Referendum constituie doar un „simplu sondaj de opinie național”!
APADOR-CH constată că întrebările pentru Referendum constituie doar un „simplu sondaj de opinie național”.Indiferent cum vor răspunde cetățenii la intrebari, demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupție, spun juriștii din societatea civilă. Redăm argumentele APADOR-CH:
A „interzice” amnistia sau graţierea pentru o categorie de infracţiuni, cum cere întrebarea nr. 1, presupune o modificare a Constituţiei.
Pentru asta e nevoie ca Parlamentul să adopte o lege și apoi să organizeze un alt Referendum, ca să întrebe poporul (din nou) dacă e de acord.
Citiți mai jos de ce, de exemplu, nu avem nici acum un Parlament unicameral cu 300 de membri, deși la un referendum din 2012 cetățenii au votat asta.Tot întrebarea 1 se limitează surprinzător la faptele de corupție prevăzute în Codul penal (mita și traficul de influență), pierzând din vedere un spectru mai larg de fapte asimilate corupției și prevăzute în legea anticorupției, care deci ar putea fi amnistiate.
Ca o soluție pentru viitor, APADOR-CH consideră că e nevoie de o reglementare mai clară şi mai previzibilă a efectelor și forţei unui referendum consultativ, ceea ce ar da mult mai multă încredere cetăţeanului că prezenţa sa la votul pentru referendum are efecte reale.De exemplu, s-ar putea prevedea în Constituţie că orice referendum validat are forţă general obligatorie (este considerat referendum decizional) şi că va trebui transpus direct în legislaţie, de parlament, într-un anumit termen, de exemplu, de cel mult 1 an de la data validării referendumului, sub sancţiunea dizolvării de drept a parlamentului.
Opinia APADOR-CH cu privire la întrebările stabilite pentru referendumul din 26 mai 2019:
Prin decretul nr. 420 din 25 aprilie 2019, emis de Preşedintele României, au fost stabilite întrebările puse la Referendumul din 26 mai 2019, care au loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European (europarlamentare). Opinia asociaţiei cu privire la iniţiativa organizării unui referendum în acelaşi timp cu alte alegeri a fost deja exprimată.
Cu privire la întrebările stabilite pentru referendum, asociaţia constată că au fost stabilite 2 întrebări, care, în realitate, sunt 4.
Aceasta deoareceîntrebarea nr. 2 conţine, în mod vizibil, 3 întrebări:
– una priveşte interzicerea ordonanţelor de urgenţă care să modifice Codul penal (=domeniul infracţiunilor şi pedepselor),
– alta priveşte interzicerea ordonanţelor de urgenţă care să modifice legea organizării judiciare (=Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară), iar
– alta vizează posibilitatea atacării directe a ordonanţelor de urgenţă şi de către alte entităţi decât cea care o poate face în prezent (în prezent, doar Avocatul Poporului poate ataca direct la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă).