Noul Cod Rutier vine cu sanctiuni drastice
Majoritatea soferilor asteapta nu prea bucurosi data de 1 decembrie, cand este prevazut sa intre in vigoare noul Cod Rutier. Disciplina in trafic! Acesta pare a fi sloganul noii legislatii rutiere.
Daca, dupa aceasta data, soferii nu respecta cu strictete regulile de circulatie ii asteapta sanctiuni drastice. Astfel, un sofer indisciplinat risca sa ramana fara permis, pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile, daca depaseste coloanele de masini oprite la culoarea rosie a semaforului, nu respecta indicatiile semaforului sau nu acorda prioritate pietonilor angajati in traversare regulamentara.
Legea prevede aceeasi sanctiune pentru conducatorii auto care se urca la volan sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, pentru cei care conduc masini cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de conducere, pentru cei care nu opresc la trecerea peste calea ferata cand barierele sunt lasate sau pentru cei care depasesc cu mai mult de 50 km/h viteza maxima admisa pe respectivul sector de drum.
Un sofer isi pierde dreptul de a conduce pentru 30 de zile daca a cumulat 15 puncte penalizare, si poate ramane pentru 60 de zile fara permis daca va cumula, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari. In cazul in care un conducator auto incalca din nou Legea circulatiei intr-un interval de sase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.
?
Raspunderea contraventionala
Dispozitiile prevazute in legislatia rutiera constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu aplicarea punctelor de penalizare (doua, trei, patru sau sase), suspendarea dreptului de a conduce pe timp limitat sau confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor.
?
Amenzile contraventionale
Amenzile contraventionale se stabilesc in functie de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Gravitatea faptelor si pericolul social pe care il reprezinta stau la baza celor cinci clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, respectiv de la doua sau trei puncte pana la 21-100, acestea din urma fiind aplicate numai persoanelor juridice.
Pentru amenzile in cuantum de pana la 20 de puncte-amenda, cel in cauza poate achita pe loc agentului de politie jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
?
Punctele penalizare
Savarsirea de catre un sofer a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa amenda, si aplicarea unui numar de puncte-penalizare. DOUA PUNCTE penalizare se aplica, indeosebi, cand sunt folosite incorect luminile de drum, cand sunt utilizate telefoanele mobile in timpul conducerii sau cand nu se respecta obligatia de a purta centura de siguranta etc.
?
Un sofer este penalizat cu TREI PUNCTE, in special, cand opreste nejustificat, circula pe banda de urgenta a autostrazilor ori opreste pe partea carosabila a drumurilor expres sau a celor nationale europene. De asemenea, este penalizat cu numarul de puncte mentionat cel care depaseste cu 21-30 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv sau in cazul nerespectarii regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers.
?
PATRU PUNCTE penalizare sunt date pentru nerespectarea obligatiilor care ii revin soferului in cazul vehiculelor ramase in pana sau avariate, nerespectarea semnificatiei indicatorului „Stop” sau depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
?
Maximum de puncte penalizare, respectiv SASE, se dau, in primul rand, celor care refuza imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia, atunci cand este cazul, celor care nu respecta semnificatia semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata sau celor care depasesc cu 41-50 km/h viteza maxima admisa pe tronsonul de drum respectiv.
?
Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de sase luni de la data constatarii contraventiei. Neprezentarea contravenientului la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza, in termen de cinci zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Un sofer poate depune plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
?
Codul este si pentru pietoni
Noua Lege a circulatiei nu-i uita nici pe pietoni. Acestia, daca sunt surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care soferul in cauza a respectat prevederile legale.
?
Noi infractiuni prevazute de Codul Rutier
Efectuarea unor lucrari neautorizate de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public, ca si amplasarea ilegala in zona acestuia a unor constructii, panouri sau reclame publicitare constituie infractiune
De asemenea, legea interzice amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea comertului volant pe trotuar sau pe acostament, in parcarile amenajate sau pe partea carosabila, daca in acest fel este afectata siguranta circulatiei pietonilor si a vehiculelor.
Totodata, se considera infractiune organizarea sau participarea la intreceri neautorizate pe drumurile publice, precum si blocarea cu intentie a acestora, daca se pune in pericol siguranta circulatiei.
Noul Cod Rutier prevede la acest capitol si fapta medicului de familie de a nu anunta politia in cazul in care acesta detine date despre un sofer (pacient) ca este inapt pentru a conduce iar el, din cauza afectiunilor medicale, provoaca un accident rutier soldat cu victime omenesti.