Uniunea Europeana duce grija solului romanesc

Uniunea Europeana duce grija solului romanesc

0 305

Uniunea Europeana este ingrijorata de starea solului din Romania, care, spun specialistii, se afla intr-o continua degradare. De aceea, Romania ar putea fi obligata sa-si identifice si sa remedieze solurile poluate.


De asemenea, terenurile care vor fi vandute in urmatorii ani si pe care se desfasoara activitati poluatoare sau potential poluatoare ar trebui insotite de un raport referitor la starea solului.


Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de directiva privind protectia solului, propus de Comisia Europeana. Proiectul a fost transmis spre dezbatere Consiliului UE si Parlamentului European.


?


Autoritatile romane au inceput si ele sa-si pregateasca pozitia fata de proiectul de directiva. In acest sens, sunt realizate consultari interinstitutionale, cu patronatele, cu institutele de cercetare, cu agentii economici, o prima reuniune cu expertii din administratia centrala avand loc la sediul Ministerului Integrarii Europene.


Comisia urmareste adoptarea unei directive specifice in acest domeniu, integrarea protectiei solului in alte politici comunitare si cresterea gradului de informare a publicului fata de necesitatea protejarii solului.


Comisia a evaluat ca, in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, exista aproximativ 3,5 milioane de situri potential contaminate, iar 0,5 milioane sunt contaminate. Conform unui studiu de impact, costurile inactiunii in acest domeniu s-ar ridica la 38 de miliarde de euro/ an. Avand in vederea lipsa unor evaluari aprofundate in acest domeniu, costurile rezultate din aplicarea directivei nu pot fi estimate adecvat.


Principalele prevederi ale directivei se refera la prevenirea poluarii solului, identificarea siturilor poluate sau a activitatilor potential poluatoare si remedierea siturilor contaminate. Identificarea siturilor este propusa a se realiza dupa urmatorul calendar: 10 la suta din situri – in termen de 5 ani de la data transpunerii directivei; 60 la suta din situri – in termen de 15 ani de la data transpunerii; 100 la suta din situri – in termen de 25 ani de la data transpunerii.


?


Statele membre trebuie sa stabileasca un mecanism de remediere pentru siturile orfane, respectiv cele pentru care poluatorul nu poate fi identificat, nu raspunde conform legislatiei nationale sau comunitare sau nu poate suporta costurile remedierii. De asemenea, Comisia a propus ca masurile de reducere a poluarii solului sa fie aplicate in termen de 8 ani de la data transpunerii directivei. Mai mult, proiectul prevede ca statele membre sa puna in practica o strategie nationala de remediere, in termen de sapte ani de la data transpunerii. Forma finala a directivei va fi decisa de statele membre, inclusiv Romania, si de Parlamentul European.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.