Marius Dunca: „Forța unui lider stă în forța echipei și în fiecare membru al organizației”
După o perioadă destul de zbuciumată, se pare că la PSD Braşov s-au limpezit apele, după alegerile interne de la finele săptămânii trecute.
Rep.: La alegerile din PSD Brașov de săptămâna trecută ați fost validat în funcția de președinte al organizației județene. Există la această oră o echipă la PSD Brașov sau „taberele” din interior rămân active? Care este următorul pas din punct de vedere politic?
Marius Dunca: Alegerile din 24 martie au reprezentat un moment important pentru organizația noastră și pentru mine. După cum știți, am ocupat funcția de președinte interimar aproape doi ani și jumătate, o perioadă destul de lungă în care am demonstrat că la Brașov avem o echipă care poate face performanță politică.
Așa cum am mai spus, un lider politic se crește în timp, o echipă politică performantă crește și se maturizează în timp. Convingerea mea este că forța unui lider stă în forța echipei și în fiecare membru al organizației pe care o conduce. Iar la această oră PSD Braşov are cea mai puternică echipă politică din judeţul Braşov.
Din punct de vedere politic, urmează două rânduri de alegeri -europarlamentare și prezidențiale – în care trebuie să muncim mai mult decât am făcut-o până acum. Pentru a le câștiga avem nevoie de implicarea fiecărui membru. Astăzi, eu și colegii mei suntem concentrați pe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Le-am cerut colegilor mei implicare totală și împreună vom stabili criterii de performanță la nivelul fiecărei organizații locale.
În același timp, vom continua să luptăm pentru ca proiectele județului Brașov să fie în prima linie pe masa Guvernului. Avem multe planuri pentru Brașov, avem o obligație față de brașoveni să ne ridicăm la nivelul exigențelor acestora. Și am încredere că și la nivel guvernamental există preocupare pentru județul Brașov, mai ales după discuțiile pe care le-am avut cu premierul și cu miniștrii care au fost prezenți duminică în orașul nostru.
Rep.: Care este elementul cheie, din punctul de vedere al PSD, care trebuie descifrat românilor în campania pentru alegerile europarlamentare? Cum influenţează referendumul propus de Klaus Iohannis cu aceeaşi ocazie?
Marius Dunca: Alegerile europarlamentare sunt un barometru pentru întregul partid, la doi ani și jumătate de la preluarea guvernării. Importanța acestor alegeri stă în reprezentarea României în Parlamentul European. Și întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu toții, cei care ne considerăm şi ne mândrim cu faptul că suntem români, este ce ne dorim de la viitorii europarlamentari? Ne dorim ca aceștia să fie patrioți și să voteze proiecte în beneficiul țării lor sau ne dorim ca aceștia să voteze împotriva României și să creeze o imagine distorsionată a țării noastre la nivel european? Europarlamentarii PSD trebuie să lupte pentru țara lor, pentru drepturile noastre în Uniunea Europeană și pentru fondurile europene care trebuie să ajungă în România.
Referitor la referendumul pe care îl propune Klaus Iohannis lucrurile sunt cât se poate de clare. Președintele încheie un mandat sub semnul eșecului. Vreme de 5 ani nu a făcut nimic pentru România, a privit de pe margine asemenea unui chibiț și a făcut tot posibilul să blocheze Guvernul și Parlamentul. Vă reamintesc, a făcut 58 de sesizări la Curtea Constituţională, mai mult decât orice alt președinte înaintea sa. Prin acest referendum, unde întrebarea este încă o incertitudine, Iohannis se implică în campania electorală în speranța că va ajuta PNL.
Eu susțin nevoia de consens la nivel politic și social, singurul mod în care vom progresa. Și susțin că România are nevoie de o justiție liberă și independentă, care să nu fie un instrument în mâna actorilor politici, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în ultimii ani.
Rep.: Aţi evitat un răspuns direct referitor la strategia PSD la alegerile europarlamentare. Cu ce mesaj veți merge în această campanie electorală?
Marius Dunca: Strategia noastră este să ajungem la cât mai mulți brașoveni și să le prezentăm acestora lucrurile bune care s-au întâmplat în acești doi ani și jumătate.
Există un grad ridicat de dezinformare și de dezbinare care se propagă și trebuie să le spunem tuturor că în mandatul acestui Guvern economia a crescut – 7% în 2017, 4,1% în 2018 – că am înregistrat cel mai mare PIB din istorie, de 1.022 miliarde de lei. Mai important este că aceste cifre au permis Guvernului să ia măsuri în domeniile strategice pentru dezvoltarea României și mă refer aici la alocări record în sănătate și în educație, dar și la creșterea salariilor pentru toți angajații.
Acest guvern a crescut salariul minim la 1.900 de lei anul trecut, la 2080 de lei anul acesta.Cei cu studii superioare au salarii minime de 2.350 de lei. Măsurile sunt direcționate și către seniori, către generația în vârstă, care a construit România de astăzi. S-au alocat bani pentru creșterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei. Asta va duce la o creștere a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Sunt multe nevoi și trebuie să identificăm soluții pentru ca evoluția economiei să fie simțită de fiecare cetățean. Fiecare membru PSD, fiecare simpatizant al partidului nostru trebuie să fie un comunicator al acestor realizări în comunitatea sa. Am încredere că acestă strategie va fi una câștigătoare pentru că se bazează pe lucruri concrete și este alimentată de onestitate.
Rep.: Săptămâna aceasta ați anunțat că la nivel Guvernamental s-a înaintat candidatura Brașovului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret în anul 2024. Ce trebuie făcut, concret, în perioada următoare?
Marius Dunca: Munca de abia acum începe. Le mulțumesc colegilor din Guvern care susțin acest obiectiv pentru Brașov și mă bucur că doamna prim minsitru Viorica Dăncilă a făcut primul pas în relație cu Comitetul Olimpic Internațional. Desigur, rolul lui Mihai Covaliu și al COSR este, în mod evident, foarte important. Este un proiect de importanță majoră pentru Brașov și chiar pentru toată regiunea noastră.
Pentru a ne atinge acest obiectiv sunt necesare investiții în infrastructura sportivă și sunt încrezător că se vor aloca finanțări pentru a ne putea ridica la nivelul exigențelor organizării celei mai importante competiții sportive pe care a găzduit-o vreodată România. Așa cum am mai spus, acest obiectiv trebuie să fie al nostru, al tuturor, indiferent de partid sau de culoare politică. Să nu uităm că înainte de toate reprezentăm Brașovul și că avem obligația să facem lucruri concrete pentru brașoveni.
Politica trebuie să fie un instrument, dar unul care să unească, nu să dezbine, așa cum, din păcate, se întâmplă astăzi.
Beneficiile pe care le va aduce organizarea unei competiții de acest nivel țin de poziționarea României și a Brașovului ca principal pol de practicare a sporturilor de iarnă în Sud-Estul Europei, precum și de promovarea imaginii Brașovului la nivel European și chiar mondial. De aici, decurg în mod normal beneficii pentru turismul local, beneficii pentru afacerile locale și noi oportunități de dezvoltare locală. Depinde numai de noi să ne unim și să ne asumăm acest proiect!
Sursa: NewsBv.ro