Mame minore

Mame minore

0 271


In Romania anilor postdecembristi tot mai multe minore devin mame. Si aceasta atat datorita unei libertati prost intelese, dar si datorita unei dezvoltari fizice mai rapide fata de deceniile trecute. La care se adauga o delasare in privinta educatiei sexuale, atat in scoli, cat si in familie. Cand ai la dispozitie atatea posibilitati anticonceptionale este totusi de neinteles cum un numar tot mai mare de minore ajung la avort sau chiar nasc. Aceasta dovedeste lipsa de implicare a factorilor de raspundere, ba chiar o delasare in privinta acestei probleme. Mai ales cand statisticile arata ca varsta primului contact sexual declarat a ajuns la 12 ani. Si nu cu bata poti opri copilul, ci doar prin educatie. Caci?????????? “ ochii vad, inima cere… “ si te pomenesti cu minora devenind mama sau clienta la avort.


Si in judetul Brasov sunt cunoscute asemenea cazuri. Mai ales cazul minorei de la un centru de plasament din Codlea, care, la 13 ani, a nascut, tata, fiind un adolescent de doar 15 ani, internat si el in acel centru de plasament. Iar eu cunosc un caz la Budila unde o fata de nici 12 ani a fost dusa de mama ei la avort. Dupa care a “ recidivate “ in placutul act si s-a maritat cu cel in cauza, care si el era, la acea vreme, minor. Iar in cazul etniei rome este de groaza. Am discutat cu o mama apartinand acestei etnii si care mi s-a plans ca trebuie sa-si marite o fata ce nu implinise nici 11 ani. Era constienta, mai ales fiind femeie, ca o poate nenoroci, dar trebuia sa asculte de datini si de “ gura satului “. Si acesta nu este un caz singular, ci este ceva frecvent la ei.


Parerea mea neautorizata este ca nu poti opri copilul in care natura lucreaza, sa-si faca damblaua, daca chiar nu mai poate din proprie convingere. Insa copilul, indifferent de sex, trebuie educat cu binele asupra posibilelor urmari ale actului sexual inca inainte ca acesta sa poata fi infaptuit. Parintii ar trebui sa fie ei mai intai educati cum sa educe in cadrul medicinei de familie sau a altor cabinete special infiintate. Apoi scoala ar trebui sa ofere cursuri in cadrul programei avand ca obiect aceasta problema. Iar mass-media ar putea interveni mai mult, nu doar prin scurte spoturi publicitare, ci implicand specialisti care sa fie interesati si sufleteste de problema, nu doar pecuniar. Caci a preveni este mai usor decat a vindeca.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.