O veste mare –
Autostrada Ploiești-Brașov – va fi realizată de chinezi!!!
Chiar de ziua Chinei, pe 1 octombrie, ar putea avea loc semnarea contractului privind Autostrada Ploieşti-Brașov.
Aceasta ar putea fi construită de o asociere de firme din China și Turcia, prin parteneriat public-privat, deși premierul Dăncilă anunțase în 21 iulie că renunță la soluția PPP, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.
Mai mult, negocierile dintre Guvern și companie au mers înainte, deși Viorica Dăncilă a obținut declararea autostrăzii în CSAT drept obiectiv strategic naţional finanțat din fonduri naționale.
Este vorba despre asocierea dintre China Communications Construction Company și Makyol Insaat Sanayi Turizm, aleși de Compania Națională de Prognoză pentru negocieri.
Cum s-a ajuns în această situație? În 26 august, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dădea în premieră semnalul că promisiunea lui Dăncilă de a scăpa de controversata asociere chinezo – turcă ar putea fi încălcată.
Cuc spunea că asocierea chino-turcă are termen până pe 16 septembrie să decidă dacă semnează sau nu contractul de realizare în parteneriat public-privat a autostrazii de pe Valea Prahovei, mai scrie sursa citată.
„Dacă chinezii nu se hotărăsc să semneze contractul și să se apuce să lucreze, atunci vom merge pe varianta spusă de doamna prim-ministru, care este mai rapidă. Săptămâna trecută am avut o discuție cu ei împreună cu domnul Ghizdeanu (Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care, cu zero experiență în lucrări de infrastructură și zero parteneriate public-privat gestionate, a fost însărcinată de Guvern să negocieze contractul cu chinezii de la CCCC și turcii de la Markyol, n.r) și cu domnul Teodorovici și le-am dat termenul de 16 septembrie să se hotărască”, a mai declarat ministrul Transporturilor.
Acesta ar fi al doilea mare contract obținut de către o companie din China în colaborare cu Guvernul PSD, după acordul preliminar pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, semnat între Nuclearelectrica și China Nuclear Corporation.
Iulian Rinder