Muzică de operă la Biserica Reformată din Racoș
Mezzosoprana Sonia Hazarian și tenorul Mihai Irimia, acompaniaţi la pian de Silvia Zervu au oferit sâmbătă seara, la Racoş un concert de operă.
Recitalul nu a mai fost susţinut în vulcanul stins, cum se intenționa ci în Biserica Reformată din localitate. Decizia de a muta evenimentul a fost luată sâmbătă, din cauza ploii.
Repertoriul recitalului a fost unul accesibil, cu lucrări îndrăgite de public, precum muzica din „Love story”, „Love and marriage”, Jimmy van Heusen, „Habanera”, din Carmen a lui Georges Bizet, „Tangolita” – Bal la Savoy, de Paul Abraham etc.
Artiștii au fost incantați de public
Pentru tenorul Mihai Irimia, a cânta într-o Biserică reformată muzică de operă a fost o premieră, după cum a mărturisit, iar experienţa a fost una „faină”. „A fost fain, să utilizez o expresie folosită mult în această zonă. Păcat că ploaia ne-a încurcat un pic, pentru că ştiu din experienţa de anul trecut a colegilor mei, au fost mulţi oameni. Dar după părerea mea a fost un concert reuşit, într-un cadru foarte frumos”, a explicat artistul.
De cealaltă parte, Sonia Hazarian a precizat că ea a mai cântat într-un astfel de cadru, dar nu a mai avut astfel de emoţii, ca în ziua de sâmbătă. „N-aş putea spune că a fost o zi foarte uşoară, pentru că dis-de-dimineaţă eram stăpâniţi de emoţia aspectului că nu ştiam exact locul în care se va desfăşura acest concert. Am stat în permanenţă pe telefon, mesaje, având în vedere că noi am venit din Braşov, acolo ploua torential, aici, la un moment dat se mai oprise, dar a reînceput. Într-un final, totul a decurs bine, am susţinut concertul în incinta acestei biserici, la un moment dat chiar eram la concurenţă cu ploaia, care se auzea”, a explicat artista.
Eveniment ,,Sunetul pietrei” -a ajuns la cea de-a treia ediţie
Și pentru turişti a fost o premieră să audă muzică de operă într-un spaţiu în care este cântată doar muzică sacră.
„A fost o experienţă uluitoare, am mai fost la operă, dar asta e cu totul altceva, combinaţia de pian cu vocile lor cred că a fost extraordinară, o experienţă unică şi cred că toată lumea ar trebui să vină să vadă măcar o dată aşa ceva”, a spus o tânără domnișoară.
„A fost fantastic. Am venit să vedem concertul în craterul vulcanului, dar schimbarea asta a fost sublimă. Vom veni la anul să-l vedem în crater. Despre concert am aflat pe net şi special pentru el am venit, suntem din Ploieşti”, a precizat unul alt participant.
Concertul a fost parte a Festivalului „Sunetul pietrei”, eveniment ajuns la cea de-a treia ediţie şi pe care organizatorii l-au gândit special pentru a pune în valoare punctele de atracţie ale localităţii, vulcanul stins, coloanele de bazalt şi lacul de smarald, precum şi Castelul din zonă.
Tocmai de aceea, pe tot parcursul week-end-ului, au avut loc mai multe evenimente. „
„Sunetul pietrei” a fost organizat de Asociaţia Carpaterra şi Asociaţia Alsarakosert, cu o co-finanţare de la Consiliul Judeţean Braşov.
Iulian Rinder