Brasovul, mai aproape de criogenie
Ce ne aduce CET-ul noua… brasovenilor?
Caldura, apa calda, confort pet imp de iarna. Ei, as! In nici un caz.
CET Brasov s-a reprofilat pe moda. Moda bailor siberiene. La fel cum destoinicul rus din Siberia se spala dimineata cu apa rece pe un ger naprasnic, brasovenaul de rand, si nu in ultimul rand bun-platnic al serviciilor „oferite” cu marinimie de CET, va trebui sa se adapteze unor conditi asemenatoare. Nu de alta, dar, furnizorul de energie termica va restrange furnizarea apei calde si caldurii catre populatie. Conducerea CET motiveaza decizia aruncand pisica catra Distrigaz Sud, vinovat ca a redus presiunea gazului din cauza datoriilor pe care le-a acumulat furnizorul de agent termic. Reprezentantii CET se plang ca, la randul lor, au de recuperat importante sume de la populatia datoare. Totusi, singurii pagubiti sunt abonatii care au strans din dinti sa-si plateasca facturile la zi.
Singura preocupare – debransarea
Practic, CET SA Brasov se pregateste sa debranseze peste 100 de asociatii cu datorii, lasand in frig si fara apa calda circa 7.500 de brasoveni, chiar daca unii dintre ei au facturile achitate la zi. Masura drastica ar urma sa fie aplicata saptamana viitoare, dupa ce CET si firma de avocatura angajata pentru recuperarea creantelor vor trimite somatii catre asociatiile debitoare. Potrivit acestor somatii, un numar de 101 asociatii de proprietari, care cuprind aproximativ 3.700 de apartamente, pot ramane fara caldura in urmatoarea perioada. Este vorba despre asociatiile ai caror reprezentanti nu s-au prezentat pentru a negocia grafice de esalonare cu CET Brasov sau au astfel de grafice, dar nu le respecta, si nu au predat creantele firmei de avocatura. In cazul in care reprezentantii acestor asociatii nu se vor prezenta la CET, in termen de 5 zile, pentru a discuta posibile grafice de esalonare si pentru predarea creantelor, se va trece la sistarea furnizarii de caldura. Directorul general al CET Brasov, Mircea Paraschiv, spune ca sefii asociatiilor cu datorii nu vor scapa asa usor de raspundere, fiindca vor fi actionati in instanta si acuzati de neglijenta in serviciu. Aceeasi masura, de actionare in instanta, se va lua si impotriva asociatiilor unde, desi exista grafice de esalonare, nu au fost predate listele cu proprietarii datornici, dar si in cazul asociatiilor care s-au debransat de la sistemul centralizat fara aprobare, iar acum se refuza achitarea datoriilor mai vechi. Cele debransate fara voie de la CET sunt asociatiile Saturn 39, Operetei 115, Alunis 5, Matei Basarab, Valea Cetatii 40, Molidului 17 si Asociatia de Proprietari 173.
Consiliul Local si Primaria preocupati de …iluminatul de sarbatori
„CET Brasov a aratat deschidere pentru colaborarea cu asociatiile datornice, au fost oferite solutii si termene lejere de esalonare. Din pacate, situatia nu ne mai permite sa nu luam masuri, avand in vedere ca exista datorii de achitat la furnizori si majorari cu care acestia ne preseaza”, spune Paraschiv. Directorul CET sustine ca nu are solutii tehnice de sistare individuala, fiindca a mostenit un sistem centralizat, fiind posibile intreruperi doar la nivel de bloc sau de scara, astfel ca vor fi destule victime „colaterale” in razboiul dintre CET si proprietarii de apartamente.
Pana la incheierea de conventii si contracte individuale, in opinia lui Paraschiv, asociatiile au doua solutii pentru ca sa nu sufere toti proprietarii: sa incheie conventii cu CET, pentru esalonarea debitelor si sa se tina de graficul asumat sau, mai bine, sa cedeze creantele catre firma de avocatura. Contra unui comision de 3,3% din suma recuperata, firma ii va sprijini pe presedintii asociatiilor de proprietari sa obtina debitele de la locatarii care nu si-au platit apa calda si caldura si sa le vireze catre furnizor.
Directorul CET a subliniat ca angajarea acestei firme de avocatura vine si in spijinul asociatiilor de proprietari care nu-si permiteau sa-si angajeze un avocat care sa le reprezinte in instanta, dar si in sprijinul societatii de termoficare, ce nu putea sa actioneze impotriva proprietarilor de apartamente, neavand relatii contractuale cu acesta.
Primarul si consiliul local au uitat de cetateni preocupati de asfalt, tramvai si iluminatul public de sarbatori. La aproape doi ani si jumatate de mandat ar trebui sa spuna lucrurilor pe nume. In ultimii ani, primarii care au parcurs trei mandate, Moruzi si Ghise, nu au facut nimic, in afara unor asa zise strategii care insumau, sute de pagine de intentii si nimic mai mult. Nu criticam de dragul criticii, dar primarul Scripcaru, trebuia sa-si propuna mai mult in acest domeniu. Asteptam cu adevarat o strategie pentru anii 2007 si 2008 care sa produca si … apa calda si caldura pentru brasoveni.
Marius OLA
?