Guvernul pe bază de merit, la Sfântu Așteaptă?

Guvernul pe bază de merit, la Sfântu Așteaptă?

1 393

Nu știi dacă să râzi sau să plângi când vezi la TV imagini de la revolta populară din Liban care cere aruncarea afară a întregii clase politice și un guvern de tehnocrați pe bază de merit, spune România Curată.
Pacea în Liban (ca și în Bosnia) a fost obținută acum câteva zeci de ani prin invitarea tuturor facțiunilor să împartă guvernarea. Eliberarea din funcție a unui prim ministru care reprezintă o facțiune este o formă de dezechilibru a acestui aranjament care a intrat în manualele de politologie ca ”guvernare consensuală”.

Cu toate păcatele lor, cei care ocupă poziții în Liban sunt în capul unor piramide de patronaj ale unor partide etnice și/sau confesionale, care distribuie pozițiile și funcțiile publice clienților lor. E o soluție infinit mai bună decât să ai un singur grup care să aibă totul.
Evident, soluția nu mai corespunde așteptărilor create de oameni ca noi, care au promovat universalismul etic, adică o distribuție a resurselor publice care nu ține seama de grupuri si tratează impersonal și egal pe fiecare cetățean. În orașele mari s-a creat un electorat pentru universalism etic, gata să se bată în stradă cu vechile grupări de partid. Nu doar în Liban.
Dar cine să pună în practică universalismul etic?

Țările noastre nu au moștenit de undeva o birocrație impersonală de roboți orbi la interesul privat, toți cei din administrație sunt numiți pe criterii clientelare mai devreme sau mai târziu. Unii sunt poate mai competenți ca alții prin natura poziției lor publice, dar per total nu au nimic de a face cu birocrațiile de calitate descrise de mine în În căutarea bunei guvernări, create de monarhii europeni ca să colecteze taxe mai bine sau să treacă de la armate prost conduse de aristrocrați la armate conduse de profesioniști. Democrațiile tinere nu construiesc guverne obiective și birocrații autonome față de interesul privat. Nu există stimulente în acest sens, decât poate marile amenințări existențiale, cum a fost în Estonia sau în Georgia. Nu ne e frică de ruși destul încât să construim guverne și birocrații performante.
Propusul guvern Orban la noi e altă ilustrare.

Merita destabilizată țara pentru a aduce la putere o colecție de oameni ca garnitura propusă? Nu avea și Guvernul Dăncilă pe unii care nu își plăteau impozitele pentru casele de 900 m2, erau plătiți de formă pentru slujbe pe care nu le prestau și își făcuseră studiile la universități particulare și programe postuniversitare SNSPA și colegii de apărare/securitate? E așa o mare diferență între Raluca Turcan și Ana Birchall sau între precedentul și nou propusul ministru al Sănătății etc? Pozițiile din establishmentul de securitate iarăși merg la establishmentul din securitate/generali/oameni de ai lui Adrian Năstase, ca să nu mai spun că și oamenii pe post de societate civilă tot din acea zonă vin.
E colecția asta de liberali cu merite modeste, adăugată la butoniera stabilimentului de siguranță națională, un guvern pe merit? E măcar un guvern liberal???
Are PNL măcar o propunere cum să facem tranziția spre merit sau ce își propune e doar să dea afară pilele PSD ca să le înlocuiască cu pilele liberale, mai ales la Externe, unde întotdeauna e bătaie mare, în companii de stat etc?
Ca și în Liban, lumea vrea și la noi altă clasă politică, și se resemnează cu Orban ca tranziție. Dar ca și acolo, aceea nu există, pentru că țara nu are asociațiile din care să poți face o structură corporativă, care să reprezinte profesiuni, regiuni, partide cu bază de masă, etc.
Nu are decât cine a fost iute de picior să se autopropună cererii, adică pe USR, condus de un trio care a luat contracte publice de la Dragnea, Vâlcov, Interne și servicii. Răscoliți site-ul USR și veși vedea că nici acolo nu există nici cea mai mică idee concretă cum se pune în practică meritocrația.

Când îi vezi cum o țin langa cu Jos Penalii, când PMP mai profesionist deja a trecut o lege printr-o cameră care rezolvă problema, rămâi cu impresia că în afară de campania publicitară Afară cu ei ca să venim noi USR încă nu e în stare să articuleze nimic de Doamne Ajută.
Ce așteaptă (sau pe cine) Ludovic Orban să se pronunțe în privința trecerii la sistemul pe merit: un concurs național unic de intrare în administrație, fără legătură cu numirile politice, anularea tuturor numirilor prin derogări de pînă acum (de toate guvernele- sunt mii), deschiderea din nou a pozițiilor de management public către cetățeni europeni, care pot fi finanțate prin asistență tehnică pe bani europeni, mai ales la fisc, vamă, companii publice, poliție, unde e mare nevoie de o schimbare de cultură? Ca să nu mai vorbesc că ne-ar trebui o comisie transpartinică să lucreze la simplificarea și creșterea calității legislației/reglementării împreună cu lume din sectorul privat, BXL, etc, că partidele nu prea au oameni capabili să facă așa ceva. Guvernul tehnocrat era așa incompetent că a făcut un website unde întreba poporul ce să taie și ce nu, a plouat cu propuneri să se desființeze buletinul și alte asemenea.

Creșterea calității reglementării, fără de care nici nu contează cine se alege primar sau e numit ministru, e o chestiune indispensabilă și super specializată. Ați auzit să se pregătească ceva, ca să nu mai facem ca data trecută, când a decretat un pedelist declarația pe proprie răspundere din cauza căreia a ars Colectiv? Nu am auzit să îl acuze cineva, în schimb lumea incitată de presa tabloidă strigă la salvatori: Criminalilor!
Sunteți siguri că există un public care chiar aspiră la merit?
Ați auzit cumva că se pregătește altceva decât înlocuirea pesediștilor cu liberali? Dacă ar exista un dram de meritocrație nu ar exista zece idei de comisari europeni (și una competentă e mult, pe domeniul Transporturilor), iar Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă o agreau la unison. Cum noi nu suntem în stare decât de numiri partizane, întârziem Comisia Europeană cu o lună!
Dacă nu suntem în stare cu meritocrația, aș sugera că modelul Libanului e mai bun, să împărțim statul între facțiuni, că e mai reprezentativ, decât să-i avem pe unii cu 20 la sută care fură la greu câteva luni cât au ocazia. Practic îi invităm chiar noi cu asemenea aranjamente și lipsa de cerere publică pentru merit pe bune. Dacă nu trece garnitura asta din prima, faceți a doua de largă reprezentare, iar până la alegeri poate se pregătesc unii mai bine decât până acum.

Alina Mungiu-Pippidi

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.