Incredibil! O nouă amânare în cazul Scripcaru – Tektron!
Primarul Brașovului George Scripcaru şi-a ,,luat” o nouă amânare în cazul Cet -Tektron unde edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei, iar paguba este de 1,9 milioane de lei. Curtea de Apel a decis ca pe data de 26 să hotărască sentinţa. Scripcaru este la a treia amânare a deciyiei în acest dosar. Oricum, acesta este ultimul hop pe care George Scripcaru trebuie să-l treacă pentru a scăpa de toate afacerile judiciare pe care le are. Până acum, judecătorii l-au achitat pe primarul Brașovului atât în Dosarul Skoda cât și în cel al construcției ilegale din curtea Spitalului Județean Brașov.
Amintim că procurorii DNA Brasov l-au trimis în judecată, la jumătatea lunii februarie 2016, pe George Scripcaru, pentru abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu și luare de mită.
În aceeași cauză sunt judecați Adina Durbacă, viceprimar al Brașovului la acea vreme, pentru instigare la tentativă de abuz în serviciu, Silviu Calin Pop, administratorul firmei care ar fi fost favorizate de Primaria Brașov, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, dare de mită și spălare de bani, Attila Radnoti, director al Direcției Tehnice a Primăriei Brașov, pentru abuz în serviciu și uz de fals, Liliana Horga, director executiv adjunct al Direcției Tehnice a Primăriei Brașov (actualmente director la CNAIR, plantată în funcţie de Scripcaru), pentru abuz în serviciu, uz de fals și tentativă de abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2011, reprezentanții SC Cet SA și Tetkron SRL, societăți având ca unic asociat municipiul Brașov, au încheiat contracte de vanzare-cumparare sau prestări servicii cu o firmă privată care furnizează energie termică, prin încălcarea normelor legale.
,,În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriul DNA.
În 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Călin Silviu Pop un contract de lucrari, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câstigâtoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a face lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu etc).
Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov.
Procurorii au susținut că, pe parcursul derulării contractului, primarul George Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, prejudiciind bugetul local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.
Prin intermediul Cristinei Antonie (cea care plantează anual flori în valoare de aproximativ două milioane de euro în giratoriile din Braşov prin firma Osana al căreui obiect de activitate este promovarea… creştinismului), edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei, constand în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012, respectiv câteva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante și pachete cu alimente, pentru a fi date alegatorilor.
Primaria municipiului Brașov s-a constituit parte civila cu suma de peste 1,9 milioane de lei. Dosarul se judeca la Curtea de Apel Brașov.
Iulian Rinder