Nemtisor de camp (Consolida regalis)

Nemtisor de camp (Consolida regalis)

0 401

In scopuri fitoterapeutice se vor utiliza exclusiv florile nemtisorului de camp Florile se colecteaza prin strunjire directa, pe teren, sau indirecta, de pe partea aeriana uscata in prealabal, in buchete. Recoltarea florilor se realizeaza doar de pe terenurile nepoluate si neierbicidate, pe vreme uscata si insorita.


Uscarea florilor se face la loc intunecos, curat, aerat, intr-un start, sau in buchete legate si atarnate, daca s-a recoltat herba. Din florile proaspete se poate prepara tinctura. Florile colectate pentru uzul intern, trebuiesc atent conditionate, eliminandu-se resturile de frunze, tulpini. Materialul uscat se pastreaza in pungi de hartie etichetate maximum un an.


Este initilnita ca buruiana practic in toate regiunile tarii, fiind o planta nepretentioasa la umeditate. Pentru dezvoltare normala necesita multa lumina si deaceea nu poate fi vazuta in locurile umbrite si-n paduri. Prefera campiile si creste in culturile de grau, cartofi, creste si in ?zonele stincoase si pe solurile nisipoase. Creste din luna mai pana-n august.


Este cunoscuta si sub alte denumiri:albastrioare, buruiana de facut copii, ciocanasi, ciocul-berzei, ciocul-ciocirliei, cizma-cucului, cirligei, clontul-nagitului, clontul-cocostircului, coada-rindunicii, cornul-plugului, creasta-cocosului, cununioare, doselnica-mica, floare domneasca, gheata catanei, gilceava, marariul cimpului, pintenasi, somnoroasa, surguci, toponinnnisi, tatnici, tataneasa, toporasi de cimp.



  1. Parti utile:In scopuri fitoterapeutice se vor utiliza exclusiv florile nemtisorului de camp Florile se colecteaza prin rupere directa, pe teren. Recoltarea florilor se realizeaza doar de pe terenurile nepoluate si neierbicidate, pe vreme uscata si insorita. Uscarea florilor se face la loc intunecos, curat, aerat, intr-un start, sau in buchete legate si atarnate, daca s-a recoltat herba. Din florile proaspete se poate prepara tinctura. Florile colectate pentru uzul intern, trebuiesc atent conditionate, eliminandu-se resturile de frunze, tulpini. Materialul uscat se pastreaza in pungi de hartie etichetate maximum un an.

  2. Utilizari medicinale

a.Uz intern:




    • Adjuvant in guta si in litiaza urica

    • Afectiuni cardiorespiratorii

    • Afectiuni renale

    • Boli cardiorenale cu hipertensiune

    • Combaterea sterilitatii.

    • Hipertensiune

    • Respiratie dificila din cauza astmul

    • Tensiune

    • Tahicardie

b. Uz extern


·??????? combaterea plosnitelor si puricilor


·??????? cicatrizarea plagilor



  1. Preparate:

·??????? Infuzie-Se prepara dintr-o lingurita de flori uscate la 500 ml apa. Se administreaza portionata in doze de 100-150 ml pe parcursul unei zile. ?


·??????? Tinctura- se prepara din florile prospete, 10% la 100ml alcool etilic de cereale de 60%. Se administreaza trei lingurite zilnic, dizolvate in ceai rece de coada soricelului (50%) + paducel (50%).


Precautii:


·??????? Intreaga planta, mai putin florile, este toxica.


·??????? Florile se admnistraeza respectandu-se strict dozele indicate, nefiind nici ele complet lipsite de toxicitate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.