Mur de padure(Rubus fructicosus).

Mur de padure(Rubus fructicosus).

0 256

Este un arbust peren, cu ramuri lungi, flexibile si tepoase. Creste in stare salbatica in toata Europa. Se mai numeste si rug-de-munte, amura sau mur-negru.
Frunzele sunt ovale, sub forma de manunchi, zimtate pe margini.


Fiecare frunza are o mica nervura care este acoperita cu spini. Florile sunt albe si roz, care se transforma in fructe, care la inceput sunt rosii apoi pe masura ce se coc devin negre. Murele, placute la gust, dulci-acrisoare, sunt bogate in acizi organici si vitamine, fiind considerate un bun intaritor al organismului, usor laxativ in special la copii.



  1. Parti utile: frun zele, radacinile si fructele

????????? Frunzele se culeg primavara cand sunt tinere, inainte de aparitia florilor. Ele contin tanin, flavone, acizi organici, vitamina C.Se usuca? si se maruntesc in vederea folosirii de in fuzii si decocturi.


????????? Radacinile se recolteaza toamna la fel si fructele cand sunt negre.


????????? Fructele crude



  1. Utilizari medicinale:

????????? Frunzele sunt folosite in tratamentul diariei, iar sub forma de gargara in inflamatiile gingiilor, gurii si gatului.


????????? Intareste capilarele


????????? Antibacterian


????????? Expectorant.


????????? Inflamatii ale gatului


????????? Ulcere bucale


????????? Fisuri anale si hemoroizi.


????????? Obezitate



  1. Preparate:

????????? Fructele sunt bogate in vitaminele A si C. Se pot consuma crude sau sub forma de gemuri, sucuri, siropuri etc. Sunt nutritive, dar si laxative, daca se consuma pe stomacul gol


????????? Infuzie-ceaiul de frunze da bune rezultate in gastroenterite, colite. Este un bun tonifiant al organelor digestive. Ceaiul se prepara din una-doua lingurite de frunze la o ceasca cu apa clocotita.


????????? Decoct-pentru gargara


????????? Cataplasme se foloseste in hemoroizi sau fisuri anale, iar sub forma de irigatii in leucoree.


????????? Combinatie de ceaiuri-in obezitate se recomanda ceaiul facut dintr-un amestec de frunze de mur, papadie, pelin, patlagina, coada-soricelului, tintaura si afin.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.