Tara in criza cu un Guvern fara criza

Tara in criza cu un Guvern fara criza

0 314

Ceata politica suprapusa peste aceea a toamnei nu reuseste sa acopere mizeria si luptele din si dintre? partidele aflate la putere.


Pe tot parcursul zilei de luni sedinte peste sedinte la putere si la opozitie, la PNL si la PD, la UDMR si la PSD, dar unde nu au fost sedinte in partide, in aliante sau in coalitii.


Rezultatul? Este o criza? Da de unde! Politicienii muncesc, nu in Parlament, unde sedintele s-au suspendat pe motiv – de cvorum, ci la partide, in Guverm si la Cotroceni. Democratii, liberalii si UDMR cauta modalitati de a asigura guvernului sustinerea parlamentara. Asta se doreste sa se srie de catre popor, asta se difuzeaza.


Intr-o sedinta organizata dupa retragerea din executiv a conservatorilor, conducerea Aliantei PNL-PD a exclus orice colaborare cu PSD. Nici PSD nu s-a lasat mai prejos si a declarat transat – nu va sustine nici PNL si nici PD, nici buget, ba chiar va baga o …motiune.


?Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a precizat: “iesirea de la guvernare a PC nu pune in pericol stabilitatea executivului”, in saptamanile urmatoare vor incepe discutii cu fiecare parlamentar pentru a se constitui majoritatea parlamentara care sa sustina guvernul.


Despre alegeri anticipate, tema preferata a lui Basescu, expirata intre timp, nu s-a discutat si probabil nici nu se va mai discuta un timp.


Dupa informatii contradictorii, ba vine Basescu la Palatul Victoria, ba invers, pipa (cupa) impacarii a fost consumata, totul reducanduse la impartirea posturilor lasate libere prin plecarea PC.


Asa cum era de asteptat PNL si PD, in final, s-intalnit, luni seara, cu UDMR pentru a stabili modul in care se vor ocupa posturile din guvern care au apartinut PC.


?


UDMR la guvernare neintrerupta!


Asa cum ii cunoastem pe toti politicieni maghiari, dupa proncipiul – decat in opozitie mai bine la guvernare, imediat dupa transarea meciului PNL – PD, grupurilor parlamentare ale UDMR s-au reunit. UDMR sustine in continuare executivul si coalitia din care face parte, dar dupa 1 ianuarie 2007 considera necesara restructurarea guvernului si revigorarea coalitiei.


Marko Bela: “Obligatia noastra este de a asigura in continuare functionarea guvernului si functionarea coalitiei. Pe de alta parte, si dupa 1 ianuarie 2007, in mod obligatoriu, la fel, se va impune o analiza privind programul de guvernare, dezideratele noastre comune, inclusiv formula de guvernare.


UDMR sustine in continuare bugetul, dar va trebui sa avem discutii cu partenerii nostri de coalitie”.


Singurul care s-a trezit cu anticipatele in gura a fost Marko Bela, care nu exclude organizarea de alegeri anticipate. Acesta este un semnal pentru PD si PNL prin care se arata ca fara UDMR nu se poate si ca se poate ajunge acolo unde nu se mai vrea? – la anticipate, daca nu se imparte frateste (algoritm) zestrea de portofolii ramase da la PC.


?


Basescu este vinovat!


Principalul partid de opozitie PSD, a hotarat la Biroul Permanent National ca nu va sustine un guvern minoritar, nu va vota bugetar si la momentul oportun va depune chiar o motiune de cenzura.


“Vinovati pentru criza politica declansata in Romania sunt: presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si Alianta portocalie”, declara liderul social democrat.


”Actuala criza politica, declansata de iesirea PC de la guvernare, reprezinta o alta perdea de fum, menita sa acopere problemele grave pe care le intampina zilnic milioane de romani”, pluseaza Mircea Geoana.


In lipsa lui Voiculescu, plecat sa se intalneasca cu liderul liberalilor europeni, la o conferinta de presa a deputatului conservator Petru Calian am aflat ultimul punct de vedere al PC:Presedintele Traian Basescu este raspunzator de criza politica din Romania, prin implicarea sa directa in lupta politica” – a declarat deputatul conservator Petru Calian. El a precizat ca, prin actiunile sale, presedintele Basescu isi depaseste prerogativele constitutionale si are datoria de a se intalni cu toate partidele parlamentare, pentru a pastra echidistanta politica.


In ceea ce priveste echidistanta, acesta este doar o poveste din interiorul clasei politice romanesti si o realitate dura in ce priveste distanta dintre aceasta clasa si popor. Permanent distanta, egoista si nepasatoare.


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.