Vernisaj: Gabriel Stan „Pledoarie pentru uitare”

Vernisaj: Gabriel Stan „Pledoarie pentru uitare”

0 369

Miercuri, 22 noiembrie, la Galeriile „Kron Art” din Brasov a avut loc un dublu eveniment, pictorul Gabriel Stan, expozitie personala „Pledoarie pentru uitare”, si lansare de carte, scriitorul si poetul Petre Bucinschi, cu doua romane, unul intitulat „Petru si Pavel”, iar celalalt „Cocosatul din muzeu”. Cu acest prilej, a fost invitat sa participe actorul Ovidiu Popa, care a recitat versuri de Eminescu, Valeriu Stelian si Minulescu si a interpretat la chitara cateva piese care vor fi adunate intr-un volum ce se va intitula „Doi in unu”. Claudiu Popa s-a prezentat singur si a spus: „Sunt muncitor calificat la Fabrica de Vorbe”.


?


Aniversare si expozitie personala


Despre expozitia personala a lui Gabriel Stan a vorbit Eduard Huidan, directorul ziarului „Gazeta de Transilvania”, care a amintit ca s-au impliniti deja patru ani de la infiintarea Galeriilor „Kron Art” din Brasov, fapt ce coincide cu expozitia personala „Pledoarie pentru uitare” a lui Gabriel Stan, cel care a pus bazele acestor galerii impreuna cu alti oameni de cultura si de suflet. „Galeriile «Kron Art» au devenit un loc unde tot timpul se intampla ceva, un loc de referinta pentru multi dintre noi”, a precizat Eduard Huidan, continuand apoi cu cateva cuvinte despre tematica si tehnica abordata de Gabi Stan: „Lucrurile pot evolua absolut neasteptat in existenta unei opere care poate sa iasa din asa-zisa uitare si sa evolueze in mod spectaculos. Avem de-a face cu un artist matur, cu o cota bine consolidata, chiar daca in Romania promovarea unei valori este departe de ceea ce ne dorim cu totii. Fiecare dintre noi am dori ca macar unul dintre aceste tablouri sa ajunga in colectia persoanala. Sunt lucrari care trebuie privite cu atentie si ne ofera o paleta larga in ceea ce priveste tematica si tehnica. Culorile, la Gabi Stan, se infrunta si ies niste lucruri formidabile. Este cert ca aceasta expozitie personala ramane un motiv de neuitare”.


?


Petre Bucinschi si corpul erotic


Cele doua romane ale lui Petre Bucinschi au reusit sa starneasca interesul criticilor literari si a admirat puterea de creatie a acestui poet-prozator orb, din cauza unei boli incurabile. El se afla la al 13-lea volum de versuri, iar cele doua romane lansate astazi sunt primele de acest gen, apreciate de oamenii de cultura brasoveni. Primul care a vorbit despre cele doua romane este criticul si filosoful A.I. Brumaru, care s-a axat mai mult pe al doilea roman „Cocosatul din muzeu”, despre care a comentat: „Este vorba despre corp, dar nu orice corp, ci corpul erotic. «Cocosatul din muzeu» este un lung dialog al autorului cu acesta, respectiv cu corpul – nudul. Este vorba si de indragostirea suava. Eroul prozei nu este contemplativ teoretica, ci apare ca pigmaniolism. Placerea de a privi goliciunea in arta este o asociere a autosexualitatii cu feticismul. Eroul principal face o fixatie pentru o statuie in fata careia se descarca onanistic. Apare o nimfomana care vrea sa-i faca ei aceasta placere. Eroul principal este de fapt ghidul cocosat al muzeului”.


Scriitorul Mircea Dorean a vorbit si el despre proza lui Petre Bucinschi: „Ma bucur ca autorul a reusit sa separe poezia de proza, pastrand proportiile si a mai reusit sa scrie niste carti foarte bune, mitologice si biografice. Sunt uimit si in acelasi timp convins de propriul talent si forta lui scriitoriceasca”.


?


Bucinschi foloseste un computer special pentru nevazatori


Stand de vorba cu vechiul meu prieten, poetul si, mai nou, prozatorul Petre Bucinschi l-am intrebat cum reuseste astfel de performante scriitoricesti, tinand cont ca este nevazator si cum reuseste el sa puna in pagina ceea ce gandeste, ce simte si „vede” dincolo de intuneric. Relaxat, autorul a afirmat: „Imi scriu singur textele dupa ce ma inregistrez pe un reportofon. Am un computer cu un program special pentru nevazatori. Eu le scriu, asistentul le scoate pe imprimanta, mi le citeste, bag corectura, dupa care textul este trecut pe curat. Se mai intampla sa scriu cate un rand peste alt rand, dar cu rabdare totul se descifreaza. Deja am reusit sa scriu si al treilea roman «Depozitul de umbre», care va aparea la anul, daca gasesc un sponsor. Totodata, mai lucrez la un volum de proza-poezie, cu o tendinta modernista «Sarpele din cauciuc», care asteapta lumina tiparului. Am ajuns la concluzia ca poezia este ceva relaxant, dar nu ma lasa sa ma exprim in totalitate. In proza, am o paleta mult mai mare si posibilitati multiple. Am incercat sa aduc cotidianul in proza si sa fac din banalitate literatura: corpul feminin, nudul, pictura, sculptura pana in realitate”.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.