Zimbrii revin în Munţii Făgăraşului
Fundația „Conservation Carpathia” a început un program de repopulare cu zimbri a Munților Făgăraș, în cadrul unui proiect ce vizează reconstrucția habitatelor naturale degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația pentru Arii Protejate ProPark, Conservation Capital din Marea Britanie sub coordonarea profesorului canadian Alistair Bath.
„Pentru a garanta rezultate favorabile ale proiectului, am ținut cont de toate criteriile esențiale pentru a obține o diversitate genetică. Selecția zimbrilor a fost făcută pe baza cărții de pedigree europene, astfel încât să se asigure adaptarea rapidă la mediul înconjurător și șanse maxime de supraviețuire. Am reușit să asigurăm și un raport optim între sexe, aceasta fiind o provocare în procesul de selecție a animalelor.
Zimbrii vor fi monitorizați; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaștem traseele acestora și habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, reprezentant al Fundatiei Conservation Carpathia.
Astfel, în prima fază, în această lună vor fi aduși patru zimbri din Germania, care vor fi aclimatizați într-un țarc din zona Lacului Pecineagu, iar în primăvara anului viitor vor fi eliberați în sălbăticie, la distanțe de 20-30 km de localități.
Ulterior, li se vor alătura încă nouă exemplare provenite din Polonia. Este planificată continuarea reintroducerii graduale a acestei specii în Munții Făgăraș, până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zona inițială.
I.R.