Fostul ministru Ialomițianu acuză conducerea Primăriei și a CJ Brașov în războiul...

Fostul ministru Ialomițianu acuză conducerea Primăriei și a CJ Brașov în războiul transportatorilor

1 452

Gheorge Ialomițianu, fostul ministru de finanțe și actualul vicepreședinte național al Asociației Profesiunilor Liberale, critică conducerea Primăriei Brașov și a Consiliului Județean care din dorința de a atrage cât mai multe subvenții pentru a acoperi cheltuielile netransparente și uneori inutile ale RATBv încalcă o Ordonanță de Guvern aflată în vigoare, ignoră licențele operatorilor privați și vor să impună un monopol – subvenționat însă din bani publici – în domeniul transportului în comun deși regia abia face față în municipiu.

Ialomițianu: acum cetățeanul este victimă!
Ialomțeanu spune că ,,În ceea ce privește scandalul dintre transportatorii privați și cel public produs la nivelul județului dar și a Primăriei Brașov am studiat cadrul legal. Într-adevăr este o lege care reglementează trnsportul public ce oferă mai multă responsabilitate autorităților locale pentru înbunătățirea condițiilor de transport.
Dar nu am crezut că administrația județeană și cea locală doresc eliminarea operatorilor privați, mai mult decât atât, să creze victime colaterale în răndul cetățenilor.

Gheorge Ialomițianu

Pentru că legea spune foarte clar: mai multă responsabilitate a autorităților locale privind înbunătățirea transportului public. Astfel încât cetățeanul să fie în centrul atenției. Acum cetățeanul este victimă.
Acesta este un lucru rău și nu înțeleg de ce cei de la Consiliul Județean și de la Primăria Brașov nu urmăresc aspectele legale și morale ale acestei probleme pe care tot ei au creat-o pentru că șefii acestor instituții au fost aleși de cetățeni și trebuie să asigure un transport civilizat în această zonă”.

Guvernul a prelungit licențele până în 2023
,,Guvernul a decis prin Ordonanță de Guvern prelungirea licențelor transportatorilor din țară pentru că autoritățile locale nu sunt pregătite să-și asume responsbilitatea asigurării transportului în comun  pe o zonă ce depășește municipiul Brașov.
 De exemplu abia fac față la mărimea unui oraș sau municipiu. Și atunci cei de la guvern s-au simțit obligați să proroge acest termen până în 2023. Pentru că mulți cetățeni s-au plâns că sunt că ei sunt victimile neânplinirii în mod responsabil a legislației de către autoritățile locale.
Acum este un blocaj. Pentru că Consiliul Județean și Primăria Brașov ignoră o lege a statului român. Și fac abuzuri. Astfel mulți cetățeni ai județului Brașov sunt victimile acestui sistem”.

George Scripcaru

RATBv mai vrea subvenții și de la alte localități
,,Avem un operator economic privat la Brașov care activează și în municipiu – nu știu dacă cetățenii brașovului sunt foarte mulțumiți de acest operator – dar acesta există.
În contrapondere directorul Agenției Metropolitane – Dragoș David, nota noastră – spune că se falimentează RATBv. Și că vrea să-l rentabilizeze. Serios? Cum?
Cu două-trei curse în afara municipiului Brașov?
Eu credeam că cetățeanul este în centrul atenției și eu vorbesc în cunoștință de cauză. S-au tot achiziționat autobuze ce nu oferă cele mai bune condiții – știu despre ce vorbesc, eu circul aproape zilnic cu aotobuzul – și vin din ce în ce mai rar.
Acum ce soluții găsesc? Vor să i-a subvenții de la alte primării – conform înțelegerii cu Agenția metropolitană primăriile din Bod și Ghimbav contribuie cu 50% subvenție pentru cursele RATBv care deservesc acele localități (nota redacției)”.

Să se facă un audit la RATBv
,,I-ași ruga pe cei de la Primăria Brașov să facăun audit la ce prețuri au cupărat unele bunuri și ca finanțist am bănuiala că se vor găsi multe cheltuieli neeconomicoase. Iar în acest caz să lase acuzele la operatorii privați. Văd că operatorul privat a scăzut prețul călătoriilor ceea ce a înfuriat conducerea Agenției Metropolitane.
Ca să ne înțelegem: primăria Brașov împreună cu o altă instițiție, Consiliul Județean  și cu alte cîteva primării fac o firmă, îi spun Agenție Metropolitană  și oferă acestei firme subvenții din banii publici și monopolul în transport. Se evită orice formă de licitație sau de transparență.
De ce tu Primărie nu organizezi o licitație și cel mai bun să câștige? Poate RATBv (atenție intre timp conducerea primărie/consiliul local a modificat statul de regie în cel de societate) ) este cea mai bună companie, poate operatorul privat. Dar să fie transparență și eficiență în folosul cetățeanului.
Iar cei din staff-ul RATBv să nu mai dea vina pe șoferi pentru că transportul nu este de calitate”.

Dragos David

Ialomiteanu solicită indirect ca Scripcariu și Dragos David să… ,,plece acasă”
,,Am vazut o declarație a primarului Scripcaru că accidentele sunt din cauza șoferilor pentru că nu au experiență!
Păi cine i-a angajat știind că pun în pericol viața cetățenilor? Nu conducerea primăriei și a agenției ce dețin RATBv? Într-un alt stat U.E. primarul – George Scripcaru, n.r. – și directorul agenției – Dragos David, n.r. – plecau de mult acasă doar pentru că încalcă legea și dau declarații aiuritoare sau penibile.
Ilegalitățile sunt și la CJ Brașov care interzice firmei care are licențele de transport la zi să activeze în zona metropolitană. O aberație.
Ca o concluzie – trebuie să respectăm legea, să nu dorim monopoluri subvenționte din banii publici și trebuie în centrul discuțiilor trebuie să fie cetățenul”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.