aceste instituții (s.n.). Așa cum ne spunea Alexis de Tocqueville la câteva decenii de la Războiul de Independența, implicarea cetățenilor este sursă de energie vitală a instituțiilor democratice (s.n.).
Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduși de o elită puternică, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau “băieți deștepți”, aflată în slujba propriilor interese”.

Mark Gitenstein ne-a explicat, deci, încă de acum mai bine de cinci ani cine ne sunt protestatarii din stradă: tineri racolați și plătiți de o ”multinațională” politică pentru a ”nu mai tolera starea de fapt”.

140.000 de oameni cu familiile și prietenii lor formează, ei înșiși, o forță de reacție de calibru major, fără a mai vorbi de oamenii scoși de servicii, de sorosisti, de partide politice autohtone.

[…]

Puterea internetului de a mobiliza oamenii şi a combate corupţia nu ar trebui ignorată. Cu atât mai mult cu cât milioane de români folosesc zilnic mediul online pentru a-şi expune frustrările.
România mai are o şansă de a-şi apăra democraţia şi statul de drept. După 50 de ani de comunism, românii au devenit pasivi şi resemnaţi, puţin dornici să iasă în stradă atunci când vine vorba de drepturile lor, dovadă fiind şi numărul mic al celor prezenţi la mitinguri în aceste zile. Vine însă din urmă generaţia tânără, activă în mediul online, care simte nevoia să se revolte.
Şi cum s-ar putea muta frustrăile din online direct în offline, dacă nu prin proiecte inteligente? 
Pe asta s-au bazat şi cei de la Restart România, când au pornit în urmă cu un an o serie de site-uri prin care au încercat să repsonsabilizeze cetăţenii, politicienii, instituţiile. Şansa de schimbare a României s-ar putea numi chiar Internet, lucru pe care l-a remarcat şi ambsadorul SUA la Bucureşti.

Românii care se luptă împotriva corupţiei pe internet
În discursul ţinut ieri de Ziua Americii, acesta a amintit de proiectul Restart Romania, o platformă online, unde românii se pot implica în lupta împotriva corupţiei şi abuzurilor pe care le fac politicienii. „Există un grup de oameni care nu vor mai tolera starea de fapt. Oriunde merg în România mă întâlnesc cu tineri. Mulţi dintre ei au trăit în străinătate şi s-au întors pentru a-şi lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale şi sunt activi pe internet. Pe aceşti tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei şi Canadei, într-un program pe care l-am numit Restart România”, a spus Gitenstein.
Peste o sută de mii de tineri din diverse domenii (finanţişti, ONG-isti, IT-işti, specialişti în comunicare sau studii politice) au venit cu idei inteligente, menite să rezolve probleme precum cheltuielile publice aberante, furtul de lemn din pădurile româneşti, mita din spitale, parcatul illegal. „O sută de mii de români au răspuns acelei chemări inteligente şi folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiţi mentalitatea corupţiei”, a adăugat Gitenstein.

Societate civilă, unită online
Proiectul Restart România a început în urmă cu un an, când din o sută de idei menite să combată corupţia, au câştigat opt. Un proiect intersant a fost, de exemplu, www.cineceapromis.ro, o platformă unde oricine poate vedea ce au promis politicienii şi dacă s-au ţinut de cuvânt. „Cere socoteală! Să nu ne mai ia de fraieri în campanie şi de resemnaţi un mandat întreg, semnalează ce au promis şi fii pe fază: urmăreşte să îşi respecte promisiunile”, scrie pe pagina de start a site-ului. Şi, se pare, că îndemnul a funcţionat, de vreme ce unii dintre cetăţeni au început să se implice. „Domnul primar al sectorului 5 din Bucureşti a promis că în două luni va reabilita termic toate blocurile din sector. Cum e posibil aşa ceva când acest om nu a reuşit să facă măcar curat pe strada Toporaşi, în cei patru ani de mandat?”, scrie un internaut. Şi exemplele pot continua cu www.banipierduti.ro, unde sunt monitorizate online chletuielile publice, iar oamenii pot vedea cum sunt cheletuiţi banii din bugetul de stat. „Bugetul de stat e o junglă pe care vrem s-o ordonăm. Acum că recesiunea pândeşte după colţ, banii nu numai că vorbesc, ba chiar ţipă asurzitor. Mai mult ca niciodată, trebuie să îi respectăm, arată site-ul www.banipierduti.ro. Câştigătoarea acestui proiect a fost Elena Calistru, o tânără de 26 de ani, care a absolvit Ştiinţe Politice [intre timp, foarte bine cunoscuta activista a organizatiei sorosiste, Funky Citizens – n.n.]. Elena lucrează de mai bine de trei ani cu organizaţii non-guvernamentale şi s-a implicat în special în proiecte care priveau buna guvernare şi strategiile anticorupţie. „Printr-un instument online arătăm cât din salariul cuiva merge la asistenţă socială, cât la sănătate, drumuri etc. Puţini oameni ştiu să se uite pe legea bugetului de stat, dar prin instrumente moderne le poţi arăta foarte clar cum sunt cheltuiţi banii lor. Următorul pas este să îi convingem să ia parte la dezbaterea bugetului public, pentru că au instrumentele legale de a o face”,spune Elena Calistru.Fiecare proiect a fost sprijinit cu 5000 de euro din partea ambasadei SUA, dornică să ajute România în procesul democratizării. „Astfel de proiecte online au potenţial de a produce schimbarea. A fost important să găsim printre tineri lideri pe care oamenii să îi poată urma. Ce se întâmplă acum în România este îngrijorător. Pas cu pas, democraţia e atacată şi nu poţi să ştii unde este sfârşitul, unde se vor opri politicienii. Prin astfel de proiecte încercăm să deschidem uşa societăţii civile şi să facem lumea să înţeleagă cât de importantă este transparenţa instituţiilor publice. Noi ştim cum să aducem oamenii împreună prin tehnologie. Avem proiecte nu doar în România, ci şi în Cehia, Slovacia, Bosnia“, ne-a spus ieri, Chris Worman, unul dintre voluntarii implicaţi în proiectul Restart România. Chris trăieşte de cinci ani în România şi crede că, în online, este mai uşor să uneşti comunităţile care doresc schimbarea. Pe de altă parte, este conştient că jumătate dintre români trăiesc la ţară şi că e nevoie de mobilizare şi în „offline”, dar chiar şi aşa dă mari şanse României.
Cred că la voi lucrurile vor începe să se schimbe, am început să văd reacţii, încă din ianuarie, când oamenii au ieşit la proteste. Dacă cineva e corupt vă afectează pe toţi. Oamenii vor înţelege asta în cele din urmă”,speră Chris Worman.

Masă critică
În România sunt peste 8 milioane de utilizatori de internet. Dintre aceştia, mai bine de patru miloane au cont pe Facebook. În acest context, proiectele online ar putea avea potenţial să producă schimbări esenţiale în offline. „Ştiu că opt milioane de utilizatori nu înseamnă chiar foarte mult, dar sperăm să ducem dezbaterile la nivelul următor în offline, aşa cum face spre exemplu Centrul Raţiu, cu dezbaterile pentru democraţie”,spune Elena Calistru. Proiectul de ecologizare „Let’s do it Romania” a pornit iniţal pe Facebook şi a mobilizat apoi zeci de mii de tineri care au curăţat România de gunoaie. Mult mai recent este însă exemplul lui Nicuşor Dan,candidat la Primăria Bucureşti, pentru care bucureştenii s-au mobilizat, iniţial, tot in online. Acei 10% care au mers să îl voteze au fost în principal tineri activi, utilizatori de internet, dornici de schimbare.

„Aceşti 140.000 de „restarteri”, cum îi numim noi, sunt agenţi ai schimbării, care vor susţine aceste reforme şi vor sprijini aceste instituţii. Aşa cum ne spunea Alexis de Tocqueville, la câteva decenii de la Războiul de independenţă, implicarea cetăţenilor este sursa de energie vitală a instituţiilor democratice”.

„Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduşi de o elită puternică, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau băieţi deştepţi, aflate în slujba propriilor interese”.

Mark Gitenstein, amabsadorul SUA în România

Va prezentam in exclusivitate denuntul penal depus azi de Ingrid Mocanu, unul dintre cei mai buni specialisti din Ministerul Justitiei, impotriva lui MARK HENRY GITENSTEIN, fost ambasador SUA in Romania conform Incisiv de Prahova.

Este vorba de Fondul Proprietatea.

CITIŢI ŞI: Fondul Proprietatea controlat de un grup condus de fostul ambasador american Mark Gitenstein vrea să pună mâna pe noul terminal de pe aeroportul Otopeni

Deşi capitalul social figurează ca subscris şi vărsat, conform calculelor noastre interne a valorii capitalului social, calcule comunicate dumneavoastră în cadrul întâlnirilor avute începând din vara anului 2006, apare o diferenţă între valoarea capitalului social şi valoarea activelor înregistrate de aproximativ 5 mld. RON”. Aşa cum reiese din declaraţiile oficiale ale ambasadorului Hans Klemm, confirmate şi de stenogramele WikiLeaks”Fondul se tranzacţionează cu 70 de bani pe acţiune [n.n. la 26.01.2016], sumă de şapte ori mai mare decât înainte de listare” şi ”înainte de listare, acţiunile Fondului erau subevaluate …Drept urmare, beneficiarii retrocedărilor primeau doar circa 10 bani pentru fiecare leu din valoarea acţiunilor la Fond”. (Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, 26.01.2016), afirmă Ingrid Mocanu.

CITIŢI ŞI: Fondul Proprietatea condus de fostul ambasador american Mark H. Gitenstein, profit imens din România: DNA A REFUZAT SĂ CERCETEZE INGINERIA FINANCIARĂ PUSĂ LA CALE PESTE OCEAN

DENUNUT împotriva numitului Mark Henry GITENSTEIN, cetăţean american, domiciliat în Washington, D.C. Statele Unite ale Americii, născut la data de 07.03.1946, având calitatea de membru al Comitetului Reprezentanţilor din cadrul Fondului Proprietatea SA, ce urmează a fi citat la adresa (locul de muncă) Franklin Templeton Investment Management UK — Sucursala Bucureşti Strada Buzeşti, nr. 78-80, clădirea Premium Point, etajele 7-8, Sector 1, Bucureşti, cod poştal 011017, România,

pentru săvârşirea a infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută la art. 291 alin. (1) Cod penal.

Astfel, potrivit art. 291 Cod penal: „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Astfel, din datele şi informaţiile disponibile la această dată apreciez că numitul Mark Henry GITENSTEIN s-a folosit de influenţa pe care o avea pe lângă factorii de decizie din România (Prim-Ministru şi Preşedinte) şi a intervenit la aceştia pentru ca administrarea Fondului Proprietatea să fie încredinţată către o societate americană, Franklin Templeton.

După această intervenţie, astfel cum rezultă din datele disponibile la această dată, s-au rezolvat toate ’’tergiversările” ori ’’inadvertenţele” de semnare a contractului cu acest fond şi nu s-a ”mai întârziat” operaţiunea de desemnare a administratorului, în persoana lui Franklin Templeton.[1]

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, astfel cum rezultă din Hotărârea nr. 4 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor S.C. Fondul Proprietatea S.A. aceeaşi persoană, dl. Mark Henry GITENSTEIN, a primit o importantă funcţie în cadrul acestuia (membru al Comitetului Reprezentanţilor), fond care, în urma intervenţiei sale la cel mai înalt nivel, a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti (la o valoare per acţiune discutabilă) şi acţionarii au obţinut profituri mari.

CITIŢI ŞI: Dezvăluiri explozive despre Fondul Proprietatea, DNA, fostul ambasador american și fostul șef al Comunității Naționale de Informații

Astfel, caracterul discutabil al listării rezultă din Prospectul pentru admiterea la tranzacţionare din 2 decembrie 2010, în cuprinsul căruia pentru 60,78 % din portofoliul Fondului se susţine că metoda de evaluare este ’’Bazată pe valoarea capitalurilor proprii ale Societăţilor din Portofoliu reflectată în situaţiile financiare cele mai recente” în locul unei metode de evaluare conforme Standardelor Internaţionale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), astfel cum prevedea legea la acea dată, fiind afectate astfel direct interesele investitorilor şi integritatea pieţei.

Această ipoteză este susţinută de chiar fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea care prin adresa nr. 243/07.03.2007 a notificat Ministerul Finanţatelor Publice, printre altele, cu privire la faptul că:

”- La data constituirii S.C. Fondul Proprietatea S.A. activele din componenţa capitalului social subscris şi vărsat nu au fost însoţite de un raport de evaluare care să ateste pentru fiecare în parte suma care a fost luată în considerare;

  • Pentru ca situaţiile financiare întocmite de Fondul Proprietatea să reprezinte o imagine reală şi fidelă este necesară identificarea unei valori juste a fiecărui activ în parte;
  • Pentru atingerea scopului pentru care această societate comercială a fost înfiinţată (despăgubirea) este necesară listarea pe o piaţă reglementată, motiv pentru care va trebui elaborat un prospect de listare, care la rândul său cuprinde şi descrierea activelor patrimoniale şi valoarea acestora;
  • recunoaşterea în mod public a acestei situaţii de fapt ar determina apariţia unui scandal politic şi mediatic.

Deşi capitalul social figurează ca subscris şi vărsat, conform calculelor noastre interne a valorii capitalului social, calcule comunicate dumneavoastră în cadrul întâlnirilor avute începând din vara anului 2006, apare o diferenţă între valoarea capitalului social şi valoarea activelor înregistrate de aproximativ 5 mld. RON”

Aşa cum reiese din declaraţiile oficiale ale ambasadorului Hans Klemm, confirmate şi de stenogramele WikiLeaks”Fondul se tranzacţionează cu 70 de bani pe acţiune [n.n. la 26.01.2016], sumă de şapte ori mai mare decât înainte de listare” şi ”înainte de listare, acţiune Fondului erau subevaluate …Drept urmare, beneficiarii retrocedărilor primeau doar circa 10 bani pentru fiecare leu din valoarea acţiunilor la Fond”. (Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, 26.01.2016)

Activitatea de intervenţie a ambasadorului de la acea dată, dl. Mark Henry GITENSTEIN, rezultă din Stenogramele WikiLeaks, care au fost făcute publice accidental, mai exact din cele din datele 13.04.2005, 09.07.2007,14.08.2008,23.06.2009 şi 25.02.2010.

Astfel, în stenograma de la data 25.02.2010 (ID 10BUCHAREST101_a) transmisă către Secretarul Departamentului Trezoreriei SUA şi Secretarul de Stat, după descrierea pe larg a situaţiei de la Fondul Proprietatea, este redată următoarea frază: ”Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atât al preşedintelui Băsescu, cât şi al primului- ministru Boc a rezolvat în cele din urmă problema litigioasă ”.

Aceasta redă cu prisosinţă împrejurarea că a avut loc o intervenţie personală a ambasadorului Mark Henry GITENSTEIN şi că, în urma acestei intervenţii personale, atât la primul ministru Boc, dar şi la Preşedintele Băsescu s-a rezolvat o ’’problemă litigioasă” care ar fi apărut la nivelul adjudecării contractului de administrare.

Or, astfel cum rezultă din informaţiile publice de la acea dată, rezultă inclusiv faptul că a existat şi un litigiu în legătură cu această atribuire care a fost soluţionat tot în favoarea lui Franklin Templeton după ce acesta pierduse în primă instanţă. Este de verificat dacă şi pentru soluţionarea litigiului în favoarea acestuia au existat intervenţii similare din partea altor persoane, care la rândul lor, ar trebui trase la răspundere în mod similar. Astfel, prin sentinţa civilă nr. 25518/21 decembrie 2011, pronunţată în dosarul nr. 47039/3/2010 al Tribunalului Bucureşti, s-a decis anularea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor ai S.C. Fondul Proprietatea S.A. din 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton Investment Management Limited Londra – Sucursala Romania era numit ca administrator unic al Fondului Proprietatea. Ulterior, după o judecată a căii de atac extrem de ’’discutabilă”, soluţia a fost desfiinţată, ajungându-se ca, în anul 2014, acţiunea să fie respinsă definitiv.

CITIŢI ŞI: Fostul ambasador american la București acuzat că a dat un super tun la PETROM

Aşadar, intervenţia personală a ambasadorului american a condus la rezolvarea problemei litigioase şi a asigurat succesul administratorului Franklin Templeton la rezolvarea acestor probleme, care erau descrise în stenogramă: demisia unui preşedinte al comisiei de selecţie, întârzierea semnării contractului de selecţie şi a negocierii clauzelor rămase în discuţie, dar şi a unui litigiu aflat pe rolul instanţelor de judecată (cu unul dintre acţionari, care contesta atribuirea contractului). După derularea acestor intervenţii personale, la cel mai înalt nivel în stat (Preşedinte şi Prim-ministru) şi în considerarea acestor intervenţii, dar şi în baza înţelegerii anterioare cu reprezentanţii Franklin Templeton, la finalul mandatului de ambasador, Mark Henry GITENSTEIN a devenit, la 25.04.2013, membru al Comitetului Reprezentanţilor S.C. Fondul Proprietatea S.A., mandat prelungit până la 30.09.2019.

Or, calităţile profesionale ale acestuia de a îndeplini această funcţie nu rezultă din vreo experienţă profesională vastă, anterioară, singurele legături cu Fondul Proprietatea ale acestuia fiind cele rezultate din relaţia sa, care pare ’’specială”, cu Franklin Templeton, pentru care a intervenit la cel mai înalt nivel: la Preşedintele şi Primul- ministru în funcţie la acea dată, în scopul avantajării acesteia. De altfel, este de aşteptat ca, şi în exercitarea acestor funcţii, să fie derulate în continuare intervenţii similare, în activitatea mea profesională (de fost director în Ministerul Justiţiei) luând cunoştinţă personal de astfel de intervenţii, în cazuri punctuale (am refuzat, de altfel, la acel moment, să îmi exercit atribuţiile de serviciu în modalitatea în care mi se solicitase, prin prisma intervenţiei lui Mark Henry GITENSTEIN, aspecte pe care le voi detalia la data la care voi fi audiată).

Aşadar, această intervenţie în afara atribuţiilor sale legale, determinate de funcţia cu care era învestit (de ambasador al SUA în România), contravin nu doar legii române (Codului penal), ci şi FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) – Legea privind practicile de corupţie în străinătate (motiv pentru care voi formula o sesizare şi către autorităţile judiciare competente din SUA).

Această lege interzice companiilor americane să plătească sau să promită că vor plăti demnitari străini, partide politice străine sau alte persoane ori candidaţi la funcţii în schimbul influenţării acţiunilor unui demnitar străin în exercitarea atribuţiilor sale.

Or, activitatea derulată de Mark Henry GITENSTEIN, care, cu siguranţă la solicitarea companiei Franklin Templeton, a derulat toate aceste intervenţii, devenite cunoscute la data la care stenogramele WikiLeaks au devenit publice se circumscriu şi sferei de acţiune a acestui act.

Aceasta, deoarece prevederile anticorupţie ale FCPA interzic folosirea intenţionată a oricăror mijloace de instrumentare a comerţului interstatal în mod corupt, în favoarea oricărei oferte, plăţi, promisiuni de plată sau autorizare a plăţii de bani sau orice altceva de valoare pentru orice persoană, ştiind că toate sau o parte din astfel de bani sau obiecte de valoare vor fi oferite sau promise, direct sau indirect, unui funcţionar străin pentru a influenţa funcţionarul străin în calitatea sa oficială, pentru a îndemna funcţionarul străin să îndeplinească sau să nu îndeplinească un act care încalcă îndatoririle sale legale sau să asigure orice avantaj necuvenit pentru a ajuta în obţinerea sau păstrarea afacerilor sau pentru a îndruma afacerea către orice persoană. III. în probarea celor susţinute depun, alăturat, înscrisuri din care rezultă existenţa

faptelor descrise anterior:

  • Stenograma WikiLeaks la care am făcut referire anterior
  • Adresa nr. 243/07.03.2007 a Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.
  • Hotărârea nr. 4/25 aprilie 2013 a AGOA ai Fondului Proprietatea.
  • Extras din prospectul Fondului Proprietatea din data de 2 decembrie 2010 realizat în vederea admiterii la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti.
  • Extras de site-ul web a Fondului Proprietatea, ce atestă calitatea de membru al Comitetului Reprezentanţilor pentru dl. Mark Henry GITENSTEIN.
  • CV-ul Mark Henry GITENSTEIN, postat pe site-ul web al Fondului Proprietatea.

Solicit administrarea probei cu martori. Propun audierea următorilor martori:

  • Preşedintele României de la acea dată, domnul Traian Băsescu; adresa de citare: Senatul României, Str. Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti,
  • Primul ministru de la acea dată, domnul Emil Boc; adresa de citare: Primăria mun. Cluj Napoca, Str. Moţilor nr. 3, judeţ Cluj,
  • Sfîrîială Ioana, persoana care a acţionat în instanţă modalitatea de preluare a Fondului Proprietatea; adresa de citare: SCP Sfiraiala şi Asociaţii cu sediul în Str. Ion Bibicescu, Nr. 3, Sector 1, Bucureşti.
  • Membrii comisiei care a derulat procesul de selecţie a societăţii de administrare a Societăţii Comerciale „Fondul Proprietatea” – S.A.
  • Jeri Guthrie-Com, adjunct al şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti la 25.10.2010, cosemnatară a stenogramei ID 10BUCHAREST101_a, iar în prezent reprezentant permanent al S.U.A. la OECD cu adresa de citare: 2, rue André Pascal 75775 Paris Cedex 16, Franţa.

Cetăţenii americani, destinatari ai stenogramei ID 10BUCHAREST101_a: Timothy F. Geithner (secretar al Trezoreriei S.U.A. la data de 25.10.2010) şi Hillary Rodham Clinton (secretar al Departamentului de Stat al S.U.A. la data de 25.10.2010).

[1] La 25 februarie 2010 a fost semnat Contractul de Administrare dintre SC Fondul Proprietatea SA şi Franklin Templeton Investment Management Ltd UK prin care Franklin Templeton Investment Management Ltd UK a fost numit Societate de Administrare a Investiţiilor Fondului şi Administrator Unic.

 

http://www.cuvantul-ortodox.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.