Proteste pe scări! Noile ordonanțe au scos procurorii Parchetului Brașov din...

Proteste pe scări! Noile ordonanțe au scos procurorii Parchetului Brașov din birouri!

3 342

Mai mulți magistrați de la Parchetul Tribunalului Braşov, Judecătoriei şi Curții de Apel au protestat miercuri în faţa instituţiei, cerând „revenirea la normalitate”. Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Brașov, Claudiu Sandu, afirmă că frecventele modificări ale legilor justiției „lovesc în independența și în libera apreciere a probelor de către fiecare magistrat”. Procurorii brașoveni mai spun că prin aceste modificări secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, „în afara Constituţiei”.

„Din punctul nostru de vedere, al celor care am ieșit astăzi, este un protest simbolic. De ceva timp se operează modificări la legile justiției și la statutul magistraților, în special, care afectează grav independența justiției și a fiecăruia dintre noi.
Este esențial ca în instrumentarea unor dosare procurorii să fie independenți. Aceste modificări pe care le-am auzit aseară, dar pe care nu le-am văzut, lovesc în independența și în libera apreciere a probelor de către fiecare magistrat”, a afirmat șeful Parchetului Tribunalului Brașov.
El a reclamat și faptul că magistrații nu au fost consultați înainte de noile modificări aduse legilor justiției, „ceea ce încalcă grav o minimă previzibiltate a redactării unor legi, dar este o chestiune cu care am început să ne obișnuim”.

Miercuri s-au întrunit Adunările generale ale procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalului Braşov şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, care au transmis printr-un comunicat de presă că în urma acestor modificări aduse legilor Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, „în afara Constituţiei”.

„Prin OUG adoptată marți s-a introdus aliniatul 6 la art. 881 din Legea 304/2004 prin care procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este scos de sub controlul ierarhic al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest mod, se creează, de facto, o structură de parchet paralelă, în afara Constituției și a Ministerului Public pentru anchetarea penală a magistraților. Deși Procurorul General rămâne formal conducătorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, acesta nu are niciun fel de atribuții de control asupra procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Astfel, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție devine singura structură de parchet din țară care nu se află sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, spun procurorii brașoveni.
De asemenea, prin ordonanța de urgență se instituie posibilitatea ca judecătorii care au deținut anterior funcția de procuror să poată fi numiți în funcțiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Această posibilitate nu există și în sens invers, în sensul în care procurorii care au fost judecători nu pot ocupa funcții de conducere în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, mai arată procurorii brașoveni.
Ei cer respectarea Constituției în procesul de legiferare prin intermediul ordonanțelor de urgență și spun că „autoritățile statului și decidenții politici trebuie să înțeleagă și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea și funcționarea unui stat de drept”.

COMENTARII

  1. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Claudiu Sandu (foto) pare un dirijor de cor in festivalul ceausist „Cantarea Romaniei”
    Leaderul grupului acesta a acord at un interviu pentru Ziare.com in care a dezvaluit nonsalant ca a tinut in arest preventiv un inculpat timp de 5 luni, pentru ca in final sa dispuna solutia clasarii.(!!)
    Motivul aiuritor al privarii de libertate pentru aproape jumatate de an(!!) a fost, sustine Sandu, „de a-l impiedica pe inculpat sa ia legatura cu alte persoane.”
    Halucinant !! Din modul in care se destainuie, deducem ca procurorul C. Sandu, cu o vechime de 12 ani, nu are nici o remuscare pentru privarea abuziva de libertate a unei persoane care nu s-a facut vinovata de savarsirea vreunei infractiuni (!! )
    Desi prin actiunile sale a vatamat in mod evident si GRAV drepturi fundamentale precum dreptul la viata, dreptul la demnitate umana si la libertate… acest procuror , instigator la greva judiciara (!) a intemnitzat peste 5 luni un om nevinovat(!) folosind „argumentele” oribile ale procuraturii comuniste( sa nu ia legatura cu presupusi faptuitori sau martori !! ) Pentru asa ceva n-ar trebui sa mai calce intro procuratura decat ca „suspect” pentru abuz si necunoasterea Legii!

    • Dar daca s-a dovedit – prin recunoasterea procurorului,
      acest abuz grosolan, – de ce nu isi da demisia acest ipochimen?
      Ba este si instigator la greva ilegala!!
      De ce nu isi da DEMISIA?De ce nu este suspendat, recunoscamd cu gura lui
      aceasta inadmisibila infractiune in exercitarea profesiei?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.