Noutăți de pe Autostrada Comarnic-Brașov!
Realizarea proiectului se va face de constructori/finanțatori chinezi și turci
Autoritățile române sunt la a 4-a tentativă ca să construiască autostrada Comarnic-Brașov. De data aceasta constructorul/investitorul va fi o asociere dintre o companie chinezească și una turcească, în parteneriat public-privat cu Guvernul dela București.
Realizarea autostrăzi o istorie tristă, măsură a sabotajului de la nivel înalt!
Au fost dicuții/negocieri cu potențiali constructori/investitori de pe coasta amaricană a Oceanului Atlantic până la cea Europeană și de aici până coasta vestică a Oceanului Pacific. Vă reamintiți au fost premieri sau ministri sub presiune nu doar a promisiunilor ci chiar a unor structuri de presiune.
A mai fost un ministru Radu Berceanu (PD-L) care a anulat tot ce s-a făcut până la el, proiectul fiind negociat, semnat …la startul constructiei.
Actuala guvernare a făcut o mare schimbare, a scos coordonarea proiectului de la Ministerul Transporturilor și a mutat-o la … Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), sub conducerea directă a
preşedintelui Ion Ghizdeanu.
Marea promisiune este termenul – autostrada va fi gata în 4 ani!
Constructorii Autostrăzii Ploieşti-Braşov ar putea primi 100 de milioane de euro dacă termină lucrarea cu un an mai devreme, dar ar putea fi şi penalizaţi cu aceeaşi sumă dacă întârzie cu un an finalizarea lucrărilor, a afirmat, marţi, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).
„Sunt foarte multe date concrete şi cred că nu are rost să le precizăm pe toate. Ele sunt în studiul de fundamentare, sunt în contractul de parteneriat public-privat, sunt pe site.
Câteva sunt importante: 1,4 miliarde euro este valoarea investiţiei din care partenerul public până la 25% şi până la 75% sau puţin mai mult asocierea căreia i s-a atribuit şi care a fost astăzi prezentă.
Durata întregului proiect este de 24 de ani din care, în principiu, este un an proiectare, trei ani execuţie şi 20 de ani operarea, astfel încât să poată fi returnată valoarea pe care a investit-o partenerul privat.
Proiectul este conceput în baza traficului şi studiului de trafic efectuate acum câţiva ani şi are de asemenea în el o profitabilitate de aproape 10%, ceea ce a asigurat interesul investitorilor străini.
Au fost mai mulţi am rămas la această asociere cu firma chineză, cea mai importantă din lume. O altă dată importantă este că se prevede o bonificaţie în cazul proiectul este terminat mai devreme, respectiv în loc de patru ani, trei ani sau doi ani, o să vedem cât de repede, dar, de asemenea şi o penalitate dacă întârzie, de circa 100 de milioane de euro pe an”, a spus Ion Ghizdeanu.
El a declarat că acum are loc faza finală de negociere a clauzelor şi apoi urmează semnarea contractului cu asocierea formată din companiile CCCC International din China şi Makyol din Turcia.
Şeful CNSP consideră că dacă se începe de pe acum proiectarea ar putea fi finalizată anul viitor, iar atunci va începe construcţia.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a participat marţi la o întâlnire pregătitoare pentru negocierea şi finalizarea contractului de realizare, în parteneriat public-privat, a Autostrăzii Ploieşti-Braşov alături de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi de conducerea asocierii de firme calificată pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat.
Ministrul Transporturilor a menţionat că Premierul urmăreşte cu maxim interes realizarea acestui proiect strategic de investiţii şi va monitoriza activitatea instituţiilor publice implicate astfel încât în condiţiile legii să fie eliminat orice element birocratic, iar proiectul să fie realizat în termenul care urmează a fi stabilit.
Ambasada chineză confirmă evoluția proiectului
Într-o vizită la Brașov, excelenţa Sa, Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, a prezentat detaliat proiectele prioritare ale partenerilor chinezi în România. Pe primul loc, în cadrul acestor proiecte, se situează construirea în regim de parteneriat public-privat al autostrăzii Braşov-Ploieşti. În cazul în care acest contract va fi încheiat până la sfârşitul anului, solicitarea părţii chineze a fost de sprijin din partea autorităţilor locale braşovene în limitele lor de competenţă. S-a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru armonizarea planurilor de urbanism în Unităţile Administrativ Teritoriale din Braşov traversate de viitoarea autostradă, cât şi sprijin în asigurarea de infrastructură pentru organizările de şantier.
Toate aspectele legate de urbanism au fost realizate incă din perioada 2002 – 2004, cănd s-au dat avizele necesare. Se pare că sunt câțiva primari de pe traseul Predeal – Râșnov – Cristian care au încălcat aceste avize.
Vă reamintim asocierea chinezo-turcă se va ocupa de construcție până la Râșnov, ultimul tronson (limita de legătură cu Autostrada Transilvania în zona DN1 între Ghimbav și Codlea), find semnat cu un constructor român.
Guvernanții și edilii locali/juiețeni prea indifernți cu accesul spre Transilvania
Atragem și de această dată atenția asupra calvarului ce se va accentua prin transformărea DN1, pe toata perioada construcției, în drum de șantier. Reamintim soluția de transferare a traficului prin culoarul Brădet (Săcele) – Valea Doftoanei care poate prelua traficul de pe DN1.
Iată ce se spunea intr-un comunicat-promisiune al structurii centrale (CNADNR ) din Ministerul Transporturilor de prin 2013: „se vor finaliza studiile de fezabilitate privind Varianta de Ocolire Câmpina, modernizarea drumului existent pe Valea Doftanei (DJ 102I) și a drumului forestier până în Săcele, astfel încât, în 2016 să înceapă lucrările pentru a avea un drum național modern între Câmpina și Săcele”. Intre timp lucrurile au ramas tot așa cum le știm, chiar dacă in aceea perioadă au fost și interpelări parlamentare pentru deblocarea accesului spre Transilvania.
Vlad T.