Marea Unire a început la Braşov de pe vremea dacilor!

Marea Unire a început la Braşov de pe vremea dacilor!

O dovedeşte impresionanta carte „Paşi spre Marea Unire. Mărturii din Şcheii Braşovului”, opera directorului Complexului Muzeal Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului

O dovedeşte impresionanta carte „Paşi spre Marea Unire. Mărturii din Şcheii Braşovului”, opera directorului Complexului Muzeal Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului.
În două volume, a câte 1000 de pagini fiecare, părintele Vasile Oltean detaliază rolul Braşovului în Marea Unire, de-a lungul secolelor. Căci 1 decembrie 1918 nu a apărut pur şi simplu, ci a fost rezultatul unor acţiuni întreprinse de-a lungul anilor, de diverşi cărturari sau politicieni de geniu.

Expoziţia de la muzeul scheian găzduieşte şi documente despre Constantin Brâncoveanu, ale cărui fete au locuit în Şcheii Braşovului dar şi documente din perioada Primului Război Mondial, când Braşovul a rămas gol după ce tinerii s-au înrolat pe front. Braşovencele n-au fost nici ele mai prejos.
Preotul prof. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, a dedicat un capitol femeilor care au participat şi ele la evenimentele de atunci, prin Reuniunea Femeilor Române.
Este vorba de Virginia Branişte, care s-a înrolat pe front ca voluntar, pentru a sluji soldaţii bolnavi de pe front; ea însăşi se îmbolnăvise de tifos, dar n-a renunţat la munca ei de doctoriţă pe front.
Toate mărturiile demonstrează că Braşovul a avut rolul său în drumul spre Marea Unire.

Potrivit prof. Vasile Oltean, nu degeaba spunea Nicolae Iorga că prima Unire s-a făcut la Braşov; de aici au pornit idealurile unităţii, de la 1848, când s-a compus şi Imnul Deşteaptă-te, române!, în grădina lui Bonifatie Pitiş, de către George Ucenescu, pe versurile lui Andrei Mureşanu.
Expoziţia şi cele volumele despre paşii Braşovului spre Unire le găsiţi la Prima Şcoală Românească.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Felicitari parinte profesor!
    Frumoasa expozitie.Credem ca merita un spatu mai generos
    Bine ca se mai scrie despre „comoara” de la Biserica Sf,Nicolae

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.