Lipsiți total de griji? Primarul Taus l-a declarat gratis… cavaler de Marienburg,...

Lipsiți total de griji? Primarul Taus l-a declarat gratis… cavaler de Marienburg, zis Feldioara, pe președintele CJ Adrian Veștea

0 479

Cum problema Aeroportului este clar rezolvată, spitalele brașovene strălucesc de curățenie și abundă de medicamente, drumurile județene strălucesc în retrovizoarele mașinilor ce pot circula lin pe drumurile perfect afaltate, porțiile de hrană pentru orfani au fost din nou majorate ca și bugetul pentru îmbrăcăminte și educație al acestora, ei bine, în această perioadă prosperă cum numai în anii electorali găsești,
Consiliul Judeţean Braşov a găzduit ieri o ceremonie firească (!?).
Primarul Feldioarei, Sorin Taus, având costumație de …cavaler teuton l-a declarat…cavaler pe Adrian Veștea

Cu mantia prin CJ Brașov
Mai exact primul, îmbrăcat cu mantia pe care o purtau acum sute de ani cavalerii teutoni – ce au fost și ce au ajuns teutonii,n.n. –  cei care au construit fortificaţia din localitate, l-a decorat şi l-a înaintat în rangul de cavaler de Marienburg pe preşedintele CJ Brașov Adrian Veştea.
Ceremonialul a fost prilejuit de organizarea în zilele de sâmbătă şi duminică a unui nou eveniment ce are rolul de promova istoria şi obiectivele turistice din Feldioara, intitulat „Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”.

Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara
Așa cum am mai scris, timp de două zile vor fi concerte de fanfară, de muzică medievală, proiecţii de film, vizionarea expoziţiei din cetate, însoţiţi de ghizi voluntari în chip de cavaleri teutoni, ateliere de meşteşuguri vechi sau teatru pentru copii, cu tematică medievală.

Proiectul „Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara” este sprijinit de Consiliul Judeţean Braşov, prin Programul de finanţare a evenimentelor culturale.
„Nu vrem să avem doar nişte ziduri, de aceea dorim să organizăm cât mai multe evenimente în Cetate. Acestea evenimente au rolul de a trezi la viaţă o cetate aflată până de curând în ruină, de a ataşa comunitatea de acest loc, care a dobândit un nou sens, devenind un spaţiu viu din punct de vedere cultural, cu o ofertă culturală vastă şi variată, şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara. Mulţi dintre tinerii din Feldioara s-au implicat şi vor fi îmbrăcaţi în straiele teutonilor pentru a-i întâmpina aşa cum se cuvine pe musafiri”, a spus primarul Feldioarei.

20.000 de vizitatori la cetate
La un an după ce a fost renovată şi redată circuitului turistic, Cetatea Feldioara a atras aproximativ 20.000 de vizitatori plătitori de bilet. Între timp, în cetate au ajuns mai multe obiecte vechi, atât dintre cele folosite în agricultură, cât şi în gospodăriile locuitorilor comunei, acestea devenind elemente importante ale muzeului din cetate. „În ultimii doi ani, Braşovul este pe primul loc, la nivelul judeţelor, în ceea ce priveşte numărul de turişti, iar acest lucru se datorează punerii în valoare a unor asemenea obiective turistice. De asemenea, începând din acest an, am avut un ghid de finanţare separat al proiectelor culturale derulate de către administraţiile locale, şi sper ca interesul să crească şi să majorăm sumele alocate, astfel încât să avem cât mai multe astfel de evenimente cu însemnătate istorică şi culturală, la nivelul judeţului”, a spus proaspăt înmantiatul preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.