Avem gardă permanentă, avem tomograf, n-avem tromoboliză la Brașov

Avem gardă permanentă, avem tomograf, n-avem tromoboliză la Brașov

0 262

Brașovul a pierdut șansa de a accesa programul de tromboliză necesar pacienților cu accident vascular cerebral acut

Brașovul a pierdut șansa de a accesa programul de tromboliză necesar pacienților cu accident vascular cerebral acut. Ministerul Sănătății a extins lista unităților finanțate pentru a realiza tratamentul de la 10 la 41 însă niciunul din aceste spitalele nu este în județul Brașov.
Cauza: Spitalul Județean are tomograf și radiologie dar nu are linie de gardă permanentă; Spitalul de Neurologie are medici specialiști care pot asigura gărzi dar nu are computer tomograf.
Tromboliza este un tratament aplicat prin perfuzie pentru dizolvarea cheagul format pe vasul de sânge, administrat pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic.
În decembrie 2018, Ministerul Sănătății a evaluat spitalele județene și municipale dar din păcate Brașovul nu se regăsește pe lista nominalizărilor.
Dr. Manuela Mărceanu, medic primar neurolog, directorul medical al Spitalulului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, spune că nu avem la dispoziție un computer tomograf propriu cu care să se asigure linie de gardă de radiologie dar doctorii fac linie de gardă astfel încât să poartă asigura manopera în sine.
La Spitalul Județean există unitate de primiri urgențe, există imagistică, linie de gardă de radiologie dar nu există linie de gardă de neurologie de permanență, deci nici la județean nu se poate efectua tromboliză.
În curând însă acest lucru va fi posibil și la Brașov, promit reprezentanții spitalului.
Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, spune că până în primăvară, una din gărzile de interne va fi transformată în neurologie în compenența secției de neurologie din corpul renovat din aripa mare a spitalului.
Și neurologii de la Spitalul de Neuropsihiatrie spun că procedura se va putea face și la ei odată cu achiziționarea unui tomograf și cu înființarea altei linii de gardă pentru radiologie.
Accidentul vascular cerebral este a doua cea mai comună cauză de deces în România după infarctul miocardic. Țara noastră ocupă locul 2 în Europa la cazurile de deces și de infirmitate provocate de accident vascular cerebral.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.