Liste depuse pentru alegeri PE

Liste depuse pentru alegeri PE

0 280

La miezul noptii a exprirat termenul limita pentru depunere de catre partidele, aliantele politice, organizatiile minoritatilor nationale si candidatii independenti ?a cererilor vizand inregistrarea in lista electorala speciala pentru euro-alegeri.


Sunt de retinut cateva aspecte:



  • toate partidele reprezentate in Parlamentul de la Bucuresti si-au depus deja listele de candidati la alegerile pentru Parlamentul European;

  • pe 16 octombrie, BEC va definitiva lista candidaturilor;

  • pe 27 septembrie se va inregistra solicitarea timpilor de antena;

  • campania electorala va debuta pe 26 octombrie;

  • campania electorala urmand sa se incheie la 24 noiembri;

  • scrutinul va avea loc pe data de 25 noiembrie;

  • formularea de contestatii privind inregistrarea sau respingerea candidaturilor se poate realiza pana la data de 10 octombrie

?


Cum au loc alegerile ?


Dupa validarea candidaturilor de catre Biroul Electoral Central si solutionarea eventualelor contestatii, in termen de 45 de zile, Ministerul Internelor si Reformei Administrative se va ocupa de tiparirea buletinelor de vot.


Alegerile pentru Parlamentul European sunt organizate la nivel national, intr-o singura circumscriptie.


Pragul electoral pentru intrarea in faza distribuirii mandatelor de europarlamentari este de 5 la suta din voturi.


Pentru a fi alesi, candidatii independenti trebuie sa depaseasca norma electorala stabilita prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate la 35, numarul de mandate pentru Romania in Parlamentul European.


Persoanele care nu vor vota in circumscriptia electorala la care sunt arondate vor fi trecute pe listele electorale suplimentare.


Pentru a preintampina votul multiplu, guvernul a decis ca alegatorii inscrisi pe listele suplimentare sa voteze doar dupa completarea unei declaratii pe proprie raspundere prin care precizeaza ca nu au votat si in alte circumscriptii.


Listele suplimentare si declaratiile pe proprie raspundere vor fi centralizate, iar in cazul in care vor fi depistati alegatori care au votat de mai multe ori, se va declansa cercetarea penala.


?


Campanie de informare


De asemenea, in perioada de pana la alegerile de pe 25 noiembrie, va avea loc o campanie de informare a alegatorilor.


In acest sens, guvernul a alocat circa 350 de mii de euro.


Reflectarea in presa a campaniei electorale este discutata joi si vineri la conferinta „Mass-media si alegerile europarlamentare”, organizata de CNA.


Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, a cerut posturilor de televiziune si radio sa ofere conditii echitabile tuturor candidatilor.


CNA va face recomandari in acest sens la finalul conferintei pe care o organizeaza.


?


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.