Autostrada Comarnic – Brașov – Guvernul a ratat varianta Parteneriat Public-Privat!

Autostrada Comarnic – Brașov – Guvernul a ratat varianta Parteneriat Public-Privat!

0 278

Anunțul premierului Vioriva Dăncilă că ar putea renunța la procedura de a construi autostrada Comarnic – Brașov prin Parteneriat Public Privat, confirmă ratarea negocierilor purtate cu asocierea chino-turcă. Discuțiile au fost incepute/înițiate în urmă cu un an de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, ar fi trebuit să fie finalizate cu semnarea unui contract luna aceasta.

„După cum știți, autostrada Comarnic-Brașov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăți chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima ședință de CSAT această autostradă să devină de importanță națională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă. Birocrația este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituție a contestațiilor și, pentru a trece de toate aceste obstacole cred că soluția este ca această autostradă să devină de importanță națională astfel încât să începem construcția cât mai repede din fonduri guvernamentale”, a anunțat Viorica Dăncilă într-o conferință de presă.
„Nu pot să vă dau o perioadă, trebuie să văd votul din CSAT si apoi să fac o evaluare”, a mai spus Dăncilă. (minutul 12:50)

Asocierea chinezo-turcă selectată pentru procedura de PPP
Puțină istorie nu strică. În luna mai a.c., reprezentanții Guvernului prin Comisia Națională de Prognoză ne-au prezentat asocierea dintre compania chineză CCCC și compania turcă Makyol ca viitor constructor în cadrul procedurii de Parteneriat Public Privat pentru autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov (Râșnov).
Vă reamintim că Segmentul Râșnov-Cristian-DN1 este deja in construcție, inaugurare cu ceremonie preelectorală, oficiali cu foafece și huiduieli.
Proiectul prevedea circa 1,36 de miliarde de euro pentru proiectarea și execuția celor circa 100 de km de autostradă dintre Ploiești și Brașov.
Studiul de fundamentare realizat de CNSP spune că PPP-ul se va întinde pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape.
Prima etapă va fi de 24 de ani: 4 ani pentru proiectare+execuție și 20 de ani pentru operare. Șoferii vor plăti o taxă calculată la 6,3 euro fără TVA pentru fiecare 100 de km parcurși de un autoturism, iar pe parcursul PPP-ului statul va plăti partenerului privat o sumă anuală pentru amortizarea investiției, dar și o plată de disponibilitate pentru perioada de operare a autostrăzii.
Studiul a luat în calcul și taxarea încă din primul an a actualei autostrăzi dintre București și Ploiești.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.