S-a stins jurnalistul și scriitorul brașovean Eduard Huidan!
Jurnalistul și scriitorul brașovean Eduard Huidan a trecut în neființă duminică, după ce s-a sinucis, aruncându-se de la etajul locuinței sale. Eduard Huidan suferea de o boală nemiloasă, care s-a agravat în ultimul timp.
Eduard Huidan s-a născut la 21 septembrie 1949, la Brașov. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de Filologie a Universității din București A fost un scriitor și jurnalist dedicat cuvântului bine așezat, cu mult echilibru, consecvență și pasiune.
A fost membru important al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov dar și al unor organizații de renume, din domeniul presei mondiale. A fost un efervescent promotor al libertății de exprimare, al promovării activității publicistice, un ziarist care și-a făcut meseria la cele mai înalte cote. De-a lungul carierei scriitoricești și jurnalistice, a fost distins cu numeroase premii, în țară dar și peste hotare. Un om deosebit, înzestrat cu omenie și înțelegere față de semeni și problemele lor, o persoană dedicată total domeniului de activitate.
Câteva repere din activitatea lui Eduard Huidan și premii obținute de-a lungul carierei
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 1987; membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti (1991 – vicepreşedinte, membru în Consiliul de Administraţie), iar din 1996 a făcut parte din Consiliul de Administrație al World Association of Newspapers (Asociația Mondială a Ziarelor), ales la Congresul care a avut loc în acel an la Washington. Membru în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România în intervalul 1992-2004.
A fost director și redactor-șef al Gazetei de Transilvania, din 1990 pînă în 2009, unde a susținut, printre altele, editorialul cotidian ”Chestiunea Zilei” și a editat Foaia pentru Minte Inimă și Literatură. Colaborări la publicațiile România liberă, Luceafărul, SLAST, Astra, Braşovul literar şi artistic, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, Vatra, Convorbiri literare şi la volumele colective Proză satirică româna contemporană, Editura Astra, Braşov, 1982, Perpetuum comic, Editura Urzica, 1985-1990 ş. a. Debutul editorial – în anul 1983, cu volumul de schiţe şi povestiri Trandafirul de plastic, Editura Albatros.
Premii literare: Premiul USR, filiala la Braşov, în 1991 şi 1996, pentru Fotografii mişcate şi Eroul nostru; Premiul I la Bienala naţională a umorului, 1987. Medalia de aur a Academiei Braziliei pentru literatură, Medalia „Newseum” pentru libertatea de exprimare, decorat cu ”Meritul Cultural”, în Grad de Cavaler, premii media pentru întreaga activitate publicistică, pentru editorial şi talk-show, Ordinul ziariştilor clasa întâi.
A participat la reuniuni internaționale, monitorizări, activități legate de libertatea de exprimare, în calitate de membru și raportor al World Association of Newspapers, la călătorii de studii și documentare, în SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Federația Rusă, Italia, Spania, Brazilia, Japonia, Africa de Sud, Liban, Siria, Turcia, China, Maroc ș.a.
Opera: Trandafirul de plastic, schiţe şi povestiri (1983); Numele jocului, roman (1986); Linia, roman (1984); Fotografii mişcate, roman (1991); Eroul nostru, roman (1996); Ne-am tuns, ne-am uns (2008).
Cei care doresc sa își ia rămas bun sunt așteptați mâine (marți), 20.08.2019, orele 12:00 la Capela Cimitirului Romano-Catolic (Livada Poștei), Brașov.
Dumnezeu să-l odihnească!