Suntem primii la ursi bruni
In urma unui studiu de evaluare a efectivelor de urs din Parcul Natural Bucegi s-a constat ca una din bogatiile cele mai spectaculoase ale tarii noastre este impresionantul fond cinegetic, Romania aflandu-se pe primul loc in lume in privinta exemplarelor de urs brun.
Silvicultorii spun ca Romania detine aproape jumatate din efectivele de urs brun din Europa, numarul celor 50 de ursi evaluati pana in prezent pe fondul cinegetic Sinaia depasesind cu mult numarul optim de 20 de exemplare al acestora.
Statisticile ne mentin pe primul loc in lume la efectivul de urs brun. Numarul mare de animale de pe fondul cinegetic din Parcul Natural Bucegi dovedeste ca ursul este bine reprezentat in fauna locala, fiind, in acelasi timp, o specie protejata.
Cartierul Racadau din Brasov, celebru pentru vizitele frecvente ale ursilor gunoieri, a fost dotat cu zece containere ecologice „anti-urs”, care nu mai permit animalelor sa caute hrana printre deseurile menajere Un container ecologic, care are o capacitate de 3,3 metri cubi si este ingropat la aproape doi metri in pamant, costa aproximativ 3.000 euro. Urmeaza sa se ajunga la 15 bucati, dupa care, se urmareste extinderea acestui sistem si la rampele de gunoi din cartierele Noua si Schei, acolo unde sunt probleme cu ursii gunoieri.
Containerele ecologice sunt construite dupa principiul termosului, nu apar mirosuri si este impiedicata fermentatia gunoiului chiar si in timpul verii. Pentru golirea containerelor este utilizat un autocamion special care poate transporta maximum 35 tone de deseuri. Societatea de salubrizare va incepe o campanie de informare a cetatenilor cu privire la modul de utilizare a acestor containere.