Raportul Moscovici a fost adoptat de Comisia pentru Afaceri Externe a PE...

Raportul Moscovici a fost adoptat de Comisia pentru Afaceri Externe a PE

0 385

Raportul redactat de Pierre Moscocivi a fost adoptat, joi, de membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, cu 51 de voturi „pentru”, un vot „impotriva si nicio abtinere.


Raportul a fost adoptat cu o serie de amendamente, printre care si cel care prevede ca PE doreste sa vada Legea minoritatilor nationale adoptata „cat mai curand posibil”. Intre amendamentele respinse se afla si cel prin care se facea apel la partide si la societatea civila sa evite numirea unor candidati la PE care sa fie fost agenti sau informatori ai fostei Securitati sau care sa fi fost implicati in acte de coruptie.


Comisia a adoptat amendamentul propus de baroneasa Emma Nicholson, prin care se recomanda tarilor UE sa isi deschida pietele interne de munca pentru romani dupa 1 ianuarie 2007, in spiritul liberei circulatii a persoanelor, garantate de legile comunitare.


Conform unui alt amendament adoptat, Romania trebuie sa grabeasca rezolvarea cererilor referitoare la restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist, fiind mentionate, in special, proprietatile bisericesti si cele comunitare.


A fost adoptat, de asemenea, un amendament in care se constata progresele inregistrate in ceea ce priveste situatia minoritatilor si se arata ca Parlamentul European „doreste sa vada legea minoritatilor aprobata cat de curand posibil”. In ceea ce priveste minoritatea maghiara, autoritatile romane sunt „invitate”, conform altui amendament adoptat, sa ia in calcul asteptarile minoritatii maghiare, in concordanta cu principiile de subsidiaritate si autoguvernare culturala, in special asigurand fonduri adecvate pentru imbunatatirea standardelor de educatie.


Referitor la minoritatea rroma, autoritatilor romane li se cere sa consolideze reformele in domeniul protectiei impotriva violentei institutionale, imbunatatirea conditiilor de viata si locuinte, accesul la sistemele de sanatate si piata muncii, prin asigurarea unor fonduri adecvate.


Reformele intreprinse in ceea ce priveste adoptarea si protectia copilului in Romania ar putea fi monitorizate dupa 1 ianuarie 2007 de Comitetul pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne, conform unui amendament adoptat in care se recomanda acest lucru.


Parlamentul European cere autoritatilor romane eforturi suplimentare in aplicarea legislatiei privind protectia mediului inconjurator si cere acestora consultari cu tarile vecine si aplicarea riguroasa a standardelor in spiritul legislatiei comunitare relevante. In amendamentul adoptat pe aceasta tema se da exemplul deseurilor provenite din industriile extractive, o atentie speciala fiind ceruta pentru proiectele miniere cu implicatii substantiale asupra mediului, cum ar fi cel de la Rosia Montana.


Un alt amendament adoptat sustine necesitatea derularii unor campanii de constientizare in randul populatiei, privind aderarea Romaniei la UE.


Parlamentarii europeni au respins amendamentul care incuraja Guvernul sa faca toate eforturile necesare pentru aflarea adevarului in legatura cu subiectul zborurilor CIA.


A fost respinsa, de asemenea, solicitarea adresata autoritatilor romane, intr-un amendament, de a sustine „pe deplin” educatia superioara pentru minoritatea ungara, in limba materna, prin punerea la dispozitie a instrumentelor institutionale si financiare necesare.


Tot respins a fost si amendamentul privind importanta utilizarii fondurilor europene post-aderare in mod transparent, tinandu-se cont de bunele practici din UE si de diferentele economice specifice dintre diferitele zone geografice ale Romaniei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.