Ghimpe(Xanthium spinosum)-II
Creste la marginea drumurilor si in terenurile neingrijite.
Creste in zonele de campie, dar mai ales in cele de deal, putand fi intalnita insa si in regiunile muntoase joase. Se distinge prin extraordinara sa rezistenta la seceta, la intemperii, la poluare.
- Parti utile: De la ghimpe se foloseste tulpina inflorita, care se recolteaza de la sfarsitul lui iunie si pana in septembrie-octombrie. Pentru recoltarea si manipularea se folosesc, manusile de protectie sunt absolut necesare, altfel riscati ca zeci de ghimpi sa va intre adanc in piele, de unde sunt destul de greu de scos. Tulpina se taie la cativa centrimetri deasupra solului, dupa care se toaca putin, pentru a putea fi pusa in sac. Uscarea se face la umbra, in strat de grosime medie, dintr-un kilogram de planta proaspata obtinandu-se doua-trei sute de grame de produs uscat.
- Utilizari medicinale:
·??????? Adenom de prostata
·??????? Adjuvant in cancerul de prostata
·??????? Litiaza renala
·??????? Hipertiroidie
·??????? Antiseptic (actioneaza mai ales asupra colibacililor si asupra Proteus vulgaris),
·??????? Eliminarea calculilor biliari, febrifug.
- Preparate: Urmati sfatul medicului in tratarea diferitelor afectiuni.
·??????? Decoct-se fierbe timp de 10 minute, din 1 g planta uscata si maruntita, cu tot cu spini, la 200 ml de apa. Dupa o filtrare atenta, din cauza spinilor, se beau cate 2 cani de decoct caldut in fiecare zi, dimineata si seara,
·??????? Infuzia combinata-se pune la macerat a 4lingurite de pulbere in jumatate de litru de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza, iar maceratul obtinut se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se administreaza pe parcursul unei zile, in doua-trei reprize.
·??????? Pulberea – Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea si se administreaza cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
·??????? Tinctura – Se obtine din pulberea plantei uscate (prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), cu care se umple pe jumatate un borcan, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 14-15 zile, dupa care se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Administrarea se face pe stomacul gol: de patru ori pe zi se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa.
·??????? Efecte mai puternice se obtin prin asocierea cu tinctura de mesteacan, ienupar si merisor, menta.
Precautii: ?in hipertensiune si in boli in care aportul? masiv de lichide este contraindicat, se recomanda diluarea in cantitati mai mici de apa