Aloe Vera(Aloe barbadensis)
Este planta perena suculenta, originara din regiunile uscate ale Africii de Sud si Est si din bazinul mediteraneean. Frunzele sunt de culoare verde-cenusiu, groase si carnoase, lipite unele de altele, cu margini spinoase si zimtate.
Exista peste 300 de specii de aloe, insa cea care are cele mai bune calitati medicinale este Aloe barbadensis.
Contine 8 enzime: aliiaza, carboxipeptidaza, catalaza, fosfataza alcalina, celulaza, lipaza, amilaza, peroxidaza care favorizeaza digestia si absorbtia. Aloe Vera este o adevarata sursa de minerale si vitamine – calciu, crom, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, zinc, vitamine A, C, E, B, Colina, B12, acid folic, si antioxidanti – esentiale toate pentru sanatate.
Inca din antichitate, Aloe Vera a fost utilizata in tratarea diferitelor afectiuni de catre oamenii din intreaga lume, pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii.
Aloe Vera poate fi cultivata chiar si in apartamente, planta nefiind foarte pretentioasa. Totusi, este bine ca, atunci cand vreti sa va folositi de proprietatile ei in tratarea unei afectiuni, sa cereti parerea unui specialist in medicina naturista
- Parti utile: Seva si gelul frunzelor.
? Frunzele se culeg cand planta are o vechime de 2-3 ani.
? Seva se scurge cand se taie frunza, iar gelul provine din celule bogate in mucilagiu din miezul frunzei.
- Utilizari medicinale:
? abcese
? afectiuni ale prostatei
? afectiuni ale unghiilor
? ajuta la refacerea si intarirea sistemului imunitar. In urma expunerii solare, chiar aplicata dupa 24 h are efecte calmante, protej?nd in oarecare masura impotriva cancerului de piele;
? alergie
? anemie
? antiinflamator
? are efect analgezic si calmeaza nervii.
? artrite
? artroze
? astm
? boli carentiale
? bronsite
? calmeaza durerile de artrita, articulatii si muschi – accelereaza vindecarea, reduce inflamarea si intensitatea durerii.
? cataracta
? cefalee
? cistite
? colita intestinala
? combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si radioterapiei
? constipatie cronica
? crampe musculare
? depresii
? detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor.
? dezinfectant
? diabet zaharat
? entorse
? faringite
? furunculoze
? gingivite
? hemoroizi
? hepatita cronica
? herpes
? intareste sistemul imunitar
? normalizeaza metabolismul
? planta are efect antiseptic
? poate chiar stimula regenerarea celulara
? regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul.
Cosmetica:
? Vindeca arsurile si ranile – Aloe Vera este recunoscuta pentru efectele calmante si vindecatoare.
? Intinereste pielea – procesul de imbatranire a pielii este caracterizat de aparitia ridurilor din ce in ce mai accentuate. Substantele componente ale Aloe Vera incetinesc si, chiar impiedica, aceste schimbari degenerative al pielii, stimuland productia de colagen si elastina;
? Hidrateaza – unul dintre motivele pentru care Aloe Vera a devenit atat de populara este faptul ca poseda proprietati miraculoase de hidratare a pielii. Studiile au aratat ca imbunatateste capacitatea pielii de autohidratare, ajuta la indepartarea celulelor moarte si asigura absorbtia substantelor benefice in straturile profunde ale pielii. Fiecare dintre aceste proprietati au facut din Aloe Vera o planta indispensabila in industria produselor cosmetice si a preparatelor dermatologice.
- Preparate:
? Bauturi non-alcoolice cu efect laxativ puternic.
? Extracte hidroglicolici, tincturi
? Aloe vera gel- Poate fi consumat zilnic – ca atare sau in amestec cu suc de fructe – si ramane unul dintre cele mai valoroase suplimente nutritive existente.
? Geluri si sucuri si multe alte produse.
? Sonya Colour Collection – singura colectie de machiaj din lume pe baza Aloe vera