Sfanta Mare Mucenita Ecaterina

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina

0 370

Aceasta Sfanta, pe care crestinii o sarbatoresc la 25 noiembrie, a trait pe vremea lui Maximian, cel ce domnea impreuna cu Diocletian. Ecaterina s-a nascut in Alexandria, fiind fiica de neam imparatesc. Desteapta, frumoasa, crescuta in belsug, Sfanta Ecaterina a dobandit cunostinte rare si multa invatatura, ajungand, foarte de tanara, printre cei mai de seama intelepti ai vremii sale. A cunoscut, astfel, scrierile lui Virgiliu, Esculap si Hipocrate, ale lui Aristotel si Platon si ale altor intelepti asemenea lor, a cunoscut tot mestesugul marilor cuvantatori, si graia in multe limbi straine. Dar pe langa toate aceste invataturi, Sfanta era si o luminata crestina, cunoscand Sfanta Scriptura si straduindu-se sa vietuiasca dupa poruncile Domnului Hristos, pe care il iubea ca o logodnica, socotindu-l Mirele sufletului sau.

Povestea Sfintei Ecaterina

In zilele prigoanei pornite impotriva crestinilor de imparatul Diocletian, sosind Maximian in Alexandria Egiptului, a fost prinsa si Sfanta Ecaterina pentru marturisirea ei cea in Hristos. Deci, a fost pusa la batai grele si la sangeroase chinuri, din care a iesit nevatamata. Sfanta a fost silita de Maximian sa se infrunte cu o adunare de filosofi pagani, ca sa dovedeasca in fata poporului, desertaciunea zeilor. Pentru ca era crestina a fost inchisa in inchisoare si supusa la chinuri grele. Cu intelepciune, a convertit la crestinism 150 de ritori si alti multi pagani. Toti acestia au fost ucisi impreuna cu Ecaterina. Trupul ei se afla la manastirea Sfanta Ecaterina, pe muntele Sinai.

Manastirea „Sfanta Ecaterina”

Asezata la poalele muntelui Sinai (Egipt), pe care odinioara Moise a primit Tablele Legii, Manastirea „Sfanta Ecaterina” este, de aproape un mileniu si jumatate, unul din cele mai celebre centre de pelerinaj ale Ortodoxiei si o cetate a spiritualitatii patristice si filocalice. Puterea cu care a traversat secolele este vizibila in arhitectura ei: un adevarat colos din piatra, zidit si pastrat aproape in forma initiala, de la imparatul bizantin Justinian cel Mare, din anii 550-551.

Traditia spune ca, in anul 337, sfanta imparateasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care, dupa traditie, s-ar fi aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Paraclisul a atras mii de pelerini si eremiti, ce isi cautau siguranta in pustiul Sinai, in timpul persecutiilor impotriva crestinilor.
Totusi, atacurile permanente ale triburilor nomade vecine au facut pe imparatul Justinian sa transforme, in secolul al Vl-lea, sanctuarul intr-o manastire-fortareata. El a dispus ca unul dintre arhitectii de la curte sa-i construiasca aceasta veritabila cetate, care rezista de saisprezece secole. Se spune ca imposibilitatea de a construi aceasta fortareata chiar in varful muntelui l-a iritat atat de mult pe imparat, incat acesta a dispus decapitarea arhitectului. Pentru realizarea constructiei s-au adus apoi prizonieri si sclavi dintre care multi, spune traditia, erau vlahi din zona Dunarii.

Moastele Sfintei au fost aduse de ingeri

Prestanta manastirii a facut ca pana si profetul Mahomed, califii arabi, sultanii turci sau chiar cuceritorul Napoleon, sa o ia sub protectia lor, aparand-o de eventualii pradatori. Astfel, ea nu a fost cucerita, jefuita sau distrusa niciodata in lunga ei istorie, pastrandu-si de-alungul veacurilor imaginea de loc sfant biblic, unde intelesul simbolic al evenimentelor din Vechiul Testament este descoperit si interpretat potrivit invataturii Domnului nostru Iisus Hristos.

Nu se stie cand manastirea a primit moastele sfintei Ecaterina din Alexandria si nici cum a primit numele ei, dar este cunoscuta sub acest nume inca din primul mileniu. Monahii de aici spun insa ca moastele sfintei au fost aduse chiar de ingeri.

Incinta manastirii este in egala masura misterioasa si impresionanta, cu pasaje si scari ce fac trecerea de la un nivel la altul. In paraclisul manastirii, unde o candela este in permanenta aprinsa si in care se poate intra numai descaltat, monahii spun ca se afla locul rugului aprins, in care Dumnezeu a vorbit cu Moise. Centru ortodox cu o viata monahala neintrerupta, incepand din secolul al VI-lea, Manastirea „Sfanta Ecaterina” este un monument crestin unic, unde duhul civilizatiei bizantine, demult apuse, este inca viu.

Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.