Apel pentru salvarea cinematografelor
Strategia de vanzare a cinematografelor, la care intentioneaza sa recurga Ministerul Culturii si Cultelor, pune pe jar Sindicatul Liber Romania Film. Sindicalistii sustin ca aceasta masura va duce la distrugerea patrimoniului national cinematografic din Romania.
Sindicatul din cadrul Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF), reprezentati de presedintele acestuia, Bikfalvi Maria, si de directorul Romania Film, filiala Brasov, Henter Bela, au prezentat acest protest la Brasov.
Principalele nemultumiri ale salariatilor RADEF sunt legate de faptul ca activele administrate de Regia Romania Film vor putea fi vandute neconditionat, iar potentialii cumparatori, persoane juridice sau fizice, nu trebuie sa fie specialisti din domeniul distributiei si difuzarii filmelor.
Toate aceste vor duce la „foamea numerosilor salariati ai Regiei Romania Film”, sustin reprezentantii sindicatului.
Bela Henter a precizat ca sindicalistii sunt hotarati sa faca tot posibilul pentru a impiedica vanzarea salilor de cinema. Potrivit acestuia, au fost depuse proteste la presedintele Basescu, la ministere si in Parlament si se va ajunge si la Parchetul General daca va fi nevoie. Henter a mai precizat ca, pentru a ca cinematografele sa mai fie rentabile, ar fi necesara transformarea Regiei in societate comerciala pe actiuni, pentru a se putea beneficia de prevederile Legii 31 privind societatile comerciale.
Sindicatul sustine realizarea unei privatizari in baza unei strategii coerente, care sa asigure sustinerea filmului romanesc, modernizarea salilor de cinematograf si protectia sociala a angajatilor.
Potrivit acestuia, din cele 318 de cinematografe de cate dispune in prezent Romania Film, ar trebui ca macar 20-25 sa fie modernizate, cu bani proveniti dintr-un imprumut bancar. In conditiile in care, o sala, pentru a deveni cu adevarat de nivel european, are nevoie de investitii de 700.000 euro.
La nerentabilitatea cinematografelor au contribuit si cateva acte legislative. Astfel, emiterea hotararilor de guvern care au admis trecerea cu titlu gratuit a unor sali la consiliile locale, a facut ca ele sa nu mai functioneze in scopuri culturale. Din aceasta categorie face parte si cinematograful Patria din Brasov, care, pe vremuri, era pe locul doi la venituri din incasari in Transilvania. Insa, dupa licitatie, nu s-a mai investit nici un leu, ceea ce a dus la disrugerea salii.
Sindicalistii acuza Guvernul ca la baza acestei strategii de vanzare stau interese foarte mari, avand in vedere valoarea ridicata a cladirilor sali de cinema.
Acestia mai sunt nemultumiti si de faptul ca au fost blocate contractele de inchiriere a spatiilor din cinematografe, cu toate ca 60% din veniturile R.A.D.E.F se obtineau din inchirierea spatiilor, iar 40% din vanzarea biletelor.
?