BNR la concurenta cu medicii legisti, dispar 5 bănci din România –...

BNR la concurenta cu medicii legisti, dispar 5 bănci din România – nu poate decât să le constate decesul!

0 726

„Consolidarea sistemului bancar în urma tranzacţiilor de vânzare de portofolii şi de bănci din ultimii ani…” asa va suna comunicatul BNR, daca el va veni, in urma disparitiei a cinci banci din economia Romaniei. La care poate aduga, victorioasa, asa cum a fost atunci cand singura banca romaneasca (BANCOREX) aflata in primele 200 de pe Terra, a dispartut, „se va vedea în statistici, numărul de jucători care activează pe piaţa locală urmând să se reducă la 35 de bănci”.
Siste­mul bancar cuprinde acum 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce ge­ne­rează de mult timp dezbateri privind nevoia de con­solidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fu­ziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător.Mugur Isarescu MO
Volksbank, Millennium, RBS şi Bank of Cyprus vor ieşi din lista instituţiilor de cre­dit din statisticile BNR după ce Montepio a făcut deja acest pas, scrie zf.ro.
Acţionarii Băncii Carpatica au aprobat partici­parea fondului american de private equity JC Flowers la o majorare de capital de 110 mil. lei care ar trebui să aibă loc în noiembrie.
Din cele patru bănci româneşti cu ca­pital grecesc – Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Ro­mâ­nească -, deocamdată doar Piraeus Bank a făcut un pas spre vânzare.BANCOREX
Banca Transilvania a semnat la sfârşitul anului tre­cut un angajament ferm pentru preluarea Volks­bank, iar în aprilie a anunţat finalizarea tranzacţiei. Pro­cesul de integrare a Volksbank în Banca Transil­va­nia a par­curs câteva etape şi a intrat în linie dreaptă, fu­ziunea ur­mând să se finalizeze în 2015.
Data efect­ivă a fuziunii BT-Volksbank este 31 decembrie 2015, mo­ment din care Volksbank România îşi încetează existenţa, iar în­tre­gul său patrimoniu va trece la Banca Tran­silvania, scrie ZF.ro.

Vlad T.

NOTA
Bancorex a fost o bancă românească înființată în 1968 sub denumirea de „Banca Română de Comerț Exterior” (BRCE) și lichidată în 1999, dupa preluarea de catre AVAS  creditelor neperformante.
Pierderile Bancorex datorate creditelor nerambursate sau ilegale, s-au ridicat la suma de 1,8 miliarde de dolari.
Trebuie reamintit ca in anul 1999, guvernul condus de catre Mugur Isarescu, a alocat de la buget o sumă de aproximativ 400 de milioane de dolari (4.128 miliarde lei vechi) pentru a sprijini financiar BANCOREX, ca urmare a creditelor neperformante acordate. Până în 1999, statul roaman a finantat circa 900 de milioane de dolari BANCOREX.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.