Deputatul Gontea acuza dureri DIICOT
Am infrant! Dupa aproape patru ani de consum de cernela in diferite publicatii, organele abilitate incep sa ia masuri. Nu de putine ori, si in diferite publicatii, brasovene si centrale, s-au dat publicitatii amanunte despre magariile si invarteliile efectuate in jurul unei privatizari frauduloase a societatii brasovene Condor SA. Privatizare, de care actualul deputat PD, Ion Gontea, nu este nicidecum strain.
Deputatul PD de Brasov Ion Gontea a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, intr-un dosar in care mai sunt implicate alte 11 persoane acuzate de mai multe infractiuni economice in contextul privatizarii societatii brasovene Condor SA (fosta ICS Alimentara).
Biroul de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii un raport in care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au explicat faptul ca Nicolae Dogar, fost consilier local PSD, in mandatul 2000-2004, si Traian Popelea, avand tripla calitate – directori, membri ai Consiliului de Administratie al societatii Condor SA si membri ai Consiliului de Administratie al Asociatiei Salariatilor din respectiva firma – „au actionat in mod abuziv si ilicit” si au prejudiciat cu sume importante atat statul, cat si pe ceilalti actionari ai companiei. Deputatul Gontea este acuzat ca, la biroul sau notarial, a autentificat un contract de vanzare-cumparare a unui teren in valoare de exact zece mii de dolari.
Pe langa cei trei, au mai fost trimisi in judecata: Laura Florentina Milu, Anna Moczas, Simona Ion, Irina Dogar, Adrian Retegan, Calin Costan, Nicolae Garbacea, Vasile Ion, Andreas John Constantin.
Dogar si Popelea sunt acuzati de abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, fals intelectual, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Restul de zece, despre care procurorii spun ca „au fost atrasi” de Dogar si Popelea si convinsi sa incalce legea, sunt acuzati fie de infractiuni economice, fie de favorizare a infractorului, de fals intelectual sau de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii sustin ca au probe care atesta ca, initial, Dogar si Popelea au obtinut in mod fictiv calitatea de asociati, fapt ce le-a permis sa adopte hotarari de competenta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor „in numele si pe seama societatii”, insa fara ca salariatii sa fie informati.
„Cei doi au majorat capitalul social al societatii, distribuindu-si cea mai mare parte dintre actiuni, ceea ce le-a conferit calitatea de actionari semnificativi cu pozitie majoritara absoluta, consecinta fiind prejudicierea celorlalti actionari cu peste 40 de miliarde de lei vechi”, sustin anchetatorii. In continuare, „abuzand de prerogativele conferite de functiile obtinute fictiv”, cei doi au hotarat sa dezafecteze si sa vanda 13 spatii comerciale aflate in patrimoniul firmei, prejudiciind astfel cu peste trei miliarde de lei Asociatia Salariatilor. Patru dintre aceste imobile au fost vandute unora din ceilalti zece inculpati din dosar cu preturi „subevaluate”, acestia scotandu-le imediat, la randul lor, la vanzare, cu pretul real. Numai din aceste tranzactii firma a fost prejudiciata cu aproape sapte miliarde de lei. Prin toate aceste tranzactii, statul a fost prejudiciat cu alte peste patru miliarde de lei, prin neplata unor taxe si impozite.
Banficiari si masini de lux
Laura Milu, trimisa si ea in judecata in acest dosar, a beneficiat si ea de unul dintre imobilele vandute cu pret mic de catre cei doi, cu ajutorul complicelui Nicolae Garbacea, care a mintit in favoarea ei. Acesta a masluit un document ce-i poarta semnatura, sustinand ca a imprumutat-o pe Laura Milu cu zece mii de dolari. Dogar si Popelea mai sunt acuzati ca, dupa ce si-au cumparat, in leasing, doua masini de lux de aproape 800 de milioane de lei, le-au cumparat de la firma la preturi mult mai mici decat cele reale, fie in nume propriu fie printr-un interpus ce va fi si el judecat: Simona Ion.
Gonte ameninta cu plangere penala
Printr-o ordonanta emisa la inceputul anului, pe bunurile lui Dogar, Popelea, Milu si Moczas s-a instituit un sechestru pana la valoarea de 57 de miliarde de lei vechi. Dosarul va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat printre acuzati se numara un parlamentar.
Deputatul pedist Ion Gontea sustine ca nu s-au respectat anumite elemente procedurale. „Voi face o plangere penala impotriva procurorului Gabriel Stoica, pentru cercetare abuziva. Voi face toate demersurile pe care le consider necesare pentru a ma apara. Oricum, sunt foarte dezamagit, dar am incredere ca in justitie”, s-a aparat Ion Gontea.
O poveste cusuta cu ata alba
Doru Gabriel Stoica, de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov al PNA, cel care este amenintat de Ion Gontea, este procurorul care a initiat urmarirea penala. La scurt timp dupa inceperea cercetarilor, insusi procurorul general Ioan Amarie, i-a cerut lui Stoica – prin intermediul unui sef de sectie de la Parchetul (Anti) Coruptie – sa predea dosarul. Motivul invocat: „siguranta personala” a procurorului. Stoica a refuzat sa predea dosarul si a continuat cercetarile, extinzand urmarirea penala pentru inca 22 de capete de acuzare. Ba chiar, in urma presiunilor facute, a reclamat, pe cale ierarhica, despre unele actiuni considerate ilegale ale sefului Serviciului Anticoruptie Brasov, procurorul Ionel Arama. Acesta a fost ulterior avansat, iar apoi revocat. Pentru „merite profesionale si intransigenta”, procurorului Stoica i s-a propus o avansare in structurile centrale ale DNA. Desi i s-a solicitat, din nou, sa predea cazul altor specialisti, procurorul Stoica a plecat la Bucuresti cu dosarul. Acolo, s-a trezit ca promovarea nu era promovare, in locul functiei de sef de serviciu propuse fiind delegat tot simplu procuror. In iunie 2004, Ion Amarie a emis un ordin de incetare a delegarii lui Stoica la Bucuresti. Stoica n-a mai rezistat si a cerut eliberarea sa din functia de procuror PNA. Nu a trecut mult timp si, in 3 noiembrie 2004, un procuror sef de serviciu a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor in dosarul Condor.
Marius OLA