Cateva sfaturi pentru calmarea bronsitei.

Cateva sfaturi pentru calmarea bronsitei.

0 260

 



  • Aplicatii cu ceara de albine . Aplicatiile cu ceara de albine incalzita au actiune antibacteriana si expectoranta, calmeaza tusea si durerile. Inmuiati o panza de bumbac in ceara topita si lasati-o sa se raceasca. Veti obtine o placa. Incalziti-o usor cu uscatorul de par, asezati-o pe piept si, pentru a pastra caldura un timp mai indelungat, acoperiti-o cu pernite umplute cu graunte de alac ori samburi de cirese.

  • Cataplasma cu branza de vaci. Remediul se recomanda contra tusei si bronsitei. Ajuta la fluidizarea flegmei si usurarea expectoratiei, avand totodata un efect dezinflamator. Branza se scurge bine de zer, apoi se intinde un strat de un centimetru grosime, la temperatura camerei pe mijlocul unei panze curate, iar marginile ramase libere se indoaie deasupra. Se pune pe piept si se lasa sa actioneze o ora sau doua. Daca inflamatia e severa, branza se incalzeste repede. In acest caz, schimbati-o o data sau de doua ori, dupa cum este nevoie.

  • Compresa cu lavanda. Compresele cu ulei de lavanda activeaza circulatia la nivelul bronhiilor, usureaza expectoratia si fluidizeaza secretiile. Remediul se poate folosi si la copiii mici, de la varsta de sase luni, cu conditia ca panza imbibata in ulei volatil sa fie invelita intr-o folie de aluminiu. Diluati uleiul de lavanda cu ulei de floarea-soarelui, in proportie de unu la zece. Picurati 5-6 ml, echivalent cu 1-2 lingurite din acest amestec pe suprafata unui servet (mai ales la copiii mici, doza nu trebuie depasita). Introduceti servetul intr-o punga de plastic si puneti-l sa se incalzeasca intre doua sticle cu apa calda. Pe urma scoateti-l din punga si stati cu el pe piept toata noaptea.

  • Ceai din flori de soc. Rezultate bune s-au obtinut cu ceaiul preparat din flori de soc in tratarea racelilor. Uleiurile eterice continute in aceste flori au actiune dezinflamatoare si expectoranta. Se toarna circa 150 mililitri de apa in clocot peste doua lingurite de flori, se lasa cinci minute sa infuzeze si apoi se strecoara. Se bea de mai multe ori in cursul zilei. Mai ales in a doua jumatate, se recomanda o cana sau doua, cat mai fierbinte.

  • Supa de gaina O supa fierbinte  face bine cand suntem raciti. Se pune o gaina in apa rece si se da intr-un clocot, dupa care se lasa sa fiarba la foc mic minimum doua ore si jumatate. Timpul indelungat de fierbere este o conditie indispensabila a eficacitatii terapeutice, probabil ca numai in acest mod pot fi extrase din gaina substantele active. Celelalte ingrediente sunt importante pentru gust, nu insa si pentru efectul supei. Mancati o farfurie sau doua, cat de fierbinte se poate.

  • Ceai de ceapa. Zeama de ceapa actioneaza impotriva germenilor patogeni ca un antibiotic natural, datorita aliinei, o substanta care, in contact cu oxigenul, se transforma in alicina. Taiati marunt o ceapa si fierbeti-o aproximativ cinci minute, strecurati fiertura si lasati-o sa se raceasca pana la temperatura la care o puteti bea. Apoi indulciti ceaiul cu putina miere si beti-l cu inghitituri mici. Dupa asta, bagati-va in pat si transpirati. Atentie! Diabeticii trebuie sa-si controleze glicemia si sa-si modifice corespunzator medicatia antidiabetica, daca este cazul.

  • Sfaturi pentru comprese si cataplasme


    • Cel mai bin actioneaza, daca in tot timpul alicarii lor  veti ramane culcati in pat.

    • Dupa indepartarea lor, odihniti-va cel putin o jumatate de ora.

    • Nu le acoperiti niciodata cu o folie de plastic.

    • Nu puneti comprese si cataplasme reci pe pielea rece. Incalziti-o in prealabil.

    • Nu mancati, nu fumati si nu beti cafea in timpul aplicarii compreselor, nici imediat inainte sau dupa, doar sunteti in suferinta, nu?

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.