Justitia Cotrocenilor, BLOCATA?
Pregatita cu atentie, lovitura data? Justitiei Cotrocenilor, presedintelui Basescu, a reusit. Lovitura a venit din disperarea Guvernului care se vedea decimat de „trasoarele juridice” trase dibaci de matrozul mitralior Traian Basescu. Fiecarui ministru i s-au gasit suficiente pete cat sa fie puse in cate un dosar care, in harnicia DNA, trebuia urgent rezolvat.
„Tatonarea” de la Senat, pe o initiativa legislativa, a fost transformata in Ordonanta de urgenta in sedinta de joi (sedinta mutata datorita suprapunerii, miercuri, cu dezbaterea motiunii de cenzura a PSD), ordonanta publicata deja, (aproape concomitent cu votul din sedinta de Guvern) in Monitorul Oficial.
Tariceanu „terminatorul” actualei Comisii care aviza anchetarea ministrilor
Actuala Comisie de la Cotroceni care discuta avizul de anchetare a doi ministri in functie si-a incetat activitatea, in urma adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului. Aceeasi ordonanta „modifica schimbarea” si stabileste ca – DNA nu mai poate cere urmarirea penala a unui ministru. Potrivit noii legi, numai Procurorul general al Romaniei sau primul-ministru mai pot solicita presedintelui acest lucru.
De asemenea nou este si faptul ca presedintele tarii, in cazul in care respinge concluziile raportului comisiei, este obligat sa-si argumenteze decizia in fapt si in drept. Avizul comisiei de la Cotroceni ramane consultativ pentru decizia presedintelui in acceptarea sau nu, a inceperii urmaririi penale a unui ministru.
Guvernul a mai decis ca membrii comisiei speciale de la Cotroceni vor fi numiti de Consiliul Superior al Magistraturii si vor fi… judecatori. Pana acum, cei care hotarau daca un demnitar va fi sau nu urmarit penal, erau alesi pe cu totul alte criterii, de catre ministrii Justitiei si Internelor.
Primul-ministru a afirmat ca Guvernul a decis aceste modificari pentru a se asigura impartialitatea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului. „In momentul de fata, membrii comisiei sunt numiti de ministrul Justitiei si ministrul de Interne, intr-o proportie care nu este stabilita. Acest lucru face ca aceasta comisie sa se gaseasca in conflict de interese, cand, eventual, unul dintre cei doi ministri face obiectul unei solicitari pentru inceperea urmaririi penale”, a spus seful Executivului. El a adaugat ca Guvernul a avut in vedere „eliminarea unor astfel de situatii anormale, de conflict de interese”.
O prima consecinta a demersului guvernamental – anchetarea celor doi ministri in functie: cel al Justitiei, Tudor Chiuariu, si cel al Muncii, Paul Pacurariu – este astfel suspendata, iar suspendarea lor de catre presedinte sau inceperea urmaririi lor penale nu poate avea loc.
Ultima ordonanta de urgenta arata cu claritate ca – Centrul de putere de la Cotroceni este puternic zdruncinat, la un pas de blocaj, ca puterea Guvernului (de ce nu a banului;? nu aici sunt banii?) a devenit mai consistenta ca oricand in ultimi ani de dupa 2005.
Pe cand desfiintarea DNA, Reformarea structurilor serviciilor de informatii si Votul uninominal?
Horia D.R.