Austeritate!? Grea moștenire…!
Ialomiţeanu: guvernul va majora deficitul bugetar la 4,4%!
Fostul ministru de finanţe, candidatul independent la Primăria Braşov, Gheorghe Ialomiţeanu vorbeşte despre fapătul că noul Guvern Orban nu va avea o viaţă uşoară în perioada următoare.
Cum euforia instalari sau a luptei politice pentru sprijinirea candidatului lor la prezidenţial a trecut, echipa liberală a trebuit să se apuce de treabă iar situaţia, cu ochelarii liberali, nu se vede roz.
Deci, un motiv serios pentru ca Guvernul Orban să se simtă obligat să crească deficitul bugetar la 4,4%. Trebuie spus că procentul era în limitele solicitate de comisarii de la Bruxelles, doar de 2,8% la intrarea PNL-iștilor în palatul Victoria. De… o „moștenire grea” a Gunernui Dăncilă.
Fără a fi ironici trebuie să ne amintim că liberalii criticau exact deficitul propus (2,9%-3%) de Guvernul Dăncilă când se aflau în opoziţie, n.n. – dar şi ,,trebuie să facă rost de bani pentru majorarea pensiilor şi salariilor dar si sa aloce mai multi bani pentru investiţi„.
Mai exact fostul ministru spune că:
,,Prin rectificarea bugetara Guvernul Orban a dorit sa arate problemele bugetare lăsate de fosta guvernare dar şi asigurarea banilor pentru plata pensiilor, salariilor şi a facturilor către mediul de afaceri.
Soluţia gasită a avut la baza reguli bugetare şi anume majorarea deficitului bugetar la 4,4% şi ajustarea bugetelor ordonatorilor de credite care nu vor cheltui banii din buget pana la sfarsitul anului. Sigur că se impune o comunicare mai buna din partea Guvernului Orban având în vedere ca au fost reduse bugetele de la invatamant, transport şi agricultura.
Examenul cel mai greu pe buget al Guvernului Orban va fi dat in 2020 când trebuie să facă rost de bani pentru majorarea pensiilor şi salariilor dar şi să aloce mai multi bani pentru investiţi, conform programului de guvernare. Mai ales în condiţiile reducerii ritmului de crestere economica dar şi a declansarii de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv. Aceasta procedura obliga România să reducă deficitul bugetar pentru a ajunge la 3% din PIB.
Sigur că este greu de crezut ca în an electoral Guvernul Orban nu va aplica legea salarizarii si legea pensiilor.
Pentru a putea realiza acest lucru Guvernul Orban ar trebui să obţină de la Comisia Europeana o perioada mai lungă pentru ieşirea României din procedura de deficit excesiv.
Dintre măsurile ce pot fi implementate pentru ieşirea din aceasta procedură putem aminti: schimbarea modelului de creştere economică şi anume stimularea consumului pe baza producţiei interne prin abandonarea modelului economic aplicat de fosta guvernare şi anume stimularea consumului pe baza de importuri, îmbunătăţirea încasarilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale, stoparea cheltuielilor nejustificate, atragerea de fonduri europene pentru finanţarea investiţiilor”.
Iulian Rinder & Vlad T.