Autostrada București-Brașov, cât va costa parcurgerea a 100 de kilometri
Deputații din comisia de transpoturi au discutat marți despre autostrada București-Brașov şi au lansat ipoteza că pe acest drum, ce urmează să fie construit, va fi cerută o taxă consistentă pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi.
În momentul de față, autostrada dintre Comarnic şi Braşov este doar la stadiul de discuţie/negocieri. Așa cum am mai informat, un consorţiu care este format dintr-o firmă firmă chineză (cea mai mare din domeniu, cu capital integral de stat) și una turcă sunt în negocieri finale cu Guvernul româniei pentru acest contract.
Din informații pe surse semnarea contractului ar fi programata în luna iulie a.c.
Șeful de proiect, Ion Ghizdeanu, care este și președintele comisiei de prognoză, spune că viitoarea autostradă va avea o taxă care se va aplica inlcusiv pe bucata deja construită între București și Ploiești.
Deputații din opoziție, de regulă nu doar în eroare (mint) ci și rău intenționați, spun că taxarea pe bucata dintre București și Ploiești ar fi ilegală deoarece aceasta s-a construit cu bani europeni.
Pentru a sustine afirmația noastră va reamintim ca Autostrada București–Brașov este primul din cele două sectoare ale Autostrăzii A3. Acesta are o lungime planificată de 173 km și va lega orașele București, Ploiești, Comarnic, Sinaia, Predeal și Brașov. Ruta pe care o va străbate este una dintre cele mai solicitate de pe întreaga secțiune de drumuri naționale, având și o deosebită importanță economică și turistică, conform wikipedia În data de 19 iulie 2012 a fost deschisă circulației autovehiculelor porțiunea în lungime de 55,5 km cuprinsă între șoseaua de centură a Bucureștiului și cea a Ploieștiului, finanțată integral din fonduri de stat.
Ghizdeanu spune însă că: “Va exista o taxă din Bucureşti. Vom scoate rovinieta de pe acea bucată.”
Deputații opoziției sunt îngrijorați de clauzele din contracul propus de consorțiu, una dintre acestea fiind și taxa de 6 euro pe suta de kilometri, relatează Protv.
Autostrada va costa 1,4 miliarde de euro, din care statul va veni cu 25%, restul venind de la consorţiul chinezo-turc.
Vlad T.