La Braşov se discută de protejarea Pieţei Sfatului de atacuri teroriste

La Braşov se discută de protejarea Pieţei Sfatului de atacuri teroriste

0 280

Specialişti din mai multe state şi organisme europene în domeniul securităţii şi terorismului discută începând de astăzi, la Braşov, scenarii de acţiune împotriva terorismului, luând ca studiu de caz Piaţa Sfatului. Ei analizează scenarii posibile, vulnerabilităţi ale zonei, precum şi soluţii de prevenire a acestor situaţii, printr-un proiect ce urmează să fie extins în 50 de oraşe europene. Braşovul este singurul oraş din România care este inclus într-un astfel de proiect european și unul dintre primele oraşe europene care au dorit să facă parte din acest proiect. Tema seminarului de astăzi, primul seminar din proiect, a fost protecţia spaţiilor publice, identificarea vulnerabilităţilor şi atenuarea riscurilor ameninţărilor teroriste asupra spaţiilor publice, în special în aglomerări urbane.

Astăzi, la Braşov, a început implementarea proiectului european <<PRoTECT>>, finanţat de Comisia Europeană, având ca principali parteneri cinci municipalităţi europene, Braşov fiind una dintre cele mai importante, într-un parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române. În cadrul proiectului se vor desfăşura trei etape principale. În momentul de faţă am început studiul de vulnerabilitate, al ameninţărilor de tip atac terorist care se pot petrece la evenimentele publice din oraş. Etapa a doua este reprezentată de generarea unei liste de recomandări din partea institutelor de cercetare din domeniul aplicării legii partenere în proiect – recomandări care vor viza tehnologii ce vor fi aplicate de municipalităţi pentru prevenirea acestor tipuri de atacuri, cât şi pentru combaterea lor. Etapa finală este reprezentată de evaluarea, de către Municipalitate şi de către Inspectoratul General al Poliţiei, a acestor tehnologii. Vom lua fiecare tehnologie în parte, vom analiza rolul ei şi posibilele utilităţi practice. Am invitat specialişti din mai multe instituţii publice, specialişti în explozivi, în situaţii de urgenţă, de la Jandarmerie, inclusiv de la centrele operaţionale care coordonează acest tip de misiuni. Scopul nostru este să aflăm posibilele scenarii care se pot ivi în principal în Piaţa Sfatului“, a explicat Alin Iacătă, şeful Serviciului de Analiză a Datelor şi Informaţiilor din cadrul IGPR.

Piaţa Sfatului a fost aleasă ca studiu de caz în proiect pentru că reuneşte mai multe condiţii tipice care o pot face o ţintă a atacurilor teroriste, fiind o zonă de promenadă foarte aglomerată, o zonă în care se desfăşoară evenimente, include catedrala Ortodoxă şi Biserica Neagră, care sunt obiective de ordin religios, include zone de shopping, restaurante, muzee, este centrul de interes al oraşului vechi şi, din acest motiv, poate ajuta la formarea majorităţii scenariilor şi constatarea  vulnerabilităţilor ce pot fi studiate şi corectate pentru preîntâmpinarea unui atac terorist.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.