Nucul (Juglans regia)- II- Preparate
- Preparate:Se cunosc foarte multe preparate din nuc. Voi face o selectie cu preparatele mai deosebite. Exista preparate de uz intern si de uz extern.
- Uz intern:
????????? Infuzia combinata de frunze de nuc -Se pun la macerat 3-4 linguri de frunze de nuc maruntite, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern.
????????? Decoctul obtinut din axul nucilor -Se obtine prin fierberea a 3-4 lingurite de produs vegetal, maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil.
????????? Uleiul de nuca – Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
????????? Tinctura din nuci verzi-Nucile verzi se taie cu un cutit de inox pe un fund de lemn. Se pun intr-un borcan de sticla, amestecate cu zahar (un pahar la fiecare 10 nuci). Borcanul se tine pe geam, la soare, 10 zile, apoi la intuneric, inca 10 zile. Dupa 20 de zile, se adauga tuica (pentru adulti 250 ml la fiecare 10 nuci, pentru copii – 250 ml la fiecare 20 nuci). Se macereaza inca doua saptamani, apoi se strecoara. Se administreaza pentru vindecarea bolilor traiectului digestiv, dureri de stomac si pancreas, cu 12-20 minute inainte de masa. Doza pentru adulti: o lingura; copii pana la 5 ani – o lingurita; copii pana la 12 ani – 1,5 lingurite pe zi. ?
????????? Sirop din coji de nuci- Este un intaritor excelent si totodata un leac pentru bolile de stomac. Ingrediente: 2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie marunt si se fierb 10 minute intr-un litru de apa in care se pun si 3 cuisoare aromate. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se amesteca cu 1 kilogram de zahar tos. Se toarna in sticle de culoare inchisa. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita, dupa mesele principale.
????????? Gemoderivat de Nuc – muguri– are actiune: antiinflamatorie, antiseptica, antidiabetica (produs util pentru reglarea glicemiei), cicatrizanta, drenor universal (limfatic, intestinal, splenic, pancreatic), imunomodulatoare. Se administreaza cate o doza de 2,0 ml de 2 ori pe zi diluata in putina apa, inainte de mesele principale, timp de o luna de zile sau timp mai indelungat, conform prescriptiei medicale. Preparatul diluat se soarbe lent si se tine cat mai mult in gura pentru favorizarea absorbtiei prin mucoasa bucala.
Se poate asocia si cu alte extracte glicerohidroalcoolice in functie de boala, durata bolii, varsta etc. La indicatiile medicului se pot schimba asocierile.
????????? Uz extern
o?????? Negi – o metoda populara extrem de eficienta de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspata a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de cinci minute, iar rezultatele apar in maximum o luna.
o?????? Eczeme acute – se aplica pe locul afectat o cataplasma din coji de nuca verde, care se tine vreme de 1-2 ore. Tratamentul se repeta zilnic, pana la completa vindecare.
o?????? Dezinfectarea ranilor-se spala locul afectat cu extract hidroalcoolic de coji de nuca. Are o putere dezinfectanta similara cu a tincturii de iod, de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate in iod.
o?????? Rani purulente, ulcere pe piele – se spala ranile cu infuzie combinata de frunze de nuc. Aplicatia se repeta de doua ori pe zi si dureaza minimum 10 minute.
o?????? Afte bucale, inflamatii in gura si in gat – se clateste gura si se face gargara cu decoct combinat de coji de nuca. Are puternice efecte antiinfectioase si cicatrizante.
? ? ?