MEDITAȚIE ASUPRA EFEMERULUI „LIKE” ȘI A PERISABILITĂȚII MEDALIEI PREZIDENȚIALE

MEDITAȚIE ASUPRA EFEMERULUI „LIKE” ȘI A PERISABILITĂȚII MEDALIEI PREZIDENȚIALE

0 210

Când, în februarie 2016, Klaus -cetățean responsabil și președinte peste o țară din sud-estul Europei- s-a apucat să critice șovăitor și fără vlagă acțiunea în forță a ANAF care intenționa, printr-o descindere viguroasă, să „umfle” clădirile trustului INTACT și să fugă cu ele în munți, dânsul s-a trezit confruntat cu un fenomen de netolerat: fanii săi de pe FACEBOOK au început să-și retragă „like”-urile, fără nici un pic de milă pentru dezechilibrul emoțional pe care aveau să-l declanșeze în sufletul sensibil al președintelui. Iată:

„Mii de like-uri pierdute în câteva ore și sute de comentarii critice, postate direct pe pagina de Facebook a președintelui – așa au protestat internauții după ce Klaus Iohannis a sărit în apărarea Antena 3. Iohannis a fost aspru criticat, chiar pe pagina sa de Facebook, după ce miercuri seara a declarat că cei de la ANAF au avut o «abordare heirupistă» atunci când le-au cerut televiziunilor trustului Intact să evacueze sediul confiscat de stat în urma unei decizii judecătorești… Peste 30.000 de fani a pierdut președintele în două zile.” ( ZIARE.com, 18 februarie, 19 februarie 2016)

Deci, fără să le pese de arsura din sufletul căciulii prezidențiale, căciulă animată de înalte sentimente feisbuciste, 30 000 de cetățeni nesimțitori au pus mâna pe mouse și și-au șters aprecierile pozitive și schematice, ilustrate cu pumnul strâns și cu degetul mare în sus, înlocuindu-le cu alt tip de aprecieri, tot cu pumnul strâns, dar, de astă dată, cu degetul mijlociu orientat -ce-i drept- tot în sus. Tragedia a fost totală. Klaus a rămas mut la o astfel de reacție -însă, din păcate, n-a observat nimeni, căci și înainte, când vorbea, era cam la fel…

Dar președintele a ținut minte lecția necruțătoare a „dislike”-ului strategic. Așa că acum reacționează rapid la cererile „românilor săi”. De exemplu, când administrația prezidențială a făcut imprudența legală de a-l invita pe domnul Adrian Năstase la recepția cu ocazia Zilei Naționale a României, pe dată președintele Klaus a luat niște „dislike”-uri în freză de nu s-a văzut, de la fanii săi, de la SOCIETATEA TIMIȘOARA, atentă să-l premieze pe bravul luptător anticomunist Augustin Lazăr, dar necruțătoare cu „penalul” Adrian Năstase, precum și de la prietenii din presa deosebit de liberă, reprezentată, de exemplu, de ZIARE.com.:

„Faptul că Adrian Năstase, deși dublu condamnat la închisoare cu executare, este validat de instituțiile statului român, în acest caz de președinție, e o culpă împărțită și primul care trebuia să refacă normalitatea era Traian Băsescu. Chiar și așa, Klaus Iohannis nu se poate eschiva de la responsabilitate, orice resetare, chiar trecută printr-o mare reconciliere utopică, pornește de la reparațiile minimale care să nu prezerve ambiguitățile, așa cum s-a petrecut în 1989.” ( ZIARE.com, 3 decembrie 2019)

Cu o sprinteneală de Speedy Gonzales, care nu-l caracterizează de fel în activitatea sa moțăită de zi cu zi, Klaus i-a retras fostului premier Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, recăpătându-și astfel like-urile pierdute, precum și „stima noastră și mândria” în rândul „românilor săi”.

Numai că accidentul s-a repetat… Căci nici n-a scris bine Gheorghe Flutur, cu oi și fântâni arteziene, luminoase și cântătoare-n difuzor, în fața Spitalului Județean de Urgență din Suceava, numele PENELEULUI, fapt care a atras, pentru așezământ, o medalie din partea președintelui, că a și venit COVID 19 care a demonstrat, cu o schemă simplă, că degeaba medaliezi clădirea dacă managerul Rîmbu face tot ceea ce știa el să facă și înainte de a fi decorat! Desuete au devenit brusc și laudele deșănțate din partea lui Rareș Bogdan pentru „el lepidopter maximo” din Consiliul Județean Suceava… dar, până la urmă, pe cine n-a pupat în fund Rareș, dintre mai-marii patriei, de-ar trebui să ne mirăm că a ajuns și la fundul lui Gheorghe Flutur?

Cum spitalul din Suceava a devenit, grație conducerii înțelepte a managerului Rîmbu (aflat, la un moment dat, la un pas de a deveni ministrul Sănătății în guvernul liberal), în scurt timp, o bombă COVID 19, Parchetul Tribunalului Suceava s-a mișcat rapid:

„Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat ieri extinderea anchetei penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după raportarea unui număr foarte mare de decese la Spitalul Județean la câteva zile de la moartea pacienților. Procurorii spun că aceste decese au legătură cu «activitatea ilicită» a funcționarilor din Spitalul Judeţean şi din Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care au încălcat mai multe reglementări legale privind izolarea, testarea, carantina şi internarea. Procurorii vorbesc despre nereguli grave ale reprezentanților spitalului și ai Direcției de Sănătate Publică. Ei spun că, de exemplu, le-au fost făcute teste pentru COVID unor persoane care nu aveau neapărat nevoie, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost trimise laboratoarelor specializate, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale.” (DIGI FM.ro, 1 aprilie 2020)

Se pare că președintele nostru a înțeles mesajul și a reflectat la înțelepciunea aforismului: „Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple”, regretând că în discursul domniei-sale din 16 octombrie 2019, la inaugurarea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Suceava, a rostit următoarele cuvinte:

„Este o realizare foarte frumoasă și sunt convins că veți avea FOARTE MULȚI PACIENȚI aici!”

Și cum iar simțea în intimitatea ființei lui că se apropie o hemoragie de „like”-uri, ca un fel de leșin amenințând să-l anemieze și să-l fragilizeze esențial, Klaus s-a grăbit să retragă medalia din pieptul Spitalului Județean de Urgență Suceava:

„În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată, având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, a fost retras Ordinul «Meritul Sanitar» în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.” (DIGI 24.ro, 1 aprilie 2020)

Și s-a retras, cu torțe…

Acum, ce să spun și eu… dacă aș fi fotograful Fred Nuss, din Sibiu, decorat de către președintele nostru cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, pe 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale, pentru inestimabila contribuție la promovarea culturii românești prin imortalizarea unui fost primar din provincie, pre numele lui Klaus Werner Iohannis, dacă aș fi Fred Nuss, zic, aș fi foarte atent ce mai fotografiez și cum mai fotografiez de-acum încolo… Căci, după cum vedeți, o medalie prezidențială se poate pierde atât de ușor…

Luminița Arhire

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.