Brașovul, alături de alte 24 de județe, din nou sub amenințare meteo ,,cod galben”
ANM a emis două avertizări meteo de vreme severă pentru următoarele zile. În 25 de județe, printre care și Brașovul, sunt aștepatete ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină.
Marți, 28 mai, vremea va fi instabilă cu precădere în vestul, centrul și nordul teritoriului, unde pe arii extinse vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină de dimensiuni mici. Câteva averse de ploaie se vor semnala și în nordul Olteniei și al Munteniei, însă pe spații mai restrânse. Local, mai ales în zonă Munților Apuseni, cantitățile de apa vor fi mai însemnate, de până la 20-25 de mm. Vântul va suflă tare în Moldova, cu rafale de până la 60-70 de km/h în câmp deschis, în timp ce în restul teritoriului acesta va fi slab până la moderat sau cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 23 și 28 de grade Celsius în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, 26-31 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea (cu cele mai scăzute valori așteptate de Vremea.ro a se înregistra pe litoral) și 24-29 de grade în Moldova.
Miercuri, 29 mai, vor cădea averse de ploaie însoțite de frecvențe descărcări electrice în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și vestul Olteniei, în timp ce în restul regiunilor cerul se va menține variabil. Izolat (mai ales la munte) cantitățile de apa vor ajunge până la 15-20 de mm. Vântul va suflă slab în cea mai mare parte a țării, cel mult slab până la moderat în estul Moldovei și în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 21 și 26 de grade în Transilvania și Maramureș, 26-31 de grade în Oltenia și Muntenia (cu cele mai ridicate valori așteptate în Luncă Dunării) și 24-29 de grade în Dobrogea și Moldova.
Joi, 30 mai, aversele de ploaie se vor extinde și către sud și est, cu excepția Dobrogei, unde acestea se vor semnala numai în mod izolat. Vor fi și descărcări electrice, iar pe alocuri și căderi de grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului, care la începutul averselor vor putea luă și aspect de vijelie. Intensitatea cea mai ridicată a fenomenelor va fi în Moldova, unde atât umiditatea ridicată venită de pe Marea Neagră, cât și masă de aer cald advectata dinspre Peninsulă Anatolica vor amplifică procesele convective, potrivit prognozelor Vremea.ido.ro. Tot în Moldova și cantitățile de apa vor fi mai însemnate, de până la 20-25 de mm în mod local. Vântul va suflă slab în cea mai mare parte din țara, cel mult slab până la moderat în vestul Transilvaniei, Crișana și Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi situate în general între 19 și 24 de grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana
Vineri, 31 mai, vremea va continuă să fie instabilă mai ales în cursul după-amiezii, pe spații extinse în toată țara urmând să cadă averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. De asemenea, temperaturile vor marca o scădere cu 2-4 grade Celsius față de ziua de joi în cea mai mare parte a țării. Local, cantitățile de apa ce se vor acumula vor fi mai însemnate (până la 15-20 de mm), îndeosebi la munte. Vântul va suflă moderat în sudul Moldovei și în nordul Munteniei și mai mult slab în restul teritoriului. Maximele termice vor urcă la prânz până spre 17-22 de grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, 20-25 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 17-22 de grade în Moldova, cu cele mai scăzute valori așteptate în zonă Obcinelor Bucovinei.
D.D.