Ziua comemorării victimelor Holocaustului : Se împlinesc 74 de ani, de când cel mai mare lagăr nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau, a fost eliberat
La 27 ianuarie, în fiecare an, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7, din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități, de către regimul nazist german. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
Rezoluţia îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale prin care amintirea acestei tragedii să fie transmisă generaţiilor viitoare pentru a preveni apariţia genocidului. Solicită, totodată, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite să stabilească un program de informare cu tema „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite”, precum şi să instituie măsuri pentru mobilizarea societăţii civile privind aducerea-aminte şi educaţia despre Holocaust, pentru a ajuta la prevenirea posibilelor acte de genocid.
Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.
Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o seamă de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume. În 2018, manifestările organizate în vederea comemorării victimelor Holocaustului s-au desfăşurat sub genericul „Rememorarea Holocaustului şi educaţia: responsabilitatea noastră comună”.
Tema avea în vedere evidenţierea dimensiunii universale a Holocaustului şi încurajarea educaţiei privind această tragedie, astfel încât generaţiile viitoare să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.
Mesajul Guvernului României cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), Guvernul României aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului. Guvernul României reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru a incrimina negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism, încurajând solidaritatea şi spiritul civic ca fundamente pentru o societate democratică şi modernă. Totodată, în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliului UE, România are ca obiectiv coeziunea valorilor comune. Iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale stimulării solidarității și coeziunii Uniunii Europene. Astfel, România a realizat, în ultima perioadă de timp, în plan intern, pași importanți în direcția comemorării victimelor Holocaustului și a promovării educației despre Holocaust. Mai mult, în perioada martie 2016 – martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului. În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite.
Reiterăm că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, a egalității de șanse reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice.
D.D.