Cunoscutul dascăl, scriitorul Topolog a devenit cetățean de onoare al Brașovului
Distincţia i-a fost acordată în semn de recunoaştere a faptului că „este un important reprezentant al culturii braşovene şi o personalitate emblematică a municipiului Braşov” după cum se afirmă în hotărârirea de Consiliu Local.
Membru al Uniunii Scriitorilor
Fost director al Colegiului Naţional ,,Andrei Şaguna”, Ion Popescu Topolog a avut şi are o amplă activitate publicistică.
Printre altele, Ion Popescu Topolog a publicat povestiri, poezi dar și romane precum Lovituri din umbră (roman istoric, publicat în 1967) „O parte din continent” (povestiri, publicate în anul 1968) sau romanele „Denisa”, „Torna Torna Fratre”, „Paşii”, „Cicoarea”, „Urmaşii lui Euclid”, „Chemarea ţărmului la Acvileia”, „Tatăl şi Fiul”.
Totodată a scris şi publicat numeroase lucrări ştiinţifice în reviste precum Luceafărul, Tribuna, Astra, Argeş, Convorbiri Literare, Gazeta de Transilvania, Transilvania, Contemporanul, România Literară.
A primit în mai multe rânduri distincţii ale Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.
În anii 1977, 1995 şi 2005 i se acordă Premiul pentru proză. În 1982 primeşte Premiul la literatură pentru copii.
În anul 2015 primeşte premiul pentru „Cartea anului 2015”, pentru romanul ,,Judith”.
Timp de zece ani a fost preşedinte al Comisiei de Cultură din CL Braşov
În privinţa activităţilor culturale el a fost preşedinte al Comisiei de Cultură, Învăţământ, Culte, Ştiinţă, Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Braşov în perioada 1990-2000.
Ulterior, timp de 4 ani (2000-2004), Ion Popescu Topolog a fost secretar al Comisiei de Cultură, Învăţământ, Culte, Ştiinţă din cadrul Consiliului Judeţean Braşov.
Un scurt C.V.
Ion Popescu Topolog s-a născut în 27 decembrie 1933, în comuna Berislăveşti, judeţul Vâlcea şi a absolvit Facultatea de Filologie, specialitatea română-istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În anul 1956 ocupă funcţia de ziarist la ziarul Făclia din Cluj, fiind totodată şi profesor de limba şi literatura română la Liceul Şt. O. Iosif din Rupea, unde a predat până în anul 1960.
În perioada 1960 – 1962 a fost secretar studii muzicale la Teatrul Muzical Braşov, urmând ca din 1962 să fie profesor la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” până în 2001.
În perioada 1991 – 1996 a fost directorul colegiului amintit.
În anul 1996 a predat Estetică pentru anul IV de studii la Facultatea de Filologie Braşov, devenind profesor colaborator, iar în 1998 a devenit director fondator al Editurii şi Revistei „Dealul Melcilor”.
Din 2002 până în 2004a fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Româno-Canadiene din Braşov.
Iulian Rinder