Autostrada București-Brașov – va fi realizată de Asocierea China Communiucations...

Autostrada București-Brașov – va fi realizată de Asocierea China Communiucations Construction Company LTD(CCCC) – MAKYOL (Lider de asociere CCCC) – China/Turcia.

0 327

Autostrada București-Brașov va fi făcută de unul dintre cei mai mari constructori la nivel mondial.
Guvernul va începe negocierile cu un important consorțiu, care a ridicat printre altele, în China, cel mai lung pod din lume.
Câștigâtorii licitației sunt Asocierea China Communiucations Construction Company LTD(CCCC) – MAKYOL (Lider de asociere CCCC) – China/Turcia.
Constructorul chinez este pe locul 91 într-un top 500 al companiilor la nivel mondial.

Pod

„Sunt convins că acești investitori vor veni inclusiv cu utilaje și cu forță de muncă. Ne-am săturat de firme care vin cu două mape și un laptop, câștigă licitațiile și după aceea subcontractează la firmele din România și mai uită să le și plătească din când în când”, spune ministrul Transporturilor. 
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, crede că în 3 ani vom ajunge la munte pe autostradă.

Valoarea execuției proiectului este de circa 1,4 miliarde de euro, iar studiul de fundamentare detaliază că PPP-ul se va întinde pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape.
Prima etapă va fi de 4 ani pentru proiectare și execuție și 20 de ani pentru operare.
Autostrada București — Brașov va avea o lungime totala de circa 173 de kilometri. O parte din acest sector, între Râșnov și Cristian a fost deja licitată. Din întreaga Autostrada București-Brașov este deja construita secțiunea București-Ploiești (A3).

Partea turcă a consorțiului a construit metroul din Istanbul, însă și autostrada până la Brașov va fi o lucrare complexă. Doar între Câmpina și Brașov, autostrada va avea 33 de poduri, 39 de pasaje, 14 viaducte și 18 tuneluri, cu o lungime totală de peste 2 kilometri și jumătate.
Consorțiul chinezo-turc va acoperi 3 sferturi din valoarea investiției, iar statul român un sfert. Banii vor fi recuperați prin taxe de autostradă, astfel că autoturismele vor avea de plata 6,3 euro plus TVA, potrivit Comisiei naționale de prognoză.

Șoferii vor plăti o taxă pentru folosirea autostrăzii, iar pe parcursul PPP-ului statul va plăti partenerului privat o sumă anuală pentru amortizarea investiției, dar și o plată de disponibilitate pentru perioada de operare a autostrăzii.
Studiul ia în calcul și taxarea încă din 2019 a actualei autostrăzi dintre București și Ploiești. 

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.